Pruritul si diabetul
Pruritul sau mancarimea pielii poate sa apara in urma unor iritanti, cum ar fi parfumurile.
Mancarimea pielii poate reprezenta un simptom al diabetului, mai ales daca este insotit de alte simptome legate de diabet.
Valorile glicemice crescute pentru o perioada mai lunga de timp, reprezinta una din cauzele pruritului sau mancarimii tegumentare
In unele cazuri, mancarimea poate aparea din cauza unor complicatii ale diabetului cum ar fi neuropatia diabetica (boala nervilor in diabet) sau nefropatia diabetica (boala renala diabetica).
Mancarimea la nivelul picioarelor, coapselor, gleznelor reprezinta una din principalele plangeri cu care se prezinta pacientii cu diabet la medicul diabetolog. Ele pot aparea ca un rezultat al glicemiilor mari pe termen lung.
Pruritul poate porni de la iritant si poate ajunge la sever. Pruritul poate fi ameliorat cu ajutorul tratamentului si poate fi eliminat, in cazul in care cauza principala este tratata.
PRURITUL CAUZE
Pruritul sau mancarimea de la nivelul membrelor inferioare poate aparea din mai multe cauze printre care mentionam:
- pielea uscata;
- circulatie sanguina slaba;
- dermatita (eczema);
- psoriazis;
- alergii;
- neuropatie diabetica;
- nefropatie diabetica;
- boala picioarelor atletului;
- urticaria.
Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, antifungicele si calmantele opioide pot provoca deasemenea mancarimi la nivelul pielii sau prurit.
PRURITUL POATE ASCUNDE O ALTA CAUZA
Va sfatuim sa consultati un medic in cazul in care pruritul este sever si persistent.
Deasemenea va sfatuim sa mergeti la medic in cazul in care pruritul va afecteaza intregul corp sau daca alte simptome acompaniaza mancarimile.
Diagnosticul cauzei pruritului poate fi realizat prin analizarea unei probe de piele sau prin analize sanguine ce pot afla cauza principala a mancarimii.
CICLUL MANCARIME – SCARPINAT
Ciclul mancarime-scarpinat descrie procesul prin care raspunzand la o mancarime puteti rani sau chiar rupe pielea, dand nastere in acest fel la o reactie inflamatorie a corpului, care va intensifica si mai mult pruritul initial
TRATAMENTUL PRURITULUI IN DIABET
Mancarimea poate fi indepartata prin evitarea chimicalelor parfumate care pot irita pielea, dar si prin evitarea expunerii pielii la apa fierbinte.
Cremele hidratante pot fi utilizate pentru a hidrata pielea sau ca metoda de preventie. Cremele cu musetel pot ajuta la protectia pielii afectate deja de prurit.
Medicamentele ce pot fi prescrise in cazul pruritului contin o cantitate mica de cortizon si antihistaminice.
Diabetes UK