Temperatura optima pentru insulina

Temperatura optima pentru insulina

Care este temperatura optima pentru insulina? Cunoasteti deja ca depozitul de insulina se pastreaza in frigider, iar insulina pe care o folosim se pastreaza la temperatura camerei, dar daca temperatura camerei depaseste temperatura optima pentru insulina? Ce e de facut atunci?

TEMPERATURA OPTIMA PENTRU INSULINA

Lotiune de soare: avem. Sticla cu apa: avem. Minge de plaja: avem. Racitor pentru insulina … ? Da. Cei care utilizeaza tratamentul cu insulina, trebuie sa aiba mare grija vara, atunci cand aduc pe plaja atat de necesara insulina si nu numai.

Temperatura optima pentru insulina poate fi depasita in acest caz cu usurinta.

Foarte multi diabetici s-au trezit la urgenta cu toate ca si-au injectat insulina in doza corecta. Ce au uitat ei? Au uitat sa pastreze la temperatura optima insulina.

CUM RECUNOASTEM O INSULINA DEGRADATA?

Avem nevoie de un exercitiu de imaginatie. Ce se intampla cand lasati o friptura cruda in soare? Dupa ceva timp incepe sa se strice si sa miroasa urat. Eh, cam acelasi lucru se intampla si cu insulina. Nu uitati, insulina este o PROTEINA.

In concluzie, la fel ca o friptura, se va degrada la temperaturi ridicate.

Temperatura optima pentru insulinaCe este periculos insa, este ca spre deosebire de friptura, insulina nu miroase urat cand se degradeaza, nu isi schimba culoarea, practic nu face nimic care sa ne ajute sa ne dam seama ca s-a degradat.

Pur si simplu nu mai functioneaza sau in cel mai fericit caz, nu functioneaza la fel de eficient.

Fara sa intelegeti glicemia creste si tot creste. Oricate corectii ati face nimic nu se intampla.

In mod sigur daca aveti diabet zaharat de ceva timp ati trecut prin aceasta situatie cel putin o data.

Care este temperatura optima pentru insulina? Cat de cald este prea cald si cat poate sta insulina in caldura?

Exista nenumarate optiuni in zilele noastre care pastreaza insulina la o temperatura normala fie ca sunteti acasa, calatoriti cu avionul sau trenul.

CARE ESTE TEMPERATURA OPTIMA PENTRU INSULINA?

Exista trei producatori mari de insulina – Eli Lilly, Novo Nordisk si Sanofi. Acestia ne spun ca temperatura optima de refrigerare este intre 2 grade si 7 grade Celsius.

Deasemenea producatorii ne interzic depozitarea insulinei in congelator sau in proximitatea congelatorului. Inghetarea insulinei o inactiveaza.

TINTELE DE TEMPERATURA PENTRU TIPURILE DIFERITE DE INSULINA

Insulina diferita are temperaturi recomandate diferite? Sa incepem cu Novo Nordisk, compania cu productia cea mai mare de insulina.

In mod oficial acestia spun ca insulina bazala cu actiune lenta Levemir si Tresiba trebuie tinuta in frigider intre 2 grade si 7 grade Celsius.

Deasemenea Novo Nordisk spune ca odata deschise pen-urile, cartusele sau sticlele de insulina pot fi tinute in siguranta la temperatura camerei atata timp cat sunt protejate de caldura directa, dar si de lumina directa a soarelui.

Conform acestora insulina va functiona in aceste conditii timp de 42 de zile in cazul Levemir si 52 de zile in cazul Tresiba.

Eh, cu toate acestea poate exista o problema. Novo Nordisk este o companie din Danemarca. In general in Danemarca temperaturile sunt mai joase in comparatie cu temperaturile de pe la noi. Asadar temperatura pe care compania o declara ca optima pentru temperatura camerei si pentru insulina este de maxim 30 de grade.

Insulinele Novorapid si Fiasp au aceleasi temperaturi de refrigerare si pastrare in caz de folosire. Insa acestea nu trebuie tinute la temperatura camerei desfacute mai mult de 28 de zile.

Daca folositi pompa de insulina nu folositi acelasi rezervor mai mult de sase zile, iar daca s-a intamplat ca rezervorul sa atinga temperatura de 37 de grade este bine sa il indepartati si sa puneti altul.

Ce spun ceilalti producatori? Eli Lilly si Sanofi?

Toti spun acelasi lucru, temperaturile de stocare si pastrare sunt exact aceleasi. Pentru a va convinge consultati prospectul pe care il gasiti in cutie. Acolo va este indicata exact temperatura optima pentru insulina.

CUM PASTRAM TEMPERATURA OPTIMA PENTRU INSULINA?

Vestea buna este ca insulina pe care o folositi – cartusele sau pen-urile deschise – nu trebuie sa stea la rece, poate sta foarte bine la temperatura camerei, bine asta daca nu luam in calcul o camera cu temperaturi tropicale. Se pare ca nu exista beneficii daca ati pastra la rece insulina pe care o utilizati.

Nici nu ii va prelungi viata, nici nu o va face sa functioneze mai bine, deasemenea insulina rece este mai neplacuta la injectare.

Trebuie sa va asigurati ca temperatura camerei nu depaseste 30 de grade Celsius.

ATENTIE LA TEMPERATURILE PE CARE LE AVETI IN CASA VARA!

Temperatura optima pentru insulinaDeasemenea persoanele care poarta insulina in geanta, nu ignorati temperatura ambientala vara, cand termometrele trec mult peste 30 de grade.

Ce e de facut in acest caz?

Pungile cu gheata reprezentau solutia traditionala. Insa acestea nu sunt prea eficiente, gheata se topeste imediat, uda tot din jur, plus ca mentine insulina mai rece decat ar trebui sa fie.

Mai nou exista insa solutii mai eficiente ce utilizeaza gel special pentru transportul insulinei. Le gasiti pentru cumparare daca le cautati pe Internet la preturi accesibile.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *