Trei metode ce reduc hiperglicemia
Hiperglicemia poate fi foarte periculoasa si poate produce complicati majore ce va pot pune in pericol viata. Hiperglicemia ce depaseste 24 de ore fara sa scada dupa ce ati facut un efort sa o scadeti trebuie sa ii fie reclamata medicului diabetolog, singurul in masura sa va ajute.
Bineinteles, fiecare dintre pacientii cu diabet zaharat, au avut cel putin o data glicemia crescuta si in mod sigur s-au intrebat de ce: fie au uitat sa isi administreze doza de insulina, fie au mancat un desert delicios fara sa realizeze cat de mult zahar avea. Oricare ar fi fost motivul, hiperglicemia reprezinta o problema reala si trebuie tratata. Nu este nevoie sa mergeti la medicul diabetolog pentru fiecare hiperglicemie pe care o observati – exista cateva metode ce va pot ajuta sa reduceti glicemia si sa o aduceti la normal.
Aveti grija la simptomele de hiperglicemie
Stiti foarte bine simptomele, iar daca nu le stiti, este bine sa le retineti: sete extrema, oboseala, ameteala, vedere in ceata, stare de rau generala. Deasemenea prietenii sau familia va poate reclama si iritabilitatea ca un semn major de hiperglicemie, dar si de hipoglicemie. Cea mai buna metoda de a trata hiperglicemia este sa o observati inainte de a creste prea mult, pentru ca hiperglicemia severa este mai greu de redus si va poate da peste cap toate glicemiile ce vor urma in urmatoarele zile.
Daca nu urmati tratament cu insulina, urmati sfaturile de mai jos, ele va pot ajuta sa scadeti hiperglicemia. Daca urmati tratament cu insulina, va trebui sa va ajustati doza pentru a corecta glicemia. Cu toate acestea, insulina are nevoie de timp pentru a actiona. Pana cand insulina va reduce hiperglicemia, va puteti simti mai bine urmand sfaturile de mai jos.
Sfaturi pentru a reduce hiperglicemia
1. Hidratati-va. Cu cat beti mai multa apa, cu atat mai bine. Beti cel putin doua pahare cu apa, unul dupa celalalt. Apa va ajuta sa va curatati corpul si va stabilizeaza nivelul glucozei din sange.
2. Faceti exercitiu fizic. Exercitiul fizic este un mod placut pentru a va controla glicemia si pentru a va tine nivelul glicemiei intre limite. Exercitiul fizic, insa, va poate ajuta si in caz de hiperglicemie, el mareste ritmul cardiac (bataile inimii) si odata cu acesta fluxul sanguin, reusind in acest fel sa consume glucoza din sange. Deasemenea exercitiul fizic ajuta la eliberarea endorfinelor, care va vor face sa va simtiti mai bine. Incercati sa mentineti ritmul cardiac cat mai sus pentru cel putin 10 – 15 minute. Verificati-va glicemia intermitent pentru a preveni scaderea ei prea rapida. (Atentie: Daca glicemia a fost atat de mare incat sa apara corpi cetonici in sange – provocand cetoacidoza diabetica – nu faceti sport pentru ca in acest caz glicemia va creste si mai mult.)
3. Mancati un baton de proteine. Proteinele actioneaza ca un stabilizator al glicemie si pot scadea rata de absorbtie a glucozei. Unul dintre simptomele de hiperglicemie este cresterea apetitului, asadar va puteti satisface foamea utilizand un baton de proteine, care va si ajuta sa scadeti glicemia. Aveti grija insa sa nu consumati un baton care pe langa proteine sa contine si multi carbohidrati. O sursa buna de proteine este reprezentata de o lingurita de unt de arahide fara zahar adaugat sau 100 grame de branza. Dar nu exagerati.
Cel mai important aspect pe care puteti sa il faceti este sa fiti foarte atenti la starea dumneavoastra generala. Oricand simtiti ca ceva este total in neregula, este foarte posibil sa fie chiar asa cum simtiti – testati-va glicemia si faceti ceva sa o aduceti la normal, in cazul in care aveti hiper sau hipoglicemie. Pe termen lung este mai bine sa va mentineti glicemia intre limite, decat sa fiti nevoiti sa traiti cu complicatiile diabetului.
Daca nu reusiti sa scadeti hiperglicemia, nu va jucati si nu luati in deradere acest aspect, hiperglicemia poate duce la cetoacidoza, o urgenta medicala ce va poate pune viata in pericol. Adresati-va medicului diabetolog, de indata ce observati ca nu puteti scadea hiperglicemia, in mod sigur acesta va reusi sa va dea cele mai bune sfaturi.
Sursa: Diabetic Connect