Top 5 indulcitori pentru diabetici

Top 5 indulcitori pentru diabetici

Astazi vom vorbi despre top 5 indulcitori pentru diabetici. Aceste recomandari sunt bazate pe nenumarate studii din domeniu.

TOP 5 INDULCITORI PENTRU DIABETICI

XYLITOLUL

Sa incepem cu xylitolul. Xylitolul se gaseste in mod comun in multe fructe si legume.

Xylitolul este un alcool din zahar sau poliol. El are putere de indulcire similara cu a zaharului si contine cu 40% mai putine calorii ca zaharul.

Acest poliol are 2,4 calorii pe gram si are efecte neglijabile asupra glicemiei datorita lipsei de fructoza.

Xylitolul poate fi extras din mesteacan si din xylan.

ERITRITOLUL

Al doilea in top este eritritolul.

Eritritolul este tot un alcool zaharic si a fost extrem de laudat pentru dulceata lui si continutul scazut in calorii. Eritritolul provine din grau fermentat sau amidon.

Puterea de indulcire este la 70% din cea a zaharului, iar pe gram eritritolul contine 0,24 calorii. Eritritolul poate fi folosit in siguranta, insa poate produce disconfort digestiv daca este consumat in cantitati mari.

Pentru ca oamenii nu au suficiente enzime pentru digestia sa, o mare parte din el este absorbit in sange si este excretat prin urina fara sa fie modificat, ceea ce inseamna ca nu va creste glicemia.

Top 5 indulcitori pentru diabetici

Top 5 indulcitori pentru diabetici

EXTRACTUL DIN FRUCTUL CALUGARULUI

Al treilea indulcitor sigur pentru diabetici este extractul din fructul calugarului.

Acesta este popular in medicina traditionala chineza si reprezinta o varianta de indulcitor sigur pentru diabetici.

Extractul din fructul calugarului contine zero calorii, zero glucide si este de circa 150 de ori mai dulce ca zaharul tos. El nu creste glicemia si nu are efecte secundare. Extractul din fructul calugarului a fost utilizat in medicina traditionala chineza timp de mii de ani ca agent antiinflamator si pentru a combate durerea in gat.

SIROPUL DE YACON

Al patrulea tip de indulcitor este siropul de yacon.

Acesta este realizat din radacinile plantei yacon ce isi are originea in muntii din America de Sud.

Siropul de yacon este un indulcitor bogat in fibre si este plin de fructooligozaharide, o forma de fibre solubile care serveste ca hrana pentru bacterile de la nivelul intestinal.

Siropul de yacon a fost studiat pentru rolul sau in scaderea in greutate, insa adevaratele sale beneficii constau in continutul crescut in fibre. Siropul de yacon are index glicemic 1. Siropul de yacon are gust de caramel si se potriveste pentru brutarie si deserturi.

STEVIA REBAUDIANA

Ultimul indulcitor in topul nostru, dar nu cel din urma este stevia.

Stevia este un produs bazat pe plante, extras din frunzele de stevia rebaudiana. Stevia in forma pudra este comercializata sub diferite denumiri, are 3 grame glucide pe pachet si un indice glicemic 0.

Stevia poate fi de asemenea gasita si ca extract lichid, nu este chiar la fel de dulce in comparatie cu ceilalti indulcitori, insa ramane stabila cand se incalzeste.

Are un gust care este bine tolerat de majoritatea oamenilor, dar poate fi neplacut pentru unii.

Stevia poate fi crescuta si in apartament in ghiveci. In felul acesta puteti indulci ceaiul cu o singura frunza proaspata de stevie adaugata in ceai.

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *