Diabetul zaharat si viata activa
Pentru ca diabetul zaharat sa fie sub control, exercitiul fizic trebuie sa reprezinte o constanta.
In controlul diabetului, exercitiul fizic reprezinta un tratament in sine, alaturi de medicamente si dieta, deoarece creste cantitatea de glucide utilizata de muschi pentru eliberarea de energie.
Exercitiul fizic este benefic pentru organism chiar si atunci cand se face cu mijloace simple:
- urcatul si coboratul treptelor (facand abstractie de existenta ascensorului);
- mersul pe jos (renuntand la mijloacele de transport cand nu este imperios necesar sau se coboara din autobuz cu 1-2 statii mai devreme, plimbare in parc cu nepotii);
- orice activitate ce presupune un exercitiu fizic (gradinarit, curatenie in casa, dans).
ATENTIE LA PROTECTIA PICIOARELOR
Incaltamintea purtata trebuie sa fie comoda pentru a nu aparea rani la nivelul picioarelor.
Exercitiul fizic trebuie adaptat la varsta si conditia fizica a fiecarei persoane.
BENEFICIILE MAJORE ALE SPORTULUI
- pierderea in greutate sau mentinerea greutatii corporale optime;
- ajutor pentru organism in utilizarea eficienta a insulinei;
- intarirea sistemului osos;
- cresterea mobilitatii articulare, imbunatatirea calitatii somnului.
Practicarea exercitiului fizic nu reprezinta o competitie, asa ca nu este necesar sa se atinga performante. Pentru cel mai bun beneficiu este necesar ca exercitiul fizic sa fie practicat cel putin de cateva ori pe saptamana (minim 5 zile, ideal zilnic), cu o durata de 30 – 45 de minute.
Discutia cu medicul diabetolog este obligatorie, daca aveti boli cronice asociate (mai ales afectiuni cardiovasculare) sau daca doriti sa practicati exercitiile fizice de intensitate mare.
De asemenea, daca in timpul efortului apar probleme (palpitatii, dureri in zona inimii, transpiratie, ameteli) trebuie sa mergeti cat mai repede la medic.
Pliculetele de zahar sunt obligatorii pentru tratamentul unor eventuale scaderi ale glicemiei sub normal (episoade de hipoglicemie), asadar asigurati-va ca le aveti la indemana la nevoie!
PLANUL DE EXERCITII FIZICE
- va fi discutat cu medicul diabetolog;
- va include obiective realiste, de exemplu plimbare timp de 1 ora de 3 ori pe saptamana, iar dupa atingerea acestui obiectiv va fi stabilit alt obiectiv, mai ambitios;
- inainte de a incepe este recomandat sa mergeti la un consult cardiologic, pentru verificarea starii inimii si starii vaselor de sange.
PENTRU MAI MULTA SIGURANTA
In cursul exercitiului fizic pot aparea unele incidente nedorite, pentru care este bine sa fiti pregatiti:
- luati intotdeauna cu dumneavoastra lista medicamentelor pe care le luati si pliculete sau cuburi de zahar. Hipoglicemia: apare mai frecvent la pacientii tratati cu insulina sau medicatie care stimuleaza secretia de insulina. Pentru prevenirea hipoglicemiilor, este necesara suplimentarea cantitatii de hidrati de carbon (HC). Cantitatea suplimentara de HC depinde insa de intensitatea si durata exercitiului fizic, cat si de antrenamentul existent;
- hidratati-va corespunzator, mai ales pe timpul verii;
- purtati imcaltaminte confortabila;
- verificati-va glicemia inainte si dupa exercitiile fizice. Daca aveti glicemia scazuta (hipoglicemie), luati o gustare inainte de efort. In principiu, se recomanda determinarea glicemiei inainte de activitatea fizica si apoi la fiecare 30 – 60 minute, la incetarea efortului si la cateva ore dupa acesta. Este necesar un aport de 10 – 20 g HC rapid absorbabili inainte de efort si la fiecare 30 – 60 minute in timpul efortului si 10 – 20 g HC lent absorbabili la incetarea efortului fizic.