Vitamina D si diabetul zaharat
Articolul de azi abordeaza legatura dintre vitamina D si diabetul zaharat. Trebuie sa stiti ca vitamina D poarta si denumirea colecalciferol.
VITAMINA D SI DIABETUL
Vitamina D este o vitamina liposolubila vitala pentru organism ce ajuta la absorbtia corecta a calciului de catre organism. Ea joaca un rol foarte important pentru sanatatea oaselor.
De asemenea vitamina D este implicata in multe alte procese, printre care mentionez:
- functii neuromusculare;
- functii legate de imunitate;
- inflamatie.
Deficitul de colecalciferol este relevat pentru mai multe afectiuni, printre care mentionez:
- afectiunile oaselor;
- cancerul;
- diabetul.
Se stie ca multe celule pot fi afectate in mod direct de vitamina D, inclusiv celula beta pancreatica ce secreta insulina.
Cercetarile au aratat ca un nivel scazut de colecalciferol este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diferite boli autoimune, inclusiv diabet zaharat tip 1. Sunt necesare insa mai multe cercetari pentru a elucida pe deplin mecanismul prin care aceasta vitamina poate ajuta la preventia diabetul tip 1, dar si la imbunatatirea controlului glicemic.
Numeroase studii au demonstrat ca pacientii cu obezitate, sindrom metabolic si diabet zaharat tip 2 sunt mai predispusi la insuficienta de vitamina D. Printre cei cu diabet zaharat tip 2, se presupune ca circa 20% au deficit de colecalciferol.
De asemenea, printre pacientii cu diabet zaharat tip 2, se pare ca cei cu un nivel scazut de colecalciferol au un echilibru glicemic precar.
Deficitul de colecalciferol este din ce in ce mai prezent atat la nivel national, cat si international. Putem preveni acest deficit prin expunerea la soare atunci cand este posibil, insa putem gasi vitamina D si in cateva alimente precum:
- pestele gras;
- unele organe;
- galbenus;
- lapte.
Chiar daca este important sa luati colecalciferol, prea mult va poate face rau. Toxicitatea acesteia poate da simptome precum:
- anorexia;
- scaderea in greutate;
- poliuria;
- aritmii.
In cazul in care nivelul de colecalciferol este foarte crescut se poate observa un nivel crescut de calciu ce duce la calcificare vasculara si tisulara, in consecinta distructie a inimii, a vaselor si a rinichilor.
Nivelul maxim specific recomandat difera in functie de varsta, dar si de alti factori. Va recomand sa consultati un medic endocrinolog pentru a primi sfaturi avizate si corecte in acest sens.
Va invitam sa cititi si articolul nostru despre: Cele mai bune legume pentru diabetici.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Pentru tutoriale despre diabet accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.
Pentru consultatii la medicul nostru colaborator va invitam sa accesati: Clinica Virtuala Dr. Petrache.
Pentru retete minunate si perfect calculate pentru diabetici accesati blogul nostru culinar: Retete pentru diabetici.
Avem si un grup de suport si sprijin unde va asteptam sa aderati: Despre diabet si nutritie.