Tratament nou pentru diabetul zaharat tip 1

Un tratament nou pentru diabetul zaharat tip 1 pare sa constituie viitorul in tratamentul acestei boli cronice.

Diabetul zaharat tip 1 reprezinta o afectiune ce se manifesta prin lipsa cronica de insulina. Diabetul zaharat tip 1 afecteaza nenumarate persoane din lumea intreaga. Pacientii ce sufera de diabet zaharat tip 1 au nevoie de multiple injectii cu insulina zilnic.

Diabetul zaharat tip 1 nu are vindecare. In incercarea de a gasi o solutie, o echipa de cercetatori a dezvoltat un mecanism ce poate revolutia managementul diabetului.

Tratament nou pentru diabetul zaharat tip 1In diabetul zaharat tip 1, celulele insulare producatoare de insulina sunt distruse de sistemul autoimun. Grupul de cercetatori, condus de Asistent Profesor Minglin Ma de la Department of Biological and Enviromental Engineering, a dezvoltat un tratament nou pentru diabetul zaharat tip 1. Acest tratament nou pentru diabetul zaharat tip 1 presupune implantarea a sute de mii de celule insulare. Aceste celule insulare sunt protejate de un invelis subtire de hidrogel si mai mult, celulele invelite sunt atasate unei tesaturi polimerice ce poate fi indepartata sau inlocuita cu usurinta atunci cand nu mai este utila.

TRATAMENT NOU PENTRU DIABETUL ZAHARAT TIP 1

Rezultatele studiului au fost publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tratament nou pentru diabetul zaharat tip 1Doctoranzii Alan Chiu (stanga) si Duo An tinand o mostra de TRAFFIC (Thread-Reinforced Alginate Fiber for Islets enCapsulation). In fundal (de la drepta la stanga) Minglin Ma, Dan Luo, Meredith Silberstein si Dr. James Flanders.

Translantul celulelor derivate din celule stem, celule insulare producatoare de insulina, reprezinta o alternativa la terapia cu insulina, insa necesita tratament imunosupresor de lunga durata.

O abordare intens studiata pentru a evita raspunsul sistemului autoimun este captusirea si protejarea celulelor cu mici capsule de hidrogel (cu diametrul in microni). Cu toate acestea, aceste capsule nu pot fi extrase din organism cu usurinta, nefiind legate unele de altele si fiind intr-un numar foarte mare.

„Atunci cand nu reusesc sa isi indeplineasca rolul sau atunci cand mor, aceste celule trebuiesc indepartate”, a spus Ma, „Nu vrei sa introduci ceva in corp, pentru ca apoi sa nu il mai poti scoate. Folosind metoda noastra nu mai exista aceasta problema.”

Inspirandu-se de modul in care apa sta pe panza de paianjen, Ma si echipa sa au incercat la inceput sa conecteze capsulele ce contin celulele insulare printr-un fir, insa au realizat ca ar fi mai bine sa le lege printr-un strat subtire de hidrogel uniform distribuit pe fir.

Grupul a numit firul TRAFFIC (Thread-Reinforced Alginate Fiber For Islets enCapsulation) si a fost inspirat de modul in care apa sta pe panza de paianjen, insa Ma spune ca este chiar mai bine, pentru ca hidrogelul acopera firul in mod uniform.

„Nu exista spatii libere intre capsule,” a spus el. „Matasea paianjenului are spatii intre picaturile de apa. In cazul nostru, spatiile sunt rele, pentru ca ele pot leza tesutul.”

Avand in vedere ca firul este rasucit si poros, hidrogelul nu va aluneca asa cum s-ar intampla in cazul unui material singular central. Fan si Silberstein au fost cei care au realizat modelul firului in mai multe combinatii.

Acest tratament nou pentru diabetul zaharat tip 1 va presupune chirurgie laparoscopica minim invaziva pentru a implanta un fir protejat de hidrogel in cavitatea peritoneala a pacientului.

„Ne trebuie o incizie foarte mica,” a spus Flanders. „Umflam abdomenul cu dioxid de carbon, pentru a avea loc de manevra, apoi introducem doua porturi – unul pentru sonda legata de camera, pentru a vedea ce facem, celalalt pentru dispozitivul de apucare, cu ajutorul caruia introducem transplantul.”

Tratament nou pentru diabetul zaharat tip 1Celulele insulare sunt aproape de suprafata firului. Se presupune ca celulele implantate au o viata de sase pana la 24 de luni, cu toate ca mai sunt necesare teste.

 

La soareci, nivelul glicemiei a devenit normal dupa numai doua zile de la transplant unei cantitati mici de TRAFFIC. Deasemenea glicemia a ramas normala pentru cel putin trei luni. TRAFFIC a fost testat cu succes si in cazul cainilor unde a fost introdus si extras in siguranta.

„Atunci cand Minglin mi-a spus pentru prima oara despre acest dispozitiv, mi-am dat seama ca este ceva remarcabil,” a spus Flanders. „Au mai existat alte dispozitive de acest gen, insa acesta pare sa fie mai promitator. Produce o reactie minima, protejeaza celulele insulare, le permite sa detecteze nivelul glucozei, nu se ataseaza la alte organe si poate fi indepartat. Mie mi s-a parut remarcabil.”

Sursa: Daily Accord

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *