Vaccinul anticoronavirus – ce trebuie sa stii

Vaccinul anticoronavirus - ce trebuie sa stii

Articolul de azi vorbeste despre un subiect extrem de actual si anume vaccinul anticoronavirus.

Vaccinurile in general ajuta oamenii la dezvoltarea imunitatii fata de un virus. Un vaccin introduce in organism o parte mai putin periculoasa a virusului sau o particula asemanatoare virusului.

Sistemul imunitar al organismului dezvolta in urma vaccinarii, anticorpi ce lupta cu germenul respectiv si care reusesc sa previna imbolnavirea. Mai tarziu daca persoana vaccinata ia contact cu virusul pentru care a fost vaccinata, sistemul imunitar va recunoaste germenul si va stii cum sa il combata.

Vaccinul anticoronavirus produs de Pfizer a fost autorizat in 12 decembrie 2020, iar vaccinul anticoronavirus dezvoltat de Moderna a fost aprobat in 18 decembrie 2020.

CUM VA PROTEJEAZA VACCINUL ANTICORONAVIRUS DE COVID-19?

Trebuie sa stiti ca virusul corona care produce boala cunoscuta sub denumirea de COVID-19 are in structura sa spini proteici sau mai exact coroana virusului este realizata dintr-o proteina.

Cu ajutorul spinilor virusul se agata de celulele organismului si produce boala. Un vaccin eficient va proteja o persoana vaccinata, reducandu-i acesteia posibilitatea de a dezvolta boala COVID-19 daca intra in contact cu o persoana infectata cu virusul corona.

O vaccinare in masa impotriva coronavirus inseamna ca virusul nu va mai reusi sa infecteze tot atat de multe persoane, iar raspandirea in comunitate va fi net redusa. Atat vaccinul de Pfizer, cat si cel de la Moderna au demonstrat o eficienta de circa 95% in preventia formelor de boala cu gravitate medie si severa.

Acest nivel ridicat de eficacitate este valabil pentru toate persoanele indiferent de rasa, grup etnic si sex.

CAT DE SIGUR ESTE VACCINUL?

Pentru a putea fi declarat sigur si eficient, vaccinul anticoronavirus a trebuit sa treaca prin diferite teste.

Organizatiile internationale ce se ocupa de aprobarea noilor medicamente isi bazeaza decizia pe cercetari si studii bine documentate. Este important sa stiti ca nu va puteti imbolnavi de COVID-19 de la vaccin.

Vaccinurile contin proteine sau alte substante biologice ce ajuta la stimularea raspunsului imun, insa nu contin virusul in sine.

Multe persoane ce au trecut prin boala, s-au imbolnavit si a doua oara, insa au avut o forma mai usoara. Cercetatorii incearca sa afle de ce s-a intamplat asta si cat dureaza imunizarea anti-coronavirus.

Producatorii de vaccinuri cauta un mod de a imbunatatii eficienta vaccinului, in asa fel incat sa ofere o protectie imunitara pentru o perioada mai lunga in comparatie cu cea dobandita prin infectia naturala cu noul coronavirus. In cazul in care ati trecut deja prin boala, vaccinarea va este inca utila.

Nu se cunoaste cu exactitate pentru cat timp sunteti protejati de boala dupa vindecare. Studii in desfasurare arata ca imunitatea naturala castigata dupa infectia cu coronavirus nu dureaza foarte mult.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Va recomandam si articolul nostru: COVID-19 si vulnerabilitatea diabeticilor.

Va invitam sa urmariti tutorialele noastre video: AICI.

Blogul nostru culinar va asteapta cu cele mai bune retete: Retete pentru diabetici.

Daca doriti consultati la Dr. Petrache va astepta in: Clinica Virtuala Dr. Petrache.

Grupul nostru de suport va asteapta: Despre diabet si nutritie.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *