Epilepsia si diabetul zaharat

Hipoglicemia severa

Epilepsia este o afectiune neurologica ce prezinta un singur simptom vizibil – convulsii repetate. Severitatea convulsiilor poate varia de la persoana la persoana.

In general diagnosticul de epilepsie se pune in copilarie, dar aceasta poate aparea la orice varsta, chiar si la persoanele de peste 65 de ani.

Este posibil ca epilepsia sa fie asociata diabetului zaharat tip 1 sau 2. Relatia dintre epilepsie si diabet, insa, nu este clara – pentru moment nu exista suficiente studii in acest sens.

CAND APAR CONVULSIILE?

Convulsiile apar atunci cand exista prea multa electricitate intre diverse grupuri de neuroni din creier. Exista doua tipuri de convulsii: generalizate si focale.

Convulsiile generalizate apar atunci cand zone intinse din ambele emisfere cerebrale sunt afectate de intreruperi in activitatea normala. Starea de constienta poate fi pierduta adesea in timpul convulsiilor generalizate.

Convulsiile focale apar atunci cand doar o regiune a creierului este afectata, starea de constienta poate fi afectata, dar nu este intotdeauna pierduta. Convulsiile focale pot fi percepute ca si cand persoana in cauza viseaza cu ochii deschisi.

In majoritatea timpului persoanele afectate se recupereaza repede dupa convulsii, care inceteaza spontan in mod normal in cateva minute.

Adesea convulsiile pot limita sever calitatea vietii – de exemplu, persoanele cu epilepsie nu au voie sa conduca, iar in unele cazuri au nevoie de asistenta permanenta.

DIABETUL SI CONVULSIILE

Convulsiile pot sa apara din cauza diabetului, mai ales daca este vorba de hipoglicemie. Aceste tipuri de convulsii se numesc convulsii ne-epileptice.

Este posibil ca o persoana sa sufere atat de diabet, cat si de epilepsie. Problemele de diagnostic diferential apar mai ales in acest caz. Convulsiile putand fi semn de epilepsie sau hipoglicemie.

Convulsiile pot fi aceleasi in diabet si epilepsie, cu toate acestea confundarea unei convulsii epileptice cu o convulsie din cauza hipoglicemiei este periculoasa. Cea din urma putand duce pacientul in coma, afectandu-i astfel prognosticul vital.

PERSOANELE CU DIABET SUNT PREDISPUSE LA EPILEPSIE?

Un numar de studii au investigat legatura dintre diabet si epilepsie, concentrandu-se mai ales pe diabetul zaharat tip 1.

Un studiu din 2016, publicat in jurnalul Diabetologia, a aratat ca persoanele cu diabet zaharat tip 1 sunt de 2,84 ori mai predispuse la epilepsie in comparatie cu persoanele fara diabet zaharat tip 1.

Cercetatorii nu au reusit sa izoleze cauza pentru care persoanele cu diabet zaharat tip 1 au risc mai mare de a dezvolta epilepsie. O teorie ar fi legata de autoimunitatea implicata in diabet, insa se poate ca expunerea la glicemie crescuta pentru mai timp sa creasca riscul de convulsii. Aceste teorii trebuie, insa, sa fie testate adecvat si confirmate.

In 2012 oamenii de stiinta italieni au examinat mecanismul de baza al acestei legaturi intr-un articol intitulat: „Convulsiile si diabetul mellitus tip 1: ce stim pana acum”.

TRATAMENTUL

Persoanele cu epilepsie sunt in general tratate cu medicamente antiepileptice, al caror rol este sa controleze convulsiile. Nu toti bolnavii de epilepsie necesita tratament.

Neurochirurgia poate fi necesara daca epilepsia pacientului ramane prost controlata dupa tratamentul cu antiepileptice.

DIETA KETOGENICA

Dieta ketogenica, care implica un consum crescut de grasimi si scazut de carbohidrati pentru a reduce cantitatea de zahar si amidon din organism, poate fi in mod special eficienta la pacientii cu diabet si epilepsie.

Descoperita in 1920 si folosita pentru a trata epilepsia, dieta este in mod obisnuit luata in considerare cand cel putin doua antiepileptice nu au reusit sa controleze pacientul.

Se considera ca dieta reduce frecventa crizelor convulsive prin modificarea compozitiei chimice a creierului.

Unele cercetari au aratat ca dieta ketogenica poate aduce beneficii si in cazul pacientilor cu diabet. Desi dieta ketogenica s-a dovedit sigura, in general, in studiile de perioada lunga, mai este nevoie de alte studii in acest sens.

Profesionistii din medicina inca au rezerve legate de utilizarea acestei diete pe termen lung. Rezervele sunt legate in special de siguranta expunerii indelungate la o stare de cetoza.

Dieta ar trebui adoptata doar la recomandarea medicului dumneavoastra curant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *