Virusurile intestinale si diabetul zaharat tip 1

Flora intestinala legata de aparitia diabetului

Virusurile intestinale pot contribui la aparitia diabetului zaharat tip 1 la copii, conform celor mai noi cercetari.

Echipe de cercetatori din SUA si Australia au investigat virusurile intestinale si efectul acestora asupra autoimunitatii.

Enterovirusurile reprezinta virusurile intestinale care pot ajunge in diferite celule ale organismului de indata ce trec prin peretii intestinali. Infectiile cu enterovirusuri sunt de obicei de severitate medie. Cu toate acestea, daca virusurile intestinale ajung la nivelul sistemului nervos central, pot duce la aparitia unor afectiuni grave.

VIRUSURILE INTESTINALE SI DIABETUL ZAHARAT TIP 1

Mostre de sange si fecale au fost colectate de la 93 de copii fara diabet zaharat tip 1, dar cu cel putin o ruda ce sufera de aceasta boala.

Testele sanguine nu au demonstrat asocierea intre enterovirusuri si riscul de diabet zaharat tip 1, insa testele din scaun au aratat cu totul altceva.

Un numar total de 129 de virusuri, inclusiv cinci enterovirusuri-A, s-au izolat mai frecvent din flora intestinala a copiilor cu autoimunitate insulara in comparatie cu alti copii fara autoimunitate de varsta similara.

Prin autoimunitate insulara se intelege izolarea unor celule programate sa atace celulele insulare de la nivelul pancreasului.

Autoimunitatea insulara poate duce adesea la aparitia diabetului zaharat tip 1 mai tarziu in viata.

Cercetatorii de la Centrul de Infectii si Imunitate din cadrul Columbia University Mailman School of Public Health si University of New South Wales din Sydney, Australia, au concluzionat ca virusurile sunt eliminate din circulatia sanguina mai repede decat de la nivel intestinal.

Thomas Briese, profesor asociat de Epidemiologie si prim autor a spus:

Aceste dovezi arata ca enterovirusurile pot trece de la nivel intestinal la nivel pancreatic si pot genera autoimunitate la nivelul celulelor ce regleaza glicemia. Cunoasterea acestor virusurilor reprezinta un pas in fata extrem de important pentru dezvoltarea unor noi strategii de preventie si tratament a diabetului zaharat tip 1.

Aceste descoperiri au fost publicate in jurnalul Scientific Reports.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *