Piciorul diabetic

Piciorul diabetic Piciorul diabetic poate provoca probleme deosebite, daca nu va ingrijiti. Mentinerea unor picioare sanatoase este esentiala. Piciorul diabetic trebuie ingrijit, complicatiile ce le poate provoca lipsa unei ingrijiri adecvate sunt redutabile.

Ulcerul picioarelor, de exemplu, care poate afecta 1 din 10 oameni cu diabet, se poate dezvolta foarte usor de la simple bataturi si mici rani. El poate duce pana la amputatie. Chiar si ulcerele mici de la nivelul piciorului pot reprezenta un risc serios, pentru ca se vor vindeca foarte greu, iar pentru a fi tratate va fi nevoie de un tratament riguros. Ulcerele pot duce pana la infectii serioase cu posibilitatea amputarii in stadiile avansate.

Cum trebuie ingrijit piciorul diabetic?

Ingrijirea picioarelorPiciorul diabetic pentru un diabetic nu ar trebui sa fie dificila, asta trebuie sa aveti in minte atunci cand va ganditi la picioarele dumneavoastra.

In primul rand trebuie sa reduceti si chiar sa eliminati posibilitate de a traumatiza piciorul diabetic. Verificati in mod regulat starea picioarelor dumneavoastra, urmariti orice fel de batatura, zgarietura, intepatura. O batatura, zgarietura sau intepatura neingrijita poate duce la adevarate tragedii.

Puteti reusi aceasta prin evitarea deplasarii fara incaltari, evitarea incaltamintei putin confortabile, spalarea regulata a picioarelor, evitarea uscarii pielii picioarelor, evitarea crapaturilor generate de uscarea pielii. Verificati piciorul diabetic in fiecare zi.

De ce trebuie sa va ingrijiti piciorul diabetic?

Hiperglicemia sau nivel crescut de glucoza in sange pentru o perioada lunga de timp poate duce la o suferinta denumita neuropatie diabetica (distructia nervoasa) sau poate duce la pierderea circulatiei la nivelul extremitatilor. Daca nervii de la nivelul picioarelor sunt distrusi, picioarele dumneavoastra isi pot pierde sensibilitatea si pot deveni amortite. Se intampla extrem de frecvent ca persoanele cu diabet sa nu simta problemele de la nivelul picioarelor pana cand ele nu au aparut, asadar cheia pentru a va asigura ca piciorul diabetic este in regula este sa mergeti in mod regulat la medicul diabetolog.

Piciorul diabetic poate dezvolta urmatoarele complicatii:

  • ulcere la nivelul picioarelor = rani deschise pe picior;
  • picior Charcot = deformarea piciorului;
  • amputatie.

Ce verific la piciorul diabetic?

Va trebui sa examinati in mod regulat picioarele, cautati orice semn de traumatism, oricat de mic si de banal ar parea. Verificati picioarele zilnic mai ales daca suferiti de proasta circulatie si amorteala. Daca nu va puteti verifica picioarele, va trebui sa rugati pe cineva sa va ajute.
Piciorul diabetic

Verificati oricare dintre urmatoarele semne:

  • Taieturi;
  • Vanatai;
  • Umflaturi;
  • Zgarieturi;
  • Inflamatie;
  • Schimbari ale culorii;
  • Ulceratii;
  • Piele intarita.

Deasemenea aveti grija la orice fel de crapatura a pielii uscate, pentru ca ea se poate transforma in ulcer peste un timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *