Pompele de insulina

Pompele de insulina

Pompele de insulina reprezinta dispozitive portabile ce se ataseaza organismului si care livreaza in mod continuu insulina rapida sau ultra-rapida printr-un cateter plasat sub piele.

Pompele de insulina sunt vazute ca o alternativa mai buna la injectiile de insulina pentru ca elimina injectiile zilnice si ii ofera utilizatorului posibilitatea de a-si controla glicemia intr-un mod mai eficient.

In jur de 1 la 1000 de diabetici utilizeaza o pompa de insulina.

CE SUNT POMPELE DE INSULINA?

Pompele de insulina sunt aparate mici (putin mai mari decat un pachet de carti) care livreaza insulina in stratul de grasime de sub piele (tesutul subcutan).

Pompele de insulinaPentru ca pompele de insulina sunt conectate la organism, ele permit purtatorului sa modifice cantitatea de insulina pe care si-o injecteaza prin apasarea catorva butoane in orice moment al zilei. Deasemenea utilizatorul isi poate programa o rata mai mare sau mai mica de insulina ce va fi livrata intr-un anumit moment din zi, inclusiv in timpul somnului.

Unitatea principala de insulina tine rezervorul de insulina si poate avea intre 176 si 300 de unitati de insulina.

Rezervorul este atasat de un tub subtire si lung cu un ac sau o canula la un capat.

Tubul si capatul cu ac se numesc setul de infuzie. Terapia cu pompa de insulina se mai numeste si infuzie continua subcutana de insulina.

GHID PENTRU POMPELE DE INSULINA

In prezent exista 10 tipuri de pompe de insulina:

  • Animas 2020;
  • Animas Vibe;
  • Cellnovo;
  • Medtronic MiniMed 640G;
  • Medtronic MiniMed Paradigm Veo (MMT 554/MMT 754);
  • Accu-Chek Combo;
  • Accu-Chek Insight;
  • Accu-Chek Spirit;
  • DANA Diabecare R;
  • MyLife Omnipod Insulin Pump.

CUM FUNCTIONEAZA POMPELE DE INSULINA?

Pompele de insulinaMajoritatea pompelor de insulina functioneaza prin administrarea insulinei, stocata intr-un rezervor integrat in pompa, in tesutul subcutan prin intermediul unui set de infuzie – un tub de plastic subtire atasat fie la un ac de otel, fie la o canula de plastic (un tub de plastic foarte ingust). Acul sau canula este inserat in tesutul subcutan (un strat de tesut gras localizat sub piele) si permite absorbtia insulinei in mod gradual in circuitul sanguin.

Alt tip comun de pompa de insulina este o pompa plasture care functioneaza in mare in acelasi fel doar ca plasturele se ataseaza direct la piele si nu necesita tubulatura pentru a livra insulina in canula.

Doza de insulina care este administrata pe parcursul zilei si al noptii poate fi diferita in functie de rata de care aveti nevoie (dieta, exercitiul fizic si nivelul glicemiei).

POMPELE DE INSULINA CU SENZOR DE INSULINA INTEGRAT

In prezent tehnologia incearca conectarea pompelor de insulina cu un senzor de glicemie, pentru o monitorizare glicemica si livrare integrata a insulinei. Pompele care permit conectarea la un sistem de monitorizare permanenta a glicemiei (CGM) sunt:

  • Medtronic MiniMed 640G;
  • Medtronic MiniMed Paradigm Veo;
  • Animas Vibe cu senzor Dexcom G4.

MiniMed 640G si Paradigm Veo au o caracteristica avansata care opreste livrarea de insulina atunci cand scade glicemia. Aceasta caracteristica impiedica hipoglicemiile si previne aparitia hipoglicemiilor severe.

ISTORIA POMPELOR DE INSULINA

Pompele de insulina au aparut relativ recent. Au fost inventate in anii 1970, cu toate ca primul prototip de pompa de insulina a aparut in 1963.

  • 1963: Primul prototip de pompa care administra glucagon impreuna cu insulina era similar unui ghiozdan si a fost produs de Dr. Arnold Kadish;
  • 1973: Dean Kamen a inventat prima pompa de infuzie portabila;
  • 1976: AutoSyringe Inc a inceput sa produca si sa comercializeze pompele pe care Dean Kamen le-a inventat;
  • 1976: Incepe dezvoltarea unui sistem de infuzie subcutana continua de insulina (terapia cu pompa de insulina);
  • anii 1980: Sistemul de infuzie de insulina continua sub control glicemic BioStar – a functionat ca un pancreas artificial;
  • anii 1990: Prima pompa Medtronic MiniMed a fos lansata;
  • 2012: Studii pentru pancreasul artificial incep in SUA.

In ziua de azi, companii ca Animas, Ypsomed si Medtronic sunt principalele companii care se preocupa de tehnologia legata de pompele de insulina.

Desi au inceput sub forma de rucsac purtat in spate, pompele de insulina au ajuns in zilele noastre sa fie purtate cu usurinta.

Pompele de insulina utilizeaza numai un tip de insulina. Nici nu este nevoie insa de doua tipuri de insulina pentru ca pompa de insulina actioneaza in doua moduri. Va ofera o rata bazala – care nu reprezinta nimic altceva decat rata bazala de care aveti nevoie pe parcursul intregii zile. Aceasta rata bazala este administrata din ora in ora pe parcursul unei intregi zile, dar si pe parcursul noptii. In momentul in care mancati, pompa de insulina administreaza un bolus de insulina pe care il programati.

CUM SE POARTA POMPELE DE INSULINA?

Pompele de insulinaPompele de insulina sunt conectate la corpul dumneavoastra prin intermediul unui set de infuzie. Acul mic sau canula de plastic stau sub piele pe parcursul zilei, iar setul de infuzie este tinut pe loc prin intermediul unui adeziv.

Setul de infuzie poate fi pozitionat in aceleasi zone in care va injectati insulina de obicei. Setul de infuzie poate fi lasat in acelasi loc pentru doua pana la trei zile. Dupa aceasta perioada trebuie sa inserati un nou set de infuzie intr-un alt loc. Este foarte important sa rotati locurile, asa cum faceti si in cazul injectiilor de insulina.

Pompa in sine poate fi in mod sigur si discret atasata in mai multe feluri, la curea sau la talia pantalonilor, in buzunar sau in borsete, atasata de coapsa sau brat.

TIPURILE DE INSULINA UTILIZATE

Pompele de insulina utilizeaza in mod normal insulina cu actiune ultra-rapida, care actioneaza imediat pentru a reduce cresterea glicemiei dupa masa. Pentru ca pompa functioneaza toata ziua, poate folosi aceiasi insulina pentru a livra dozele bazale pe parcursul zilei si noptii.

CE INSEAMNA TERAPIA CU POMPE DE INSULINA?

Terapia cu pompe de insulina reprezinta termenul utilizat pentru a descrie utilizarea pompelor de insulina in controlul glicemiei la persoanele insulino-dependente.

Pompele de insulinaAceasta metoda de tratament mai poarta si denumirea de infuzie subcutana continua de insulina, denumire ce explica in mare modul de functionare al unei pompe de insulina; infuzia continua de insulina in tesutul adipos de sub piele sau tesutul subcutanat.

Terapia cu pompe de insulina a fost recunoscuta ca fiind eficienta in tratamentul persoanelor ce sufera de diabet, mai ales a personelor cu diabet zaharat tip 1 pentru a obtine un nivel al HbA1c mult imbunatatit si o calitate a vietii mult mai buna.

SUNT POMPELE DE INSULINA MAI BUNE PENTRU PERSOANELE CE SUFERA DE DIABET?

Multi spun ca pompele de insulina le permit persoanelor ce sufera de diabet zaharat sa duca o viata mai flexibila.

Un diabetic ce poarta o pompa de insulina nu trebuie sa se deplaseze sa isi faca injectia de insulina. Daca vorbim despre dieta unui diabetic, pompele de insulina ii ajuta pe diabetici sa aiba mai multa libertate in acest sens, asta daca utilizeaza pompa intr-un mod corect si fac ajustarile corecte de insulina.

Sursa: Diabetes UK

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *