Zece mituri despre diabet

Mituri despre diabet

Cel mai mare mit despre diabet este acela care spune ca persoanele ce sufera de diabet nu pot manca zahar.

Exista destul de multe mituri extrem de raspandite legate de diabet. Diabetul nu este o alergie la zahar. Daca diabeticii mananca zahar nu vor muri pe loc, nu vor trebui spitalizati de urgenta – diabeticii trebuie doar sa aiba mai mult grija asupra cantitatii de zahar pe care o consuma, deoarece aceasta le poate afecta nivelul glicemiei.

Ca o regula generala, este bine sa nu trageti concluzii pripite despre ce au voie si ce nu au voie diabeticii, inainte de a va informa mai bine in legatura cu aceasta boala.

Informatii legate de diabet sunt disponibile atat la medic, cat si pe Internet, insa nu tot ce gasiti pe Internet este adevarat.

Bineinteles ca este greu sa diferentiati adevarul de minciuna, asadar ne-am propus sa aducem putina lumina in aceasta zona.

MITUL 1: PERSOANELE CE SUFERA DE DIABET NU POT MANCA ZAHAR

Aceasta este una din cele mai comune greseli legate de diabet si anume ca diabeticii trebuie sa o tina o dieta ce nu contine zahar.

Diabeticii au nevoie de o dieta controlata, care poate include un consum moderat de zahar.

Persoanele ce sufera de diabet au voie sa consume zahar.

MITUL 2: DIABETUL ZAHARAT TIP 2 ESTE MAI BLAND

Acest tip de diabet este mult mai raspandit, dar bineinteles ca mitul enuntat anterior nu este adevarat.

Nicio forma de diabet nu este blanda.

Daca diabetul zaharat tip 2 nu este bine controlat poate duce la complicatii serioase amenintatoare de viata.

Un bun control al diabetului poate scadea in mod semnificativ riscul de complicatii, dar asta nu inseamna ca diabetul zaharat tip 2 in sine nu este la fel de serios.

MITUL 3: DIABETUL ZAHARAT TIP 2 AFECTEAZA NUMAI PERSOANELE OBEZE

Diabetul zaharat tip 2 este adesea asociat cu obezitate si supraponderea, insa nu este adevarat ca diabetul zaharat tip 2 afecteaza numai persoanele cu probleme de greutate.

Aproape 20% dintre pacientii cu diabet zaharat tip 2 au o greutate normala sau sunt chiar subponderali.

MITUL 4: PERSOANELE CE SUFERA DE DIABET AR TREBUI SA MANANCE NUMAI MANCARE PENTRU DIABETICI

Mancarea pentru diabetici reprezinta unul dintre cele mai comune mituri ale ultimilor zece ani. Eticheta de „pentru diabetici” este adesea folosita pentru dulciuri. Adesea zaharuri din alcool sau alti indulcitori vor fi folositi in loc de zahar in aceste produse. De cele mai multe ori alimentele pentru diabetici vor afecta adesea la fel de mult nivelul glicemiei, deasemenea ele sunt scumpe si pot produce anumite efecte adverse.

Noi va recomandam sa evitati alimentele pentru diabetici, fie ca suferiti de diabet, fie ca nu suferiti de diabet.

MITUL 5: PERSOANELE CE SUFERA DE DIABET ORBESC SI RAMAN FARA PICIOARE

Diabetul este cauza principala de orbire si provoaca deasemenea multe amputatii in fiecare an. Cu toate acestea, pacientii cu diabet care isi controleaza tensiunea arteriala, glicemia, greutatea si care renunta la fumat isi cresc sansele de a scapa de astfel de complicatii sau de orice alte complicatii.

Orbirea si amputatia pot fi prevenite si marea majoritate a persoanelor ce sufera de diabet vor reusi sa scape de orbire si de amputatie, mai ales daca isi fac analizele in mod regulat si discuta cu medicul diabetolog de cel putin trei ori pe an.

MITUL 6: PERSOANELE CE SUFERA DE DIABET SUNT SOFERI PERICULOSI

Acest mit se bazeaza pe o generalizare inexacta. Principalul pericol atunci cand o persoana cu diabet conduce o masina apare in cazul in care persoana intra in hipoglicemie.

Mituri despre diabetCu toate acestea, hipoglicemia poate fi prevenita si marea majoritatea a pacientilor cu diabet cunosc simptomele de hipoglicemie si nu uita sa le corecteze inainte de a se urca la volan.

Statisticile arata ca diabeticii sunt la fel de periculosi ca soferi exact asa cum suntem fiecare dintre noi, accidentele legate de hipoglicemie reprezenta mai putin de 0,2%.

Cu toate acestea, mitul legat de soferii periculosi pentru ca sufera de diabet este in continuare in floare.

MITUL 7: PERSOANELE CE SUFERA DE DIABET NU TREBUIE SA FACA SPORT

Atleti si atlete extrem de cunoscute au distrus acest mit. Pacientii cu diabet trebuie sa faca exercitiu zilnic pentru a-si mentine un stil de viata sanatos.

Exista cativa factori de luat in considerare atunci cand diabeticii vor sa faca sport, insa nu exista niciun motiv pentru care o persoana ce sufera de diabet zaharat nu poate participa la o activitate sportiva.

MITUL 8: PERSOANELE CE SUFERA DE DIABET NU POT FACE ORICE MESERIE

Daca aveti diabet nu inseamna ca nu puteti sa aveti o slujba, iar odata cu imbunatatirea mijloacelor de tratament pentru diabet, numarul de slujbe pe care persoanele ce sufera de diabet le pot avea este foarte mare.

Slujba in cadrul fortelor armate reprezinta una din meseriile ce nu sunt chiar indicate pentru  diabetici, pentru ca nu se recomanda ca acestia sa faca parte din prima linie, insa pot activa pe alte pozitii ce nu ii solicita la fel de mult fizic.

MITUL 9: PERSOANELE CE SUFERA DE DIABET SE IMBOLNAVESC MAI REPEDE

Persoanele ce sufera de diabet nu racesc mai repede si nici nu se imbolnavesc mai repede. Pacientii cu diabet au probleme legate de pastrarea glicemiei la un nivel normal, iar de aici orice boala sau raceala poate deveni mai grava. Preventia bolilor si a racelilor este importanta.

MITUL 10: DIABETUL ESTE O BOALA CONTAGIOASA

Acesta este un mit copilaresc, diabetul nu se transmite de la persoana la alta. Diabetul nu se transmite prin stranut, atinge, contact cu sangele unui diabetic sau prin orice alt mijloc.

Singurul mod in care se transmite diabetul este genetic, de la parinti la copii, insa nici in acest caz boala nu se transmite cu certitudine, exista doar o simpla predispozitie genetica la diabet.
Sursa: Diabetes UK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *