Top 5 alimente bune in diabet

Top 5 alimente bune in diabet

Articolul de azi vorbeste despre top 5 alimente bune in diabet. Exista multe tentatii, insa diabetul zaharat tip 2 este o boala metabolica, ceea ce inseamna ca alimentele pe care le alegeti pot face diferenta.

TOP 5 ALIMENTE BUNE IN DIABET

PRIMA GRUPA

Sa incepem cu prima grupa de alimente bune in diabet si anume legumele fara amidon.

Legumele fara amidon contin mai putine glucide si cu toate acestea sunt suficient de satioase incat sa tina sub control senzatia de foame.

Legumele fara amidon reprezinta o sursa excelenta de minerale, fibre, vitamine si fitochimicale. Cateva exemple de legume fara amidon ar fi:

  • varza;
  • morcovul;
  • conopida;
  • ciupercile;
  • ceapa;
  • broccoli;
  • asparagus;
  • castravetii;
  • rosiile;
  • ardeiul gras;
  • ardeiul capia;
  • ridichiile;
  • salata verde si asa mai departe.

A DOUA GRUPA

Cea de-a doua grupa de alimente benefice pentru persoanele ce sufera de diabet zaharat este reprezentata de legumele bogate in fibre.

Legumele precum varza, fasolea verde, asparagusul, conopida, dar si broccoli sunt extrem de benefice pentru diabetici. Pe langa un control glicemic optim, acestea ajuta la scaderea colesterolului, dar si la combaterea constipatiei.

A TREIA GRUPA

Cea de-a treia grupa vine tot din randul legumelor si se refera la legumele cu frunza verde ce sunt extrem de sanatoase mai ales pentru ca ele contin putini carbohidrati. Pe langa acest beneficiu enorm legumele cu frunza verde reprezinta o sursa ideala de vitamine, in special de vitamina C care si-a dovedit proprietatile antiinflamatorii.

A PATRA GRUPA

Cel de-al patrulea aliment este reprezentat de oua.

Ouale au beneficii enorme pentru diabetici, printre care mentionez cresterea sensibilitatii la insulina, dar si cresterea colesterolului bun sau a HDL colesterolului.

Un ou are circa 77 de calorii, 6 grame de proteine si 5 grame de grasimi.

Una din principalele calitati ale oualelor este o senzatie de satietate prelungita, ceea ce va ajuta sa nu mai aveti tendinta de a manca intre mese, mai ales cand la indemana nu aveti decat alimente nesanatoase.

Va recomand sa consumati ouale fierte tari in intregime, fara a ocoli galbenusul pentru ca acesta reprezinta o sursa importanta de nutrienti.

A CINCEA GRUPA

Ultima grupa de alimente benefice pentru diabetici, dar nu cea din urma este reprezentata de nuci.

Nucile contin:

  • proteine;
  • vitamine;
  • grasimi nesaturate;
  • minerale.

Prin proprietatile lor, nucile ajuta la scaderea colesterolului, a inflamatiei si a rezistentei la insulina. Studiile arata ca includerea a 50 de grame de migdale, alune, nuci sau arahide in meniul zilnic va poate ajuta in controlul atat al grasimilor, cat si al glicemiei.

In concluzie, planul dumneavoastra nutritional in cazul in care suferiti de diabet zaharat trebuie sa contina carbohidrati limitati si este bine sa includa ca si gustari cele cinci alimente mentionate anterior.

Lecturati si articolul nostru: Cele mai bune gustari pentru diabetici.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabetolog.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si nutritie accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Avem si un blog culinar, va invitam sa incercati reteta: Oua scotiene pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *