Pestele si diabetul zaharat
Articolul de astazi vorbeste despre pestele si diabetul zaharat sau mai exact beneficiile si cantitatea de peste recomandata pentru un diabetic.
CLINICA VIRTUALA
GLICEMIA SI …
Atunci cand ne gandim la diabet zaharat, ne gandim in primul rand la glicemie, insa nu doar aceasta este importanta.
Rezistenta la insulina, principala cauza a diabetului zaharat tip 2, poate da probleme cardiovasculare. Persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 2 au un risc crescut de boli de inima, dar si de accident vascular cerebral.
PROTECTIE CARDIOVASCULARA
Pentru protectie cardiovasculara, pestele trebuie introdus in dieta diabeticului. Pestele nu este doar o sursa minunata de proteine si grasimi sanatoase, ci contine si nenumarate vitamine si minerale.
PESTELE SI DIABETUL – CANTITATEA RECOMANDATA
Se recomanda consumul de peste de doua ori pe saptamana. O portie de peste se considera 200 grame de peste cantarit crud.
Pestele recomandat este in general cel gras preparat prin fierbere sau frigere, nu prin prajire.
Va recomand sa consumati:
- somon;
- macrou;
- scrumbie;
- sardine;
- pastrav.
Aceste specii de peste sunt in mod special bogate in acizi grasi omega 3.
Ar trebui sa limitati consumul de:
- rechin;
- peste spada;
- tipar
tocmai pentru ca aceste specii au un risc mai mare de contaminare cu mercur.
Atunci cand consumati pestele nu il tavaliti prin faina sau aluat, nu il prajiti, ci fierbeti-l sau coaceti-l in cuptor sau pe gratar.
SOMONUL
Somonul reprezinta o alegere ideala atunci cand vorbim despre pestele recomandat in diabetul zaharat tip 2 pentru ca este extrem de bogat in acizi grasi omega 3.
Acizii grasi omega 3 sunt grasimi sanatoase ce pot reduce riscul de complicatii ale diabetului zaharat precum:
- bolile de inima;
- insuficienta cardiaca;
- accidentul vascular cerebral.
Conform cercetarilor, consumul de cel putin doua ori pe saptamana de somon este asociat cu scaderea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral si moarte in randul persoanelor ce sufera de diabet zaharat.
CODUL
Codul va este de asemenea recomandat. Codul are putine calorii si este bogat in proteine. Codul are foarte putine grasimi saturate si o cantitate generoasa de acizi grasi omega 3.
Pentru un pranz, dar si o cina sanatoasa va recomand sa consumati codul alaturi de legume proaspete sau la gratar, dar si alaturi de salata preferata.
PASTRAVUL
Nici pastravul nu este de ocolit mai ales pentru ca la munte se gasesc din ce in ce mai multe pastravarii de unde va puteti procura peste proaspat si sanatos.
Pestii grasi precum pastravul contin cantitati crescute de acizi grasi omega 3.
CREVETII
Daca va plac fructele de mare nu ocoliti crevetii. Crevetii au putine calorii si multe proteine. Este bine sa stiti insa ca ei au un continut destul de mare de colesterol in comparatie cu alte fructe de mare, iar daca aveti probleme cu colesterolul este bine sa ii evitati mai ales pentru ca se pare ca un consum de creveti poate creste atat colesterolul total, cat si colesterolul rau sau LDL-colesterolul.
HOMARII/CRABII
Nu ocoiliti nici homarii sau crabii daca va plac fructele de mare pentru ca acestia au putina grasime, dar si putine calorii.
SARDINELE
Sa nu uitam de sardine.
Sardinele merita nota zece atunci cand vorbim despre calitatile nutritive. Nu doar ca sunt bogate in acizi grasi omega 3, dar contin atat calciu, cat si vitamina D.
Toate aceste atribute fac din sardine un aliment excelent ce poate fi inclus cu succes in dieta unei persoane ce sufera de diabet zaharat.
CONCLUZIA
Pe scurt consumul de peste va este benefic in principal pentru protectia cardiovasculara pe care v-o ofera datorita continutului crescut de acizi grasi omega-3.
Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Simptome in cancerul de pancreas.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabetolog.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Colegii de la Retete pentru diabetici va prezinta pentru azi reteta de: Placinta cu peste.