Turmericul si diabetul zaharat

Turmericul si diabetul zaharat

CE ESTE TURMERICUL?

Turmericul este un condiment realizat din radacina de turmeric. De-a lungul timpului, turmericul a fost recunoscut pentru proprietatile sale medicinale. Se considera ca acesta are multe beneficii pentru sanatate, incepand cu scaderea senzatiei dureroase si ajungand pana la preventia anumitor afectiuni. Cucurminul, componenta activa a turmericului poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat tip 2.

CARE SUNT BENEFICIILE TURMERICULUI?

Acesta este un condiment adesea gasit in preparatele de origine asiatica. Turmericul da culoare galbena alimentelor. Deasemenea turmericul este adesea utilizat pentru imbunatatirea functiei ficatului, dar si a digestiei. El scade durerea din artrita. Recent turmericul, a primit o atentie deosebita pentru posibila utilizare in prevenirea cancerului dar si a altor afectiuni. El are proprietati antioxidante ce pot ajuta la combaterea infectiei, dar si a inflamatiei.

CE NE SPUN STUDIILE?

Un rezumat al mai multor studii din 2013 a sugerat ca turmeric sau mai exact cucurmin poate scadea atat nivelul glicemiei, cat si prevalenta complicatiilor diabetului. Cucurminul pare sa aiba si un rol important in prevenirea aparitiei diabetului. Sunt insa necesare mult mai multe studii pe oameni pentru ca efectele turmericului sa fie sigure.

TURMERICUL ARE EFECTE SECUNDARE?

In ciuda beneficiilor exista si anumire riscuri si avertizari legate de turmeric. Condimentul este in general sigur. Insa atunci cand cucurminul, componenta activa a turmericului, este consumat in doze mari, adica mai mult decat ar fi necesar pentru condimentarea preparatelor, poate provoca efecte secundare neplacute. O doza mare de turmeric se considera o doza de peste 4 grame de cucurmin zilnic. Efectele secundare pot include: greata, indigestie si diaree. Consumul regulat de cantitati mari de turmeric poate provoca probleme hepatice. Daca aveti probleme cu vezica biliara, ar fi bine sa evitati turmericul, pentru ca acesta va poate agrava afectiunea. !Consultati medicul inainte de a utiliza turmeric, acesta va cunoaste istoricul medical si va poate indica posibililele beneficii, dar si riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *