Preventia diabetului zaharat
Atunci cand vorbim despre preventia diabetului zaharat, ne referim in special la preventia diabetului zaharat tip 2. In majoritatea cazurilor, diabetul zaharat tip 2 apare din cauza unor greseli in stilul de viata ce pot fi prevenite.
Acestea includ o dieta dezechilibrata, lipsa de activitate, lipsa de somn, stresul, fumatul si alcoolul.
Prin schimbarea stilului de viata, puteti scadea riscul de a face diabet zaharat tip 2.
PREVENTIA DIABETULUI ZAHARAT TIP 2
Majoritatea cercetatorilor considera ca punctul principal de plecare al diabetului zaharat este secretia excesiva de insulina care intr-un final duce la insulino-rezistenta.
Strategii precum dieta saraca in carbohidrati si exercitiul fizic regulat ajuta la reducerea nivelului de insulina si este in concluzie eficienta in preventia diabetului zaharat tip 2.
Exista deasemenea un numar mare de factori de risc pentru diabet, insa unii factori de risc pot fi preveniti, iar printre acestia mentionam:
- cresterea in greutate;
- nivel crescut de colesterol si trigliceride;
- hipertensiune arteriala.
Scaderea in greutate, adoptarea unui stil de viata activ, oprirea fumatului si reducerea consumului de alcool pot ajuta la scaderea riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2 si nu numai.
DIETA SI PREVENTIA DIABETULUI ZAHARAT TIP 2
Dieta reprezinta partea cea mai importanta a preventiei diabetului zaharat tip 2.
Este mai simplu sa scadeti in greutate urmand o dieta corecta alaturi de un exercitiu fizic regulat, decat sa apelati doar la exercitiul fizic si sa puneti dieta pe planul doi.
Dietele eficiente pentru preventia diabetului zaharat tip 2 sunt cele care nu va forteaza corpul sa produca insulina. Carbohidratii sunt cei care au cea mai mare nevoie de insulina, asadar orice dieta saraca in carbohidrati va poate ajuta sa reduceti riscul de diabet zaharat tip 2.
Eliminarea alimentelor, dar si a sucurilor cu zahar, eliminarea produselor rafinate cum ar fi painea alba, orezul alb, reprezinta per ansamblu o alegere buna.
Cercetarile moderne au aratat ca dietele sarace in grasimi nu sunt atat de sanatoase pe cat se credea. Este mai important sa fie evitate alimentele procesate, decat sa evitati grasimile din alimentatie precum cele din lactate.
Incercati sa aveti o dieta echilibrata avand la fiecare masa legume si includeti surse sanatoase de grasimi precum nucile nesarate (alune, migdale, arahide), ulei de masline, avocado, uleiul de peste, carnea si lactatele grase.
FACETI EFORT FIZIC PENTRU A PREVENI DIABETUL ZAHARAT TIP 2
O dieta corecta reprezinta fundatia unei sanatati de fier, iar exercitiul fizic nu face decat sa i se alature acesteia cu brio.
Exercitiul fizic va poate ajuta in preventia diabetului zaharat tip 2 in mai multe feluri.
In timpul exercitiului fizic, muschii utilizeaza excesul de zahar depozitat sub forma de glicogen.
Dupa ce exercitiul este complet, muschii isi reincarca depozitul de zahar utilizandu-l pe cel liber din circulatia sanguina. In acest fel scade glicemia si creste sensibilitatea la insulina.
Exercitiul regulat, alaturi de o dieta corecta, poate reduce riscul de diabet zaharat tip 2 si poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol, dar si a hipertensiunii arteriale.
Chiar si o activitate fizica mica, dar zilnica, va poate ajuta. Daca se repeta in fiecare zi, anumite mici schimbari sunt benefice, spre exemplu mersul pana la magazin pe jos si nu cu masina, coboratul din autobuz cu o statie mai devreme.
MEDICAMENTE CE AJUTA IN PREVENTIA DIABETULUI ZAHARAT
Medicamente precum metformin, au aratat o scadere a riscului de diabet zaharat tip 2 la persoanele cu risc crescut, unde modificarile in stilul de viata nu au fost suficiente pentru a preveni boala.
Cu toate acestea metformin nu se recomanda de rutina pentru preventia diabetul zaharat tip 2.
PREVENTIA PREDIABETULUI
Prediabetul, asa cum spune si numele, este un precursor al diabetul zaharat tip 2 si in consecinta se vor aplica aceleasi strategii de preventie ca in diabetul zaharat tip 2.
PREVENTIA DIABETULUI ZAHARAT TIP 1
Diabetul zaharat tip 1 este o boala autoimuna si nu se cunoaste nicio modalitate de preventie a acestuia.
Unele studii au aratat o reducere a riscului, insa ele au fost realizate pe un numar mic de pacienti si este nevoie de studii mai mari pentru ca dovezile sa fie luate in calcul.
Printre metodele studiate se numara si:
- dieta fara gluten;
- evitarea consumului de lapte de vaca.