Simptomele diabetului zaharat tip 1

Semnele diabetului zaharat tip 1

Articolul de astazi vorbeste despre simptomele diabetului zaharat tip 1. Diabetul zaharat tip 1 este o afectiune autoimuna ce se poate declansa oricand incepand cu varsta de 6 luni.

Simptomele tipice de diabet zaharat tip 1 sunt in general bruste si destabilizeaza suficient de mult persoana in cauza. De cele mai multe ori simptomele diabetului zaharat tip 1 nu pot trece neobservate, in cazuri rare se intampla ca simptomele diabetului zaharat tip 1 sa fie mai blande.

SIMPTOMELE DIABETULUI ZAHARAT TIP 1

Cele mai comune simptome de diabet zaharat tip 1 sunt:

  • urinatul frecvent;
  • senzatie de sete exagerata;
  • foame exagerata chiar si dupa ce tocmai v-ati ridicat de la masa;
  • oboseala extrema;
  • vedere in ceata;
  • vindecarea intarziata a ranilor;
  • scadere importanta in greutate intr-un timp scurt si fara o cauza evidenta;
  • amorteli la nivelul mainilor sau picioarelor;
  • ameteli;
  • stare de rau generala.

Cu toate ca exista multe asemanari intre diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2, cauzele aparitiei sunt foarte diferite, la fel ca si tratamentul. Unele persoane, in special adultii care sunt nou diagnosticati cu diabet zaharat tip 1, pot fi considerati gresit ca pacienti cu diabet zaharat tip 2, insa exista cateva diferente evidente care trebuie luate in calcul.

Persoanele cu diabet zaharat tip 1 au un debut al bolii extrem de rapid, iar persoanele cu diabet zaharat tip 2 pot prezenta aceleasi simptome insa gradual, pana la nivelul la care ele pot fi chiar ignorate.

De foarte multe ori persoanele cu diabet zaharat tip 1 se pot prezenta la medic cu simptome evidente de acidoza diabetica, o stare acuta ce le poate pune viata in pericol intr-un timp relativ scurt.

CETOACIDOZA DIABETICA

Cetoacidoza diabetica apare atunci cand glicemia este foarte mare, iar organismul nu se mai poate hrani pentru ca nu mai are insulina. Ramas fara insulina, organismul descompune muschiul si grasimea in incercarea de a-si pastra energia.

Prin descompunerea proteinelor din muschi, dar si a lipidelor din depozitele de grasime se acumuleaza cetone in sange si in urina. Simptomele de cetoacidoza includ:

  • halena asemanatoare fructelor fermentate;
  • respiratie greoaie si intrerupta;
  • varsaturi.

Daca este lasata netratata, cetoacidoza poate duce la deces. Tocmai de aceea, daca aveti simptome de diabet zaharat tip 1 sau simptome de cetoacidoza diabetica, trebuie sa va prezentati de urgenta la medic.

LUNA DE MIERE

Unele persoane cu diabet zaharat au o perioada ce poarta numele de luna de miere. Pe parcursul lunii de miere simptomele de diabet intra in remisie, iar pancreasul reuseste sa mai produca insulina.

Luna de miere apare de obicei dupa inceperea tratamentul cu insulina. Luna de miere poate dura de la o saptamana la un an. Este important sa stiti ca absenta simptomelor nu inseamna disparitia diabetului zaharat. La un moment dat pancreasul va fi incapabil sa secrete insulina, iar daca nu se intervine imediat, simptomele initiale pot reaparea.

DIABETUL ZAHARAT TIP 1 LA COPII

Diabetul zaharat tip 1 apare mai frecvent in copilarie, asadar daca observati ca cel mic urineaza frecvent, consuma o cantitate mare de apa, scade in greutate si devine din ce in ce mai obosit, atunci trebuie sa va prezentati de urgenta la medic.

Acest tablou reprezinta tabloul clasic al copilului cu diabet zaharat tip 1 la inceput. Chiar daca diagnosticul se pune usor, prin simpla testare a glicemiei, important este sa aduceti copilul la medic in timp util, pentru ca starea sa se va agrava si ii va ameninta viata. Retineti diabetul zaharat tip 1 poate aparea incepand cu varsta de 6 luni.

De multe ori, copiii ajung la spital in cetoacidoza diabetica.

Cetoacidoza diabetica apare atunci cand pancreasul nu mai produce insulina, fara insulina organismul gaseste surse alternative de energie, prin metabolizarea acestor surse se elibereaza cetone. Acumularea de cetone este daunatoare organismului si duce la o cetoacidoza diabetica.

Cetoacidoza diabetica reprezinta o urgenta medicala de gradul 1 care necesita spitalizarea imediata si administrare de insulina. Dupa initierea tratamentului e posibil ca cei mici sa treaca printr-o etapa numita “luna de miere”. In aceasta etapa pancreasul lor reuseste sa faca insulina.

Chiar daca diabetul pare vindecat, nu este asa si nu este bine sa lasati garda jos. Luna de miere poate dura de la o saptamana la cateva luni, iar cand productia de insulina inceteaza, ea inceteaza brusc si poate aparea din nou cetoacidoza.

DIABETUL ZAHARAT TIP 1 LA ADULTI

Diabetul zaharat tip 1 poate aparea si la adulti. De cele mai multe ori, atunci cand adultii se prezinta pentru hiperglicemie la medic, ei primesc diagnosticul de diabet zaharat tip 2. Aceasta greseala este comuna, mai ales pentru ca in general diabetul zaharat tip 1 apare mai frecvent mai devreme in viata.

Daca dumneavoastra sau o persoana pe care o cunoasteti a fost diagnosticata cu diabet zaharat tip 2, insa lucrurile nu merg bine si nu evoluati bine sub tratamentul tipic cu antidiabetice orale, nu ar fi rau sa reclamati aceasta medicului care va urmareste.

Pentru a determina cu siguranta tipul de diabet de care suferiti va recomand sa va dozati glicemia, peptidul C, anticorpii specifici pe care i-am descris aici, dar si indicele HOMA pentru insulino-rezistenta. Aceste analize trebuie interpretate de un medic diabetolog si va vor pune cu certitudine diagnosticul corect legat de tipul de diabet.

Nu uitati sa dati like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale legate de diabet zaharat si nu numai, accesati gratuit canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Blogul nostru culinar va asteapta cu cele mai bune retete pentru diabetici aici: Retete pentru diabetici.

Grupul nostru de sprijin va asteapta aici: Despre diabet si nutritie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *