Regimul dietetic

Regimul dietetic

DATE FUNDAMENTALE DESPRE REGIMUL DIETETIC

Greutatea corporala ideala este de obicei apropiata de greutatea pe care o persoana o are la varsta de 18-20 de ani (cu exceptia pacientilor care la acea varsta erau deja obezi).

Fiecare pacient trebuie sa stabileasca de comun acord cu medicul diabetolog o valoare tinta a greutatii corporale care, din diferite motive, poate fi mai apropiata sau mai indepartata de valoarea ideala.

Indiferent de greutatea tinta stabilita, aceasta trebuie sa fie atinsa prin scaderea in greutate cu nu mai mult de 700 g/saptamana sau 3 kg/luna.

De exemplu: cand se stabileste ca trebuie eliminate 9 kg, se poate ajunge la greutatea tinta printr-un regim de slabire cu durata de 3 luni.

Pentru inceput va fi indicata reducerea aportului de zaharuri simple, alimente grase si alcool.

Probabil ca cel mai important (si cel mai neglijat) obicei in cursul unui regim de slabire este masurarea si notarea saptamanala a valorii greutatii corporale.

Completarea unui jurnal privind obiceiurile alimentare timp de mai multe zile consecutiv poate fi utila, oferind specialistului nutritionist informatii importante privind adaptarea recomandarilor in functie de obiceiurile pacientului.Regimul dietetic

CINCI MOTIVE PENTRU SCADEREA IN GREUTATE

Greutatea in exces creste riscul dezvoltarii:

  • diabetului zaharat de tip 2;
  • hipertensiunii arteriale;
  • valorilor crescute ale colesterolului.

Daca aveti deja diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, scaderea in greutate prin regimul dietetic este atat de eficienta incat necesarul de medicamente poate fi redus.

Greutatea in exces este un factor de risc in sine, scaderea in greutate va poate creste speranta de viata.

Greutatea in exces dauneaza articulatiilor (glezne, solduri, coloana vertebrala).

Un abdomen proeminent ingreuneaza respiratia, fiind astfel favorizata aparitia infectiilor respiratorii.

DATE FUNDAMENTALE DESPRE EXERCITIUL FIZIC

Exercitiul fizic reprezinta o componenta esentiala in cadrul tratamentului diabetului zaharat tip 2. Acesta este util prin faptul ca ajuta la reducerea greutatii corporale.

Efortul fizic excesiv de intens nu are efecte benefice si, in anumite circumstante (lipsa de antrenament, varsta inaintata etc), poate fi chiar periculos.

Un exemplu ideal de exercitiu fizic care poate fi practicat zilnic este reprezentat de mersul pe jos in ritm rapid in timp de cel putin 30-60 de minute, cu pauze.

Pentru un efect echivalent puteti inota, merge pe bicicleta, juca tenis etc o perioada de timp si cu o viteza care nu trebuie sa fie perceputa ca un efort.

Persoanele neantrenate trebuie sa inceapa exercitiul fizic moderat, pentru perioade nu mai lungi de 10 minute, crescand durata si viteza exercitiilor progresiv, zi dupa zi, pentru a ajunge la un maxim (de exemplu, mers pe jos 5 km intr-o ora) in una sau doua luni.

Inainte de a creste intensitatea exercitiilor de la usor la moderat, este recomandat un control al functiei cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *