Tratamentul imediat in hipoglicemie

Tratament hipoglicemie

Tratamentul imediat in hipoglicemie este extrem de important. In cazul in care acesta nu se aplica la timp situatia se poate agrava, iar clipele pot trece cu repeziciune. Tratamentul imediat in hipoglicemie poate fi administrat chiar de diabetic in cazul unor hipoglicemii usoare sau moderate, in cazul unei hipoglicemii severe tratamentul trebuie efectuat in spital intr-un serviciu de urgenta.

TRATAMENTUL IMEDIAT IN HIPOGLICEMIE

PENTRU SIMPTOME USOARE SAU MODERATE

Daca diabeticul este constient, iar simptomele sale sunt usoare sau moderate, tratamentul va consta in:

  • ingestia unei cantitati de 15-20 grame glucoza sau zahar dizolvate in apa;
  • ingestia de alimente ce contin glucide cu absorbtie lenta (paine, lapte);
  • ingestia de alimente ce contin glucide cu absorbtie rapida (sucuri).

Ingestia de glucoza sau zahar are rolul de a scoate pacientul din hipoglicemie, in timp ce incestia de glucide rapide si lente are rolul de a preveni reaparitia hipoglicemiei.

Hipoglicemia severaPENTRU SIMPTOME SEVERE

Tratamentul imediat in hipoglicemie cu simptomatologie severa consta in transportul pacientului la cel mai apropiat spital cu serviciu de urgenta sau cu serviciu de terapie pentru urgente metabolice, unde i se vor administra intravenos solutii de glucoza hipertona (33% sau alte concentratii) pana cand starea de constienta va reveni.


Dupa revenirea starii de constienta pacientul va incepe sa se alimenteze oral. De retinut ca valoarea glicemiei este influentata mult mai rapid de ingestia orala sau mai bine zis de utilizarea tractului digestiv, decat de ingestia intravenoasa.

INJECTAREA DE GLUCAGON

Glucagonul se poate injecta atat subcutan, cat si intramuscular. El creste glicemia cu circa 100 mg/dl dupa administrarea de 1 mg glucagon. Efectul glucagonului se mentine pentru 60 pana la 90 de minute.

Dezavantajul in cazul tratamentului cu glucagon este intarzierea aparitiei efectului cu circa 15 minute.

Imediat dupa revenirea starii de constienta diabeticul trebuie sa ingere:

  • 20 g glucoza;
  • 40 g glucide cu absorbtie lenta pentru prevenirea recaderilor.

De mentionat ca prin actiunea sa glucagonul creste glicogenoliza si gluconeogeneza la nivel hepatic. Insa in cazul pacientilor cu afectare grava hepatica, efectul glucagonului este aproape nul. Deasemenea in cazul pacientilor ce sufera de glicogenoze, dar si a pacientilor a caror rezerva de glicogen este fie inexistenta, fie consumata de hipoglicemiile frecvente, glucagonul nu are efectul optim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *