Valoarea tensiunii arteriale la diabetici

Valoarea tensiunii arteriale la diabetici

Pentru astazi voi vorbi despre valoarea tensiunii arteriale la diabetici. Diabetul zaharat este considerat o boala cu risc cardiovascular, tocmai de aceea valoarea tensiunii arteriale la diabetici este foarte importanta.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

VALOAREA TENSIUNII ARTERIALE LA DIABETICI

Persoanele care sufera de diabet zaharat si hipertensiune arteriala au un risc crescut de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Este bine sa va testati glicemia frecvent. In cazul in care aveti diabet si vi s-a pus diagnosticul de hipertensiune arteriala, trebuie sa urmati tratament pentru scaderea ei.

Hipertensiunea arteriala pune presiune asupra vaselor de sange si le poate distruge ceea ce va expune la complicatiile diabetului precum:

 • arteriopatia membrelor inferioare;
 • retinopatia;
 • nefropatia.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

clinica@diabet-si-nutritie.ro

CE ESTE TENSIUNEA ARTERIALA?

Tensiunea arteriala este presiunea pe care inima o utilizeaza pentru a impinge sangele in vasele de sange.

Tensiunea arteriala se masoara in mmHg si are doua valori.

Primul numar sau tensiunea arteriala sistolica este cel mai mare dintre cele doua si masoara presiunea in artere atunci cand inima se contracta.

Al doilea numar sau tensiunea arteriala diastolica masoara presiunea in artere intre contractiile inimii, atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange.

CAT TREBUIE SA FIE VALOAREA TENSIUNII ARTERIALE LA DIABETICI?

Se recomanda ca un diabetic sa nu depaseasca tensiunea arteriala de 140/90 mmHg. In cazul in care suferiti de complicatii renale sau oculare, tensiunea arteriala nu trebuie sa depaseasca 130/80 mmHg.

ATENTIE!

Hipertensiunea arteriala nu are o simptomatologie evidenta, tocmai de aceea este bine sa va monitorizati tensiunea arteriala cu regularitate, asa cum faceti si cu glicemia.

Hipertensiunea arteriala netratata este extrem de periculoasa. Asa cum am spus anterior, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral reprezinta numai doua din problemele la care sunteti expusi in cazul in care suferiti de hipertensiune arteriala.

Prin reducerea hipertensiunii arteriale va reduceti riscul de:

 • boala renala;
 • boala cardiovasculara;
 • dementa cardiovasculara;
 • insuficienta cardiaca.

Hipertensiunea arteriala mai poarta si numele de asasinul din umbra, tocmai pentru ca nu prezinta simptome. Cateodata persoanele ce sufera de hipertensiune arteriala acuza durere de cap, insa aceasta nu este frecventa.

De asemenea nu se cunosc exact cauzele cresterii tensiunii arteriale, insa un factor de risc il reprezinta diabetul zaharat. Hiperglicemia cronica alaturi de un colesterol crescut poate duce la ateroscleroza. Ateroscleroza reprezinta acumularea de grasime in peretii vaselor de sange. Cu cat un vas de sange este mai plin de grasime, cu atat este mai ingust si cu atat mai mult creste tensiunea.

In afara de medicatia hipertensiva care poate fi cateodata necesara este bine:

 • sa reduceti sarea din dieta;
 • sa scadeti in greutate;
 • sa fiti activi;
 • sa renuntati la fumat;
 • sa reduceti consumul de alcool;
 • sa reduceti consumul de cafea si nivelul de stres.


Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Pot sa mananc orez daca am diabet?

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabetolog.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache:

Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru astazi: 10 retete de paine pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.