Postul intermitent si diabetul zaharat

Postul intermitent si diabetul zaharat

Articolul de astazi vorbeste despre postul intermitent si impactul acestuia asupra diabetului zaharat.

Am observat nenumarate intrebari legate de posibilitatea de a urma postul intermitent daca suferiti de diabet.

CE ESTE POSTUL INTERMITENT?

Pentru cei care nu cunosc termenul postul intermitent reprezinta oprirea alimentatiei si a hidratarii pentru un anumit interval orar. Spre deosebire de alte diete, postul intermitent se concentreaza pe restrictionarea timpului in care se consuma alimente sau lichide, nu pe cantitatea de alimente in sine.

CATE TIPURI DE POST INTERMITENT EXISTA?

Exista mai multe tipuri de post intermitent, iar printre cele mai comune variante enumar:

  • postul 16 cu 8, in cadrul acestui tip de post se consuma alimente pe o perioada de opt ore, apoi 16 ore se opreste alimentatia;
  • postul 5 cu 2 presupune consumul regulat de alimente pentru cinci zile urmat de doua zile de restrictie calorica puternica de cel mult 500 de calorii pe zi;
  • postul alternativ ce presupune o zi cu alimentatie obisnuita si o zi fara alimentatie.

Postul intermitent va poate ajuta la scaderea in greutate, iar odata cu scaderea in greutate puteti reduce riscul de complicatii ale diabetului zaharat. El poate fi urmat fara probleme de catre persoanele sanatoase, insa in cazul diabetului poate exista riscul de hipoglicemie si hiperglicemie, din cauza fluctuatiei glicemiei in timpul si pe parcursul perioadelor de post.

Postul intermitent este un tip de dieta ce presupune oprirea alimentatiei pentru o perioada fixa. Unele cercetari au aratat ca postul intermitent poate aduce beneficii persoanelor cu diabet zaharat, printre care mentionez scaderea in greutate. Cu toate acestea se cunoaste riscul aparitiei modificarilor bruste ale glicemiei.

CARE SUNT RISCURILE?

Postul poate avea cateva riscuri pentru persoanele cu diabet. Daca sunteti in tratament cu insulina sau medicamente si deodata incepeti sa consumati mai putine alimente decat o faceati in mod normal, glicemia poate scadea prea mult.

Alt pericol potential al postului intermitent este reprezentat si de hiperglicemie. Hiperglicemia poate aparea daca mancati mai mult decat o faceti in mod normal, ceea ce se poate intampla mai ales dupa o perioada de post prelungit.

Atunci cand postul intermitent este tinut cu atentie la modul in care va afecteaza glicemia poate oferi beneficii pentru persoanele cu diabet. Daca reusiti sa scadeti in greutate, in mod sigur veti reusi sa reduceti medicatia antidiabetica.

Este nevoie de mult mai multe studii in acest sens pentru a putea afirma cu siguranta daca postul intermitent ii poate ajuta pe cei ce sufera de diabet zaharat. De asemenea trebuie cunoscute efectele pe termen lung ale postului asupra echilibrului glicemic.

 

PE SCURT ..

Raspunsul cel mai corect il aveti din partea medicului care va urmareste, in functie de medicatia si istoricul dumneavoastra. In general, insa, postul intermitent in cazul unui pacient cu diabet zaharat presupune o testare a glicemiei mai atenta si intreruperea lui, in cazul in care variatiile glicemice sunt prea mari.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Postul si diabetul zaharat.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Pentru retete minunate si delicioase accesati blogul nostru culinar: Retete pentru diabetici.

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si nutritie accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *