Tratamentul cu insulina la mese

Tratamentul cu insulina la mese

Tratamentul cu insulina administrata la mese reprezinta o masura importanta care va ajuta sa obtineti un control glicemic mai bun.

Cu siguranta aveti multe intrebari referitoare la modul in care insulina cu administrare la mese se va potrivi stilului dumneavoastra de viata. Acest articol cuprinde informatii utile privind tratamentul cu insulina incepand cu monitorizarea glucozei din sange, continuand cu modul de administrare a insulinei (tehnica de injectare).


Veti gasi mai jos toate notiunile necesare pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a incepe un tratament corect cu insulina cu administrare la mese.

SENTIMENTE LEGATE DE TRATAMENTUL CU INSULINA

Decizia sa incepeti tratamentul cu insulina administrata prandial (la mese) este un pas important in controlul diabetului. Mai jos incercam sa combatem teama pe care probabil o simtiti si sa va oferim solutii pentru a ii face fata.

In primul rand, trebuie sa va familiarizati cu notiunea de insulina cu administrare prandiala (la mese).

Nu uitati ca un bun control al glicemiei va poate ajuta sa preveniti complicatiile pe termen lung ale diabetului.

TEAMA SI ANXIETATE

Tratamentul cu insulina la meseSunteti nelinistiti pentru ca veti incepe tratamentul cu insulina cu administrare prandiala care va modifica stilul de viata.

Probabil sunteti ingrijorat/a, nestiind cum si cand trebuie sa va administrati insulina, ce riscuri implica acest nou tratament, cat de frecvent sa va monitorizati glicemia. Retineti urmatoarele informatii pentru ca ele va vor fi de folos:

  • medicul diabetolog va colabora indeaproape cu dumneavoastra si va ajuta sa invatat cand sa va injectati insulina. Deasemenea medicul diabetolog va stabili doza de insulina administrata precum si frecventa cu care sa va testati glicemia (glucoza din sange);
  • dispozitivele de administrare a insulinei se numesc stilouri injectoare (pen-uri). Acestea nu necesita pastrare la frigider dupa prima utilizare, ceea ce inseamna ca puteti sa le luati cu dumneavoastra oriunde mergeti. In plus, ele chiar arata ca niste stilouri, asa ca puteti sa le transportati si sa va administrati injectia cu discretie.

Va este teama ca odata cu initierea tratamentului cu insulina cu administrare la mese va veti ingrasa?

Tratamentul cu insulina si castigul in greutate merg adeseori impreuna. Aceasta nu inseamna, totusi, ca oricine isi administreaza insulina se va ingrasa.


Mai mult, exista metode prin care puteti preveni castigul ponderal asociat cu administrarea de insulina. Incercati sa aveti o alimentati sanatoasa si sa integrati cateva exercitii fizice in activitatea dumneavoastra zilnica.

Minim 30 de minute pe zi de activitate fizica moderata intensa asa cum este mersul in ritm rapid, inotul sau mersul pe bicicleta reprezinta recomandarea nutritionistului.

Consultati medicul diabetolog si aflati care dintre aceste exercitii sunt cele mai potrivite pentru dumneavoastra.

Sunteti ingrijorati ca va veti administra o doza incorecta?

Retineti ca medicul diabetolog va precizeaza necesarul de insulina si cand si cum trebuie sa va faceti injectia.

Daca se administreaza o doza prea mare de insulina exista riscul de hipoglicemie, adica un nivel scazut al glucozei in sange. Vom discuta despre hipoglicemie putin mai jos.

Nu doriti sa va faceti injectiile in public.

Este absolut firesc sa nu va simtiti in largul dumneavoastra daca va faceti injectiile de insulina de fata cu altii.

  • Nu va faceti in public injectia cu insulina decat atunci cand va simtiti in largul dumneavoastra sa faceti acest pas. Puteti sa incercati sa va faceti injectia mai intai in fata celor in care aveti incredere, precum familia si prietenii;
  • Sau poate nu veti dori niciodata sa va faceti injectia de insulina in prezenta altor persoane. Ceea ce conteaza este sa va administrati corect injectia de insulina asa cum ati primit recomandarile de la medicul curant.

VINOVATIE

Simtiti ca este vina dumneavoastra ca afectiunea s-a agravat.

Nu va mai invinovatiti. Puteti incetini progresia bolii mancand sanatos, ramanand activ/a. Asa ca incercati sa nu fiti prea dur/a cu dumneavoastra.

Tratamentul cu insulina la meseAm vorbit despre ingrijorarile pe care le-ati putea avea atunci cand incepeti tratamentul cu insulina administrata prandial. Insa exista cateva lucruri importante de invatat, ca de exemplu ce este insulina cu administrare la masa si de ce este parte importanta din regimul dumneavoastra terapeutic.

In continuare vom prezenta cateva lucruri de baza, ca de exemplu, cum actioneaza insulina administrata prandial, cad trebuie administrata, cum se injecteaza, unde se injecteaza si care sunt nivelurile optime ale glicemiei.

Toate acestea sunt lucruri pe care va trebui sa le cunoasteti inainte sa incepeti tratamentul cu insulina cu administrare prandiala.

CUM VA AJUTA INSULINA CU ADMINISTRARE LA MESE?

Prandial se pot administra:

  1. Insulina rapida (analog de insulina cu actiune rapida);
  2. Insulina cu durata de actiune scurta (insulina umana regular);
  3. Preparate premixate (analogi de insulina premixati si insuline premixate umane).

INSULINA RAPIDA

Daca insulina cu actiune lunga (sau bazala) controleaza nivelul glucozei din sange in principal intre mese si noaptea, insulina cu actiune rapida ajuta la normalizarea nivelelor de glucoza dupa masa la care se administreaza.

INSULINA CU DURATA DE ACTIUNE SCURTA (INSULINA UMANA REGULAR)

La fel ca insulina cu actiune rapida, insulina cu durata de actiune scurta ajuta la controlul valorilor glicemice dupa masa la care se administreaza.


Cateva deosebiri intre cele doua tipuri de insulina sunt:

  • analog de insulina cu atiune rapida:
    • se poate administra imediat inainte, in timpul sau imediat dupa masa;
    • program flexibil de mese fara necesitatea gustarilor.
  • insulina cu durata scurta de actiune:
    • se administreaza cu 30-45 minute inainte de masa;
    • program fix de mese si necesitatea gustarilor intre mesele principale.

INSULINA PREMIXATA

Preparatele premixate de insulina sunt combinatii fixe care contin in diferite proportii insulina cu actiune rapida/scurta si insulina cu actiune intermediara.

Cu ajutorul acestor preparate premixate (administrate de doua sau de trei ori pe zi, la mese) se asigura atat controlul glicemiei dupa masa respectiva, cat si necesarul de insulina bazala.

LOCURILE RECOMANDATE PENTRU INJECTARE

Tratamentul cu insulina cu administrare prandiala ar putea necesita mai multe injectii pe zi. De aceea, este foarte important sa stiti care sunt locurile in care puteti sa va faceti injectia.

  • In general, puteti sa faceti injectia in zonele recomandate, oriunde exista un strat de grasime sub piele;
  • Nu faceti niciodata injectia in muschi sau in vena;
  • Inainte de administrarea insulinei, curatati intotdeauna pielea de la nivelul zonei de injectare (spalarea cu apa si sapun, nu este indicata utilizarea substantelor antiseptice);
  • Folositi un ac nou la fiecare injectie.

Rotati zonele de injectare!

Rotati zone de injectare de fiecare data cand efectuati o noua administrare a insulinei. Incercati sa urmati acelasi traseu pe masura ce schimbati zona.

Folosirea indelungata a aceleiasi zone poate determina modificari ale tesutului care micsoreaza sau schimba absorbtia insulinei.

Echipa medicala va ofera informatii specifice despre cum este cel mai bine sa schimbati zonele de injectare.

Verificarea glicemiei (glucoza din sange)

Pentru ca diabetul este o boala progresiva, nivelul glicemiei poate fi uneori mai mare decat este recomandat. Cunoasterea valorilor tinta ale glucozei din sange reprezinta un pas important in controlul evolutiei diabetului.

In timp, diabetul necontrolat poate conduce la complicatii severe.

Desi poate va verificati in mod regulat nivelul glicemiei, aceasta monitorizare este si mai importanta cand aveti tratament cu insulina cu administrare la mese.


Completarea jurnalului de glicemii va permite sa tineti evidenta nivelurilor glicemiei oriunde v-ati afla.

Beneficiile verificarii regulate a glicemiei:

  • puteti urmari daca atingeti obiectivele pe care le-ati stabilit impreuna cu medicul dumneavoastra;
  • veti invata cum oscileaza glicemia in functie de alimentele consumate si de activitatea fizica zilnica;
  • va ajuta sa stabiliti care este doza necesara de insulina si daca aceasta trebuie modificata.

Intrebati medicul diabetolog cat de des trebuie sa va masurati glicemia.

CARE ESTE OBIECTIVUL MEU GLICEMIC?

Asociatia Americana de Diabet (ADA) face urmatoarele recomandari asupra nivelului optim al glicemiei pentru persoanele cu diabet dupa cum urmeaza:

  • inainte de masa: 80 – 130 mg/dl;
  • la 2 ore dupa masa: sub 180 mg/dl;
  • HbA1c: sub 7%.

Valorile pot varia de la o persoana la alta. Medicul diabetolog va spune care sunt obiectivele care vi se potrivesc dumneavoastra.

Hemoglobina glicata (HbA1c) este o masura medie a nivelurilor de glucoza din sange pe parcursul ultimelor 60 pana la 90 de zile. In mod obisnuit se masoara la cabinetul medicului diabetolog sau la un laborator si este o metoda buna prin care se evalueaza controlul glicemic din ultima perioada.

Este diferita de rezultatele glicemiei pe care le verificati si le notati in fiecare zi.

Completati jurnalul de glicemii pentru a tine atat evidenta nivelurilor glicemice si HbA1c, cat si calendarul viitoarelor programari la medic.

RECOMANDARI PENTRU O ALIMENTATIE SANATOASA

Modul corect de a va administra insulina prandiala este doar o parte din modul in care trebuie abordat tratamentul. Probabul ca aveti multe intrebari despre toate schimbarile stilului de viata aduse de tratamentul cu insulina.

Tratamentul cu insulina la meseMai jos vom discuta despre intrebarile obisnuite pe care le au oamenii privind alimentatia sanatoasa, testarea glicemiei din pulpa degetului (automonitorizare), hipoglicemia, administrearea corecta a insulinei.

Alimentatia sanatoasa este o parte importanta din planul terapeutic. Sa aveti o dieta sanatoasa nu inseamna ca nu veti mai putea manca niciodata mancarurile care va plac.

Dieta sanatoasa inseamna pur si simplu sa gasiti un echilibru si sa intelegeti cum reactioneaza organismul dumneavoastra la diferite alimente.

Discutati cu medicul diabetolog despre obiceiurile dumneavoastra alimentare.

Aceste informatii sunt importante pentru stabilirea orarului meselor sia a tratamentului cu insulina prandiala.

Nu uitati sa intrebati despre unele situatii speciale, cum ar fi anumite feluri de mancare din cadrul meselor de la aniversari, sarbatoriloe sau din perioada posturilor religioase.

GHID DE ALIMENTATIE – PRIMELE RECOMANDARI

Dieta persoanelor cu diabet trebuie sa fie cat mai apropiata de o alimentatie sanatoasa si echilibrata, cu amendamentul ca hidratii de carbon sau glucidele trebuie sa fie cantarite sau calculate.

O dieta echilibrata trebuie sa contina atat glucide, cat si proteine si lipide.

Proportia recomandata este: 1/4 carbohidrati lenti (orez, paste fainoase, cartofi, fasole uscata, soia, paine, cereale), 1/2 legume care sa nu contina amidon (fasole verde, morcovi, conopida, salata, brocoli), 1/4 alimente bogate in proteine (carne de pasare, de vita, peste, branzeturi).

ALEGEREA ALIMENTELOR SANATOASE

Tratamentul cu insulina la meseMod de preparare:

  • Alegeti mai dese:
    • copt, inabusit, fiert in apa, la gratar, la rotisor sau sotat;
    • sos de rosii, sosurile sa fie aduse separat.
  • Alegeti mai rar:
    • mancaruri prajite;
    • mancaruri gratinate (cu branza), sosurile dulci sau cu smantana;
    • feluri de mancare cu sos de soia sau glutamat (de sodiu).

Aperitiv:

  • Alegeti mai des:
    • legume simple (rosii, castraveti, dovlecei, spanac, fasole verde etc);
    • supe de legume sau sucuri de fructe si legume;
    • fructe de mare, sushi;
    • paine si cornuri din cereale integrale.
  • Alegeti mai rar:
    • salate cu sosuri si ingrediente bogate in grasimi;
    • supa crema;
    • aripioare, rulouri cu ou, inele de ceapa;
    • paine alba sau cu usturoi.

Felul principal:

  • Alegeti mai des:
    • cerealele integrale, bogate in fibre/cu continut scazut de zahar;
    • paine din cereale integrale, orez brun, paste integrale;
    • cartofi natur;
    • carne slaba, pui, peste, oua, branza slaba;
    • branza tofu, produse din soia si proteine vegetale;
    • leguminoase (linte, naut, fasole uscata);
    • salate (greceasca, de legume, de spanac) sau legume fara sos;
    • sandvisuri cu legume, pizza vegetariana sau rulouri cu legume.
  • Alegeti mai rar:
    • cereale dulci, cu continut scazut in fibre;
    • gogosi, briose, croisante, paine alba;
    • cartofi prajiti, budinca de cartofi;
    • carne foarte sarata si/sau foarte bogata in grasimi (ex. coaste, aripioare, carnati, carne de pui cu tot cu piele, mezeluri);
    • salate cu sosuri cu smantana sau cu maioneza.

Desert:

  • Alegeti mai des:
    • fructe proaspete, iaurt, bauturi cu lapte degresat.
  • Alegeti mai rar:
    • prajituri, placinte, inghetata, produse de patiserie.

Pastrarea unei diete sanatoase ar putea fi dificila uneori, mai ales daca luati masa la restaurant sau daca sunteti in vacanta. Informatiile care urmeaza v-ar putea fi de ajutor pentru momentele mai dificile care apar in mod obisnuit:

  • puteti ruga ca mancarea sa va fie pregatita diferit (de exemplu la cuptor in loc de prajit);
  • rugati sa va aduca sosul separat, pentru a adauga mai putin sos;
  • puteti lua o gustare sanatoasa inainte pentru a nu ajunge infometat la masa;
  • consultati toata oferta din meniu inainte de a comanda;
  • daca felurile de mancare sunt expuse, uitati-va la fiecare inainte de a alege;
  • comandati portii mai mici;
  • incercati mereu mancaruri noi, sanatoase, pentru a descoperi ceva care va place;
  • combinati un fel de mancare sanatos cu unul mai putin sanatos (carne prajita cu salata in loc de cartofi prajiti);
  • impartiti cu ceilalti de la masa alimentele mai putin sanatoase.

STRATEGII DE TESTARE A GLICEMIEI (AUTOTESTARE DIN PULPA DEGETULUI)

Nimanui nu ii place sa se intepe in deget pentru a-si testa glicemia. Insa, pentru ca incepeti tratamentul cu insulina administrata la mese probabil ca veti masura mult mai des glicemia.

Tratamentul cu insulina la mesePentru a putea face cat mai putin dureroasa aceasta procedura va oferim cateva recomandari:

  • nu stergeti cu alcool medicinal zona de intepare:
    • alcoolul medicinal poate face ca zona de intepare sa fie mult mai dureroasa din mai multe motive;
    • poate determina ingrosarea, uscarea pielii si o senzatie de arsura daca inteparea se realizeaza inainte de uscarea alcoolului;
    • daca este necesara curatarea tegumentului, aceasta se face cu apa si sapun.
  • stimulati fluxul de sange local:
    • in loc sa presati varful degetului sau sa folositi un dispozitiv adanc pentru intepatura pentru o proba de sange adecvata, incercati sa imbunatatiti fluxul de sange din deget inainte de a va intepa;
    • folositi apa calda pentru a va spala pe maini, apoi lasati-le in jos cateva minute;
    • deasemenea, puteti incerca sa va masati usor degetul de la baza catre varf;
    • dupa testare, apasati cu un prosop curat de partea testata pentru a opri sangerarea si a preveni invinetirea.
  • dispozitivele utilizate pentru intepare:
    • exista multe tipuri de ace si dispozitive disponibile pentru intepat;
    • discutati cu medicul diabetolog care ar putea fi mai potrivit pentru dumneavoastra.
  • folositi acelasi ac o singura data:
    • de fiecare data cand folositi acul special pentru determinarea glicemiei, el se toceste;
    • este recomandat sa folositi acul o singura data.
  • incercati o intepare mai superficiala:
    • pentru a diminua durerea, alegeti un dispozitiv de intepare care va permite sa masurati adancimea intepaturii;
    • apoi alegeti cel mai mic loc din care sa puteti avea o cantitate potrivita de sange;
    • cu cat mergeti mai adanc, cu atat puteti intepa mai multe terminatii nervoase si astfel, sa simtiti durerea mai puternic.
  • nu folositi acelasi deget pentru testare:
    • incercati sa evitati sa folositi aceleasi degete de fiecare data;
    • puteti sa incercati sa alegeti partile laterale ale pulpei degetului in locul zonei centrale, mai moi, deoarece pe lateral sunt mai putine terminatii nervoase si mai multe vase de sange;
    • veti avea astfel o proba adecvata, mai putin dureroasa.
  • folositi o crema de maini:
    • folositi o crema de maini in mod regulat pentru a face mai moale pielea de la nivelul pulpei degetului si pentru a face testarea mai usoara;
    • indepartati-va crema de pe maini de fiecare data inainte de testare.

CONTROLUL EPISOADELOR DE HIPOGLICEMIE

Uneori pacientii care urmeaza tratament cu insulina sunt supusi riscului de hipoglicemie (atunci cand nivelul glicemiei scade sub 70 mg/dl sau chiar mai jos). Exista cateva cauze frecvente care pot determina hipoglicemie:

  • activitate fizica mai intensa decat de obicei;
  • amanarea/omiterea unei mese;
  • o cantitate insuficienta de alimente consumate la o masa;
  • administrarea unei doze prea mari de insulina;
  • consumul de alcool.

Un lucru important este sa va amintiti ca hipoglicemia se poate trata. Cel mai important este recunoasterea unui episod de hipoglicemie.

FITI ATENTI LA SEMNE

Daca aveti un nivel scazut al glucozei din sange, puteti sa va simtiti:

  • slabit/a, ametit/a, cu senzatie de „cap gol”;
  • nervos/nervoasa, iritabil/a, anxios/anxioasa;
  • confuz/a, incapabil/a de concentrare;
  • infometat/a;
  • inima va bate mai repede;
  • transpirat/a, cu dureri de cap;
  • slabit/a, adormit/a;
  • amorteala sau furnicaturi in limba sau buze.

CUM SA TRATATI HIPOGLICEMIA?

Tratamentul cu insulina la meseDaca banuiti un episod de hipoglicemie, verificati-va imediat, daca se poate, nivelul glucozei din sange.

Hipoglicemia apare cand nivelul glicemiei scade sub 70 mg/dl. Daca nu va puteti verifica glicemia, iar simptomele sugereaza prezenta acesteia, tratati imediat simptomele.

Beti sau mancati carbohidrati cu actiune rapida (15 grame):

  • 15 g de zahar sub forma de 3 comprimate de glucoza;
  • 15 g (3 lingurite) sau 3 pliculete de zahar de masa dizolvat in apa;
  • 150 ml (1/2 cana) de suc sau bautura carbogazoasa (nu din cele fara zahar sau pentru regim);
  • 15 ml (1 lingura) de miere.

Verificati din nou nivelul zaharului din sange dupa 15 minute de cant ati luat carbohidrati cu actiune rapida.

Deasemenea, mancati niste carbohidrati cu actiune mai lunga (paine, cereale, cartofi, paste) care sa va ajute sa preveniti o alta scadere a nivelului de glucoza.

In anumite cazuri, glicemia poate scadea periculos de mult. Semnele unei glicemii foarte scazute sunt:

  • confuzie si dezorientare;
  • pierderea starii de constienta;
  • convulsii.

Daca apar simptomele de mai sus, veti avea nevoie de ajutorul unei alte persoane. Hipoglicemia severa poate cauza chiar deces daca nu se trateaza.

Discutati cu medicul diabetolog despre preventia si tratamentul de urgenta al hipoglicemiilor severe.

TRATAMENTUL CU INSULINA SI CALATORIILE

Doar pentru ca utilizati insulina, aceasta nu inseamna ca nu veti mai putea calatori departe de casa sau in afara tarii.

Cateva reguli generale:

Verificarea regulata a glicemiei este foarte importanta

  • verificati-va nivelul glicemiei cand plecat de acasa si la cateva ore dupa aceea.

Activitatea fizica nu trebuie intrerupta chiar daca sunteti plecat intr-o calatorie

  • pentru a imbunatati circulatia, trebuie sa incercati sa va gasiti mereu timp pentru programul dumneavoastra de exercitii fizice.

Respectati programul meselor si al gustarilor

  • este foarte important sa va respectati programul de masa si sa nu sariti peste gustari;
  • deasemenea, este important sa aveti tot timpul comprimatele de glucoza la dumneavoastra sau alte surse de carbohidrati in caz de hipoglicemie.

Pastrati asupra dumneavoastra un document care sa explice afectiunea dumneavoastra

  • acesta va fi de folos in cazuri de urgenta in care nu puteti explica dumneavoastra cum aveti nevoie de ajutor;
  • puteti purta la dumneavoastra un cupon pe care sa scrie ” Atentie! Persoana cu diabet!” care sa indice ca suferiti de aceasta afectiune.

Tratamentul cu insulina la meseAsigurati-va ca aveti in permanenta insulina la dumneavoastra

Chiar daca veti calatori pentru cateva ore sau pentru cateva saptamani, trebuie sa aveti in permanenta insulina cu dumneavoastra.

Daca veti calatori cu avionul, nu tineti insulina in bagajele care vor fi depozitate in zona depresurizata a avionului (la cala), deoarece insulina este afectata de temperaturile extreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *