Retinopatia diabetica
Diabetul zaharat este o boala ce dureaza toata viata si nu poate fi vindecat, dar poate fi tinut sub control. Tinerea sub control a diabetului nu include doar administrarea de medicamente antidiabetice, antihipertensive etc, ci si un angajament pentru un mod de viata sanatos, care trebuie respectat. Din nefericire diabetul zaharat este o boala fara manifestari vizibile. Valorile moderat crescute ale glucozei in sange (180 – 200 mg/dl) nu determina aparitia unor simptome si pot persista fara a fi observate luni sau ani de zile, dar producand efecte negative asupra organismului. Din acest motiv, pericolul care ii asteapta pe pacientii diabetici este foarte mare, pentru ca, in majoritatea cazurilor, acestia ignora conditia medicala si cauta ajutor numai atunci cand apar complicatiile grave. Lasat netratat sau putin controlat, diabetul poate deteriora organele vitale.
Afectiunile oftalmologice se numara printre complicatiile cronice ale diabetului zaharat. Acestea pot cauza afectarea severa a vederii sau chiar orbire. Aceste boli oftalmologice includ: cataracta (cristalinul devine opac), glaucomul (cresterea presiunii lichidului intraocular, care duce la deteriorarea nervului optic si pierderea vederii) si retinopatia diabetica (deteriorarea vaselor de sange din retina).
Cea mai frecventa complicatie oftalmologica intalnita la pacientii cu diabet zaharat este retinopatia diabetica. Retinopatia diabetica in stadii incipiente nu are simptome si de aceea, toti pacientii diagnosticati cu diabet zaharat trebuie sa efectueze un control oftalmologic periodic (cel putin o data pe an), pentru detectarea timpurie a modificarilor retiniene. Retinopatia diabetica nedepistata si netratata la timp poate duce la pierderea vederii.
Factorii de risc pentru retinopatia diabetica sunt:
- hiperglicemie (valori mari ale glicemiei, timp indelungat);
- hipertensiune arteriala necontrolata;
- valori mari ale grasimilor in sange (colesterol, trigliceride);
- durata diabetului;
- nefropatie (boala renala);
- alti factori: fumat, obezitate, anemie, consum exagerat de alcool.
Simptomele retinopatiei diabetice:
- o perioada lunga de timp poate fi fara simptome;
- vedere intetosata;
- dificultati la citit;
- vedere dubla;
- dureri la nivelul ochilor;
- puncte luminoase sau pete intunecate in campul vizual;
- pierderea vederii periferice;
- pierderea brusca a vederii.
Simptomele pot fi diferite, va sfatuim sa mergeti la control oftalmologic cel putin o data pe an.
Preventia retinopatiei diabetice:
- controlul glicemiei (medicatie, dieta, mentinerea unei greutati normale, exercitii regulate);
- controlul tensiunii arteriale (<130/85 mmHg);
- oprirea fumatului;
- oprirea consumului de alcool;
- controlul factorilor asociati: obezitatea, dislipidemiile, stresul;
- control periodic de specialitate.