Retinopatia diabetica
Importanta evidentierii precoce si tratamentul afectiunilor oculare pentru bolnavii cu diabet zaharat rezulta din urmatoarele constatari:
- retinopatia diabetica reprezinta cea mai frecventa cauza de orbire la adultii cu varsta 20 – 54 ani;
- aproape toti bolnavii cu diabet zaharat tip 1 dezvolta o forma de retinopatie si peste 60% din bolnavii cu diabet zaharat tip 2 au asemenea modificari dupa 20 de ani de evolutie a diabetului zaharat;
- aproximativ 20% din bolnavii cu diabet zaharat tip 2 au retinopatie in momentul diagnosticului;
- pierderea vederii datorata retinopatiei proliferative si edemului macular poate fi redusa cu 50% prin fotocoagulare laser, daca evidentierea si tratamentul se fac la momentul optim. Panfotocoagularea laser in tratamentul retinopatiei diabetice proliferative este singurul tratament cu eficacitate dovedita.
Afectarea oculara in diabet cuprinde urmatoarele:
- retinopatia background caracterizata prin dilatatii ale capilarelor, ocluzii capilare, microanevrisme, microhemoragii, exudate dure;
- retinopatia preproliferativa asociaza exudate moi, anomalii venoase si arteriale;
- retinopatia proliferativa este caracterizata de aparitia neovaselor, a tesutului fibros, uneori cu retractii si hemoragii in vitros sau dezlipire de retina;
- maculopatia este mai frecvent intalnita la bolnavii cu diabet zaharat tip 2 si poate determina scaderea marcata a vederii;
- glaucomul secundar neovascular se datoreaza vaselor de neoformatie si tesutului fibros ce prolifereaza in unghiul sclerocorneean. Se asociaza cu „rubeosis iridis” (neovascularizatia irisului). Evolueaza cu durere oculara, eventual hemicranie. Este greu de tratat, poate duce la orbire.
- prezenta diabetului accelereaza dezvoltarea cataractei senile care este de 2 – 3 ori mai frecventa la pacientii cu varsta de 50 – 60 ani.
De retinut ca o acuitate vizuala buna nu inseamna neaparat ca nu exista afectare oculara legata de diabet. Examenul oftalmologic al fiecarui bolnav cu diabet zaharat nou depistat, la momentul diagnosticarii este obligatoriu, urmand ca apoi examenul oftalmologic sa fie facut o data pe an.
Frecventa examinarii se stabileste in functie de natura leziunilor:
- la 12 luni in absenta leziunilor sau cand se deceleaza modificari minimale;
- la 3 – 6 luni cand se constata agravarea leziunilor fata de examinarea anterioara;
- mai frecvent in timpul sarcinii.
Situatii ce necesita examinare de urgenta la medicul specialist:
- pierderea vederii brusc instalata, aceasta putand ridica suspiciunea de hemoragie vitreana sau dezlipire de retina;
- degradarea inexplicabila a acuitatii vizuale, eventual prin edem macular, cataracta.
Trebuie ca pacientul diabetic sa beneficieze de:
- optimizarea tensiunii arteriale;
- obtinerea unui bun control glicemic;
- normalizarea lipidelor serice.
Retinopatia diabetica nu contraindica utilizarea aspirinei pentru preventia evenimentelor cardiovasculare. Se recomanda determinarea periodica a tensiunii intraoculare.