Simptome in cancerul de pancreas
Cancerul de pancreas este o afectiune ce cu greu poate fi diagnosticata din timp, articolul de astazi vorbeste despre simptome si cele mai frecvente cauze.
CLINICA VIRTUALA
DESPRE CANCERUL DE PANCREAS
Pancreasul este un organ aflat in spatele stomacului. El secreta enzime ce ajuta digestia, dar si hormoni ce regleaza glicemia.
Spre deosebire de cancerul de san, colon si prostata, cancerul de pancreas nu are teste specifice care sa arate prezenta sau absenta lui. Oamenii nu sunt testati pentru acest tip de cancer pentru ca niciun test nu si-a demonstrat acuratetea.
Cancerul de pancreas este foarte greu de diagnosticat din timp. In afara de a cunoaste simptomele, trebuie sa cunoasteti si factorii de risc pentru a va putea proteja de cancerul de pancreas.
FACTORII DE RISC
Spre exemplu riscul de a face cancer de pancreas este semnificativ daca aveti un istoric in familie de cancer, daca sunteti fumator, daca sunteti obez, dar si daca ati fost expus in mod regulat la anumite substante toxice.
LOCALIZARE
Cancerul pancreatic se localizeaza adesea la nivelul glandelor exocrine, glande ce produc enzimele necesare pentru digestia alimentelor.
De asemenea cancerul de pancreas se poate localiza si la nivelul glandelor endocrine, glande ce produc hormoni precum insulina si glucagonul necesare pentru reglarea glicemiei.
SIMPTOME
De cele mai multe ori nu exista simptome in cazul cancerului de pancreas incipient, pot aparea simptome in cazul in care tumora se mareste.
Pe masura ce cancerul se dezvolta, poate apasa pe nervi sau pe alte organe si poate da durere. Un blocaj al tractului digestiv poate de asemenea duce la durere.
Majoritatea oamenilor cu cancerul de pancreas experimenteaza o durere considerabila in bara la nivelul abdomenului ce corespunde in spate.
Cancerul de pancreas poate sa va scada pofta de mancare si in consecinta este posibil sa scadeti in greutate.
Unele tipuri de cancer de pancreas produc hormoni din cauza carora substantele nutritive se absorb mai greu, in concluzie, chiar daca mancati normal, este foarte posibil sa scadeti in greutate si sa deveniti malnutriti.
Foamea exagerata si setea importanta sunt semne de diabet zaharat, o afectiune ce apare atunci cand organismul nu mai produce suficienta insulina pentru a controla glicemia.
Diabetul apare atunci cand cancerul distruge celulele producatoare de insulina din pancreas.
Tot un simptom de probleme la nivelul pancreasului il reprezinta si urina inchisa la culoare. Bila este un lichid de culoare galben-maroniu ce este eliberat de ficat pentru a ajuta la digestia alimentelor. Bila se depoziteaza in mod normal in vezica biliara. De acolo, ea pleaca prin ductul biliar si ajunge in intestin de unde poate fi indepartata din organism prin scaun. Insa atunci cand ductul biliar este blocat de o tumora, bilirubina nu poate fi indepartata si se acumuleaza in organism. Bilirubina in exces este eliminata prin urina si ii modifica acesteia culoarea. Daca ductul biliar este blocat, bila poate ramane inchisa in vezica biliara, ceea ce duce la cresterea acesteia in volum si la aparitia unei dureri importante localizata in partea dreapta sub coaste.
Pe langa cele descrise anterior poate aparea si umflarea, inrosirea si durerea la nivelul picioarelor. Acest semn poate aparea in cazul blocarii vaselor printr-un cheag de sange. Afectiunea poarta denumirea de tromboza venoasa profunda si cateodata reprezinta primul semn de cancer pancreatic. Daca cheagul de sange se rupe si ajunge in plaman poate da embolism pulmonar, in acest caz veti resimti o greutate in respiratie.
In caz de slabiciune, confuzie, transpiratii importante si batai accelerate ale inimii puteti suferi de insulinom, o tumora ce produce insulina. Prea multa insulina scade rapid nivelul glucozei din sange. Puteti lesina sau puteti intra in coma in cazul in care glicemia este prea mica.
Pancreasul joaca un rol important in digestie. Daca dezvoltati tumori la nivelul pancreasului, intregul sistem digestiv poate fi afectat, in consecinta veti scadea in greutate.
Daca tumora afecteaza hormonii si enzimele implicate in digestie, este posibil sa resimtiti o stare de greata. Unele tipuri de cancer de pancreas cresc nivelul de acid din stomac, altele blocheaza partial sau complet stomacul si intestinele si in consecinta nu lasa alimentele sa treaca.
Diareea poate aparea in multe tipuri de cancer pancreatic. In acelasi timp scaunul poate fi decolorat si gras. Scaunele ce contin putina sau nu contin bilirubina sunt decolorate.
Cancerul poate impiedica secretia pancreatica de enzime, rezultatul va fi imposibilitatea organismului de a descompune grasimile. Grasimile nedigerate pot ajunge in scaun si il pot face usor, dar si gras.
Pe masura ce tumora se mareste puteti face icter. Icterul se manifesta prin colorarea pielii si a ochilor in galben. Pacientii cu cancer de pancreas pot face icter atunci cand tumora este localizata la nivelul capului pancreasului si blocheaza ductul biliar.
Odata blocat ductul biliar, bilirubina nu poate trece si se acumuleaza in organism ducand la aparitia icterului. Odata cu acumularea bilirubinei in piele, apare si iritatia si senzatia de mancarime.
PE SCURT
Este important sa stiti ca multe afeciuni pot da aceste simptome, chiar daca nu este vorba despre un cancer pancreatic, este bine sa mergeti la medic pentru un control amanuntit.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de Facebook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Blogul nostru culinar Retete pentru diabetici va propune astazi reteta de: Bruschete cu rosii si usturoi.