Alimentatia echilibrata in diabetul zaharat tip 2
Alimentatia echilibrata este importanta pentru toata lumea. In mod special, persoanelor cu diabet zaharat li se recomanda o dieta echilibrata pentru obtinerea sau mentinerea unei greutati corporale normale, cresterea calitatii vietii si reducerea riscului de aparitie a complicatiilor.
Alimentatia echilibrata inseamna un consum moderat, dar variat de alimente pentru asigurarea unui echilibru caloric si nutritiv.
Echilibrul caloric reprezinta asigurarea unei cantitati de energie necesara si suficienta organismului in decursul unei zile prin aportul corespunzator de calorii.
Aportul caloric trebuie sa fie in concordanta cu nevoiele energetice ale organismului, in functie de varsta, sex, inaltime, greutate actuala si activitatea fizica desfasurata.
Sursele de calorii sunt:
- proteinele;
- glucidele;
- lipidele;
- alcoolul.
ATENTIE! Alcoolul nu are valoare nutritiva, dar consumul sau aduce un aport caloric considerabil in organism.
IN CE CONSTA ALIMENTATIA ECHILIBRATA?
O dieta echilibrata contine:
- 50-55% glucide (zaharuri sau hidrati de carbon);
- 15-20% proteine;
- 30-35% lipide (grasimi);
- vitamine;
- saruri minerale.
Pentru calcularea numarului total de calorii zilnice, este important de stiut ca:
- un gram de proteine elibereaza 4 kcal;
- un gram de glucide elibereaza 4 kcal;
- un gram de lipide elibereaza 9 kcal;
- un gram de alcool elibereaza 7 kcal.
In general medicul diabetolog – nutritionist va recomanda zilnic 3 mese principala si 2 gustari, insa in functie de tratamentul urmat si de afectiunile asociate medicul curant poate modifica numarul gustarilor.
Este foarte important sa cunoasteti valorile nutritionale ale alimentelor pentru a avea o alimentatie echilibrata. Trebuie sa cunoasteti mai exact cantitatile de glucide, proteine si lipide din fiecare portie.
CAT SAU CE INSEAMNA O PORTIE?
PAINE SI CEREALE
- o felie de paine are intre 20 si 40 de grame;
- doua linguri de mamaliga moale sau pripita;
- un bol mic de cereale (aproximativ 3 linguri);
- jumatate de cana de orez sau paste gata fierte;
- jumatate de covrig.
LEGUME SI CEREALE
- un bol mare (de 250-300 ml) de legume crude;
- o cana (de 200 ml) de legume fierte;
- jumatate de cana de fasole boabe uscate, linte, mei, mazare uscata – fierte;
- un cartof mediu sau doua linguri de piure.
CARNE, PESTE SAU OUA
- bucata de carne slaba cat podul palmei;
- doua felii subtiri de sunca slaba;
- carne rosie (vita sau porc) – se recomanda rar, de 1-2 ori/luna;
- un ou (de 2-3 ori/saptamana).
LAPTE SI DERIVATE DIN LAPTE
- o cana de lapte degresat sau semidegresat;
- un iaurt, sana, lapte batut, kefir fara adaos de zahar;
- o felie cat podul palmei de branza, telemea de vaca, mozarella, urda;
- doua linguri de branza de vaci slaba.
FRUCTE
- un fruct de marime medie;
- jumatate de cana de: cirese, visine, zmeura, mure, capsune, fructe de padure, struguri;
- o felie de pepene galben sau verde (aproximativ 300 grame);
- un pumn mic de seminte uscate;
- un pumn mic de fructe uscate – cu prudenta, au continut mare de glucide (aproximativ 60-70 grame glucide la 100 grame produs);
- jumatate de pahar de suc de fructe proaspat stoarse.
DULCIURI SI GRASIMI
- o lingurita de ulei, unt sau margarina tartinabila;
- o lingura de smantana;
- sunt permise doar dulciurile preparate cu indulcitori, fara zahar.
SFATURI PRACTICE PENTRU O ALIMENTATIE SANATOASA
- mancati la ore regulate;
- incercati sa aveti 3 mese si 2 gustari pe zi;
- eliminati grasimile din alimentatie;
- consumati mai mult peste;
- reduceti cantitatea de sare din mancare;
- atentie la cantitatea de carbohidrati;
- eliminati sau reduceti bauturile alcoolice.