Proteinele

Proteinele

ProteineleProteinele sunt practic, elementul de baza din care sunt constituite celulele umane, muschii, organele si sangele. Proteinele sunt totodata o sursa importanta de energie, pot fi considerate pe buna dreptate de neinlocuit.

Proteinele se compun din aminoacizi, 20 dintre acestia fiind de o importanta majora pentru organismul uman: 12 pot fi produsi de corpul nostru, insa ceilalti 8 nu. Intrucat si cei din urma sunt la fel de necesari, ba chiar esentiali pentru existenta umana, suntem nevoiti sa-i preluam din alimentele bogate in proteine.

Este necesar sa facem o distinctie clara intre proteinele vegetale si cele animale. Cele din urma se gasesc cu precadere in carne si in produsele derivate ale acesteia, in peste si preparatele din peste, in lapte si in produsele lactate (cum sunt branzeturile, iaurtul, sana, chefirul) precum si in oua.


Proteinele de origine vegetala se pot prelua din cereale, din toate produsele de panificatie, din cartofi, legume, mazare, fasole, soia, nuci, etc.

ProteineleAtunci cand avem in vedere ca prin alimentatie sa scadem nivelul colesterolului din sange, vom consuma cu precadere proteine de origine vegetala. Astfel vom reusi sa evitam incarcarea organismului cu colesterol si cu grasimi saturate, prezente intotdeauna in proteinele de origine animala.

Din categoria proteinelor animale se vor consuma lactatele, pestele, ouale (galbenusul in cantitati reduse) si mai putin, carnea de pasare, pui, vita etc.

O cantitate de proteine care sa asigure mai mul de 22% din caloriile zilnice poate fi in timp daunatoare. Chiar daca glicemia este mai usor de controlat, consumul exagerat de proteine (mai ales cele animale) va conduce la cresterea greutatii corporale, la aparitia unor boli cardiovasculare, la complicatii de natura renala, hepatica etc.

Este cert ca diabetul poate fi periculos prin complicatiile pe care le provoaca in timp. Controlul nivelului glicemiei nu mai este insa o problema atat de dificila in ziua de astazi. In schimb, daca bolnavul nu-si protejeaza sanatatea pe termen lung, complicatiile pot fi grave, iar in acest context consumul exagerat de proteine este total contraindicat. Sa nu uitam ca multi dintre diabetici sunt persoane trecute de varsta a doua.

Chiar si in acest procent (maxim 22%), proteinele recomandate vor fi de origine vegetala, din peste si in cantitati mai mici, din pui, curcan, oua si lactate. Mai rar se va consuma carne de vita macra (foarte slaba) si numai ocazional carne de porc, vanat, rata, gasca, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *