Scapa de picioarele umflate
Astazi voi aborda un subiect cu care ma intalnesc frecvent in practica clinica si anume edemul de la nivelul picioarelor sau picioarele umflate.
CE INSEAMNA EDEMUL SAU PICIOARELE UMFLATE?
Umflarea excesiva a picioarelor si a gleznelor produsa de acumularea de lichid la nivelul tesuturilor poarta denumirea de edem.
Edemul se poate localiza in orice parte a corpului sau poate fi generalizat.
Edemul este comun dupa:
- consumul de alimente sarate;
- dupa stationarea prelungita in aceiasi pozitie.
Unele persoane pot experimenta edemul si din cauza schimbarilor hormonale.
Cu toate acestea, exista mai multe cauze de umflare a picioarelor.
DIABETUL DUCE LA UMFLAREA PICIOARELOR?
Diabetul poate de asemenea produce edem sau umflarea picioarelor si a gleznelor.
Acest tip de afectiune din diabetul zaharat se datoreaza de obicei afectiunilor asociate diabetului si anume:
- obezitatea;
- circulatia sanguina deficitara;
- insuficienta venoasa;
- problemele cardiovasculare;
- problemele renale;
- efectele adverse ale medicamentelor;
- in rare cazuri, edemul poate fi produs din cauza unor cantitati crescute de insulina.
CE ESTE DIABETUL?
Dupa cum am mai spus diabetul este o afectiune in care organismul nu mai produce insulina sau nu mai produce suficienta insulina.
Insulina este un hormon secretat de pancreas ce ajuta celulele sa consume glucoza. Daca organismul nu utilizeaza insulina in mod corect, un nivel crescut al glucozei se poate acumula in organism.
Daca nu tratati aceasta hiperglicemie, glucoza in exces poate distruge vasele mici.
Odata cu aceasta distructie apare proasta circulatie sanguina.
Atunci cand sangele nu circula bine, lichidele raman blocate in anumite parti ale corpului, precum picioarele, dar si incheieturile.
In timp, hiperglicemia poate distruge nervii de la nivelul membrelor inferioare, dar si din alte zone ale corpului. Veti resimti amorteli si veti detecta cu dificultate ranirile accidentale.
Netratate aceste raniri accidentale pot duce la umflaturi, dar si la infectii. Aveti in vedere insa ca edemul poate aparea si in cazul unor afectiuni asociate precum cele:
- cardiovasculare;
- renale;
- hepatice.
Daca aveti diabet este important sa va verificati picioarele in mod regulat. Iata in continuare zece sfaturi ce va pot ajuta sa reduceti umflaturile picioarelor aparute in diabetul zaharat.
SCAPA DE PICIOARELE UMFLATE – ZECE SFATURI
SFATUL 1
Utilizati sosete compresive!
Sosetele compresive ajuta la mentinerea unei presiuni corecte la nivelul picioarelor. Utilizandu-le puteti imbunatatii circulatia la nivelul picioarelor si puteti reduce edemul.
Cumparati acest tip de sosete din farmacii alegand masura care vi se potriveste, dar si duritatea potrivita. Este foarte important ca sosetele compresive sa nu fie prea stramte, este bine sa incepeti cu o compresie usoara si sa o cresteti daca este cazul.
O soseta compresiva care este prea stramba va poate impiedica circulatia.
De asemenea nu trebuie sa plasati acest tip de sosete deasupra ranilor.
Sosetele compresive va acopera pulpa pana la genunchi. Purtati-le ca sosete normale in timpul zilei si indepartati-le inainte de a merge la culcare.
SFATUL 2
Al doilea sfat pentru reducerea umflaturilor de la nivelul picioarelor este sa va ridicati picioarele deasupra nivelului inimii pentru a ajuta la reducerea acumularii de lichid in partea inferioara a corpului.
Puteti sa va ridicati picioarele in timp ce stati pe canapea sau cand stati intinsi in pat. Utilizati perne pentru a va tine picioarele ridicate si pentru a reduce umflarea lor.
SFATUL 3
Al treilea sfat este legat de exercitiul fizic regulat. Inactivitatea duce la umflarea picioarelor.
Faceti un efort pentru a va misca prin casa pe cat de mult este posibil. Exercitiul fizic ajuta la scaderea in greutate, scaderea glicemiei, dar si la o buna circulatie a sangelui si la reducerea umflaturilor.
Alegeti exercitii fizice care nu implica ridicarea de greutati precum inotul, mersul pe bicicleta, dar si mersul pe jos. Incercati sa faceti exercitiu fizic de 30 de minute pe zi cinci zile pe saptamana.
SFATUL 4
Pierdeti din greutate!
Scaderea in greutate va ajuta de asemenea la reducerea umflaturilor de la nivelul picioarelor. Beneficiile mentinerii unei greutati normale reduce riscul cardiovascular, reduce durerea la nivelul incheieturilor, dar si mentine o glicemie normala.
Atunci cand glicemia este in tinte, nu va aparea distrugere la nivelul vaselor, iar aceasta distrugere duce la o circulatie proasta si la umflarea picioarelor.
SFATUL 5
Hidratati-va!
Daca organismul retine lichide, s-ar putea sa aveti tendinta de a bea mai putina apa. Insa nu este asa.
Cu cat consumati mai multe lichide cu atat eliminati mai multe lichide prin urina. In cazul in care nu va hidratati suficient si va deshidratati, organismul are tendinta de a acumula si mai mult lichid.
Inainte de a va hidrata, insa, intrebati medicul daca este in regula sa faceti asta, pentru ca daca problema principala este legata de boala cardiovasculara sau hepatica, hidratarea trebuie restrictionata.
SFATUL 6
Limitati consumul de sare!
Consumul exagerat de alimente sarate va poate agrava edemul. Inlocuiti sarea cu ierburi ca usturoiul, oregano, rozmarin, cimbru sau paprika.
Daca aveti diabet si hipertensiune arteriala trebuie sa consumati mai putina sare. Discutati cu medicul pentru a afla daca va ajuta reducerea consumului de sare. Consumati mai multe legume, nu cumparati alimente procesate.
SFATUL 7
Ridicati-va si miscati-va la fiecare ora!
Statul in sezut pentru o perioda mai lunga poate creste edemul. Ridicati-va cel putin o data la fiecare ora si mergeti prin casa timp de 3 – 5 minute. V-ar fi de folos o aplicatie care sa va aminteasca sa va ridicati.
Atentie insa, daca umflaturile sunt noi, incep sa se agraveze, devin generalizate, trebuie sa mergeti la medic. Medicul va poate pune un diagnostic, va poate gasi cauza edemului si va poate oferi solutia.
Picioarele umflate la un pacient cu diabet poate fi o afectiune asociata diabetului precum:
- insuficienta venoasa;
- obezitatea;
- insuficienta cardiaca;
- probleme cu ficatul sau rinichiul;
- limfedemul;
- efecte secundare ale medicamentelor;
- nivel scazut de proteine.
Vizitati medicul daca umflarea picioarelor si a gleznei nu se remediaza cu masurile de mai sus. Trebuie de asemenea sa vedeti un medic daca edemul apare pe o singura parte a corpului. In acest caz poate fi un semn de tromboza venoasa profunda, ceea ce inseamna ca un cheag de sange se dezvolta intr-una sau mai multe vene profunde de la nivelul piciorului.
Pe scurt umflarea picioarelor poate aparea cu sau fara diabet, cu toate ca diabetul este adesea asociat cu umflarea picioarelor din mai multe cauze. Remediile mentionate mai sus precum ridicarea picioarelor, exercitiul fizic, dar si hidratarea va pot ajuta. Cu toate acestea, este important sa discutati cu medicul daca observati un edem nou si persistent.
Cititi si articolul nostru despre: Cum scad trigliceridele?
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Pentru consultatii Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.
Pentru retete fel de fel, perfect echilibrate si delicioase accesati blogul nostru culinar: Retete pentru diabetici.
Mă puteți ajuta ,eu am cred că edem,dar numai un picior e umflat ,și vreau să știu mai multe și ce mai pot sa fac. Sunt persoana cu diabet zaharat .