Pantofii potriviti pentru diabetici
Subiectul de astazi este legat de neuropatie, pentru ca tocmai din cauza neuropatiei pantofii purtati de persoanele ce sufera de diabet zaharat necesita o grija sporita.
CLINICA VIRTUALA
DETALII AICI
SOLICITARI LA: clinica@diabet-si-nutritie.ro
DE CE TREBUIE SA PORT PANTOFII POTRIVITI?
Pentru persoanele cu diabet zaharat, cea mai mica batatura, ciupitura de insecta sau zgarietura poate duce la o infectie extrem de greu de tratat ce nevindecata se extinde si poate duce la amputatie.
Distrugerea nervoasa duce la neuropatie diabetica periferica care va poate lasa fara sensibilitate, tocmai de aceea picioarele trebuie inspectate zilnic, trebuie sa faceti alegeri inteligente legate atat de sosete, cat si de pantofi.
VERIFICATI-VA PICIOARELE!
Verificati zilnic daca picioarele dumneavoastra au:
- bataturi;
- taieturi;
- zgarieturi;
- unghii incarnate;
daca prezinta zone cu temperaturi diferite vizibil.
Fiti atenti la orice:
- durere;
- umflatura;
- semn de infectie;
- crapatura a pielii;
- iritatie;
- calus.
Daca observati probleme adresati-va medicului podiatru.
SPALATI-VA PICIOARELE!
Igiena picioarelor este de asemenea importanta.
Spalati-va picioarele in fiecare seara cu apa calduta, nu utilizati apa fierbinte si testati apa cu mana, este posibil sa nu simtiti ca e fierbinte.
Uscati-va picioarele cu o carpa moale, nu uitati zona dintre degete.
Aplicati o crema hidratanta pe intreaga suprafata, aceasta va tine departe de orice fel de crapaturi. Atentie, nu aplicati crema intre degete, pentru ca zona poate pastra periculos de mult umezeala si puteti favoriza infectiile.
Taiati-va unghiile drept, nu rotunjiti colturile pentru a evita incarnarea unghiilor si infectarea lor. Atentie si la instrumentele de taiat pe care le folositi, ele trebuie sa fie curate si de preferat utilizate doar de dumneavoastra.
PANTOFII POTRIVITI PENTRU DIABETICI
Alegeti-va pantofii inteligent.
Renuntati la tocuri, papuci si mai ales la mersul descult fara soseta chiar daca este doar prin casa.
Pantofii confortabili sunt cei mai potriviti.
Vizitati un magazin de pantofi in care personalul va masoara ambele picioare si cumparati pantofii care se potrivesc pentru piciorul mai mare.
Nu cumparati pantofi stransi pe picior.
Pielea si fibrele naturale reprezinta o alegere potrivita daca ne referim la materialul din care sunt produsi pantofii.
Este important sa alegeti pantofii care vi se potrivesc si care permit ca presiunea sa fie distribuita in mod egal pe toata suprafata piciorului.
Feriti-va de pantofii stransi, dar nu apelati nici la cei prea largi.
Degetele in ciocan apar in momentul in care degetele de la picior sunt fortate sa se indoaie in interiorul pantofilor. In timp tendoanele si muschii de la nivelul picioarelor vor fi afectate si va aparea deformarea piciorului. Daca pantofii nu sunt suficient de largi, degetelor se vor freca atat unele de altele, cat si de marginea interioara a pantofilor. Rezultatul … aparitia bataturilor. In plus daca suferiti de neuropatie, nici nu veti simti aparitia acestora.
PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT
DETALII AICI
SOLICITARI LA: clinica@diabet-si-nutritie.ro
CUM STIU CA AM PANTOFII POTRIVITI PENTRU DIABETICI?
Pentru a va asigura ca purtati pantofii corecti, va recomand sa va masurati talpile si sa alegeti pantofii in functie de marimea piciorului mai mare.
Cand va achizitionati pantofi, nu-i incercati doar pe un picior, ci pe ambele picioare pentru ca majoritatea oamenilor au un picior mai mare si unul mai mic.
Inainte de a purta pantofii pe strada va recomand sa ii purtati in casa cel putin 20 de minute, pentru a putea verifica apoi daca exista zone cu probleme.
Materialele naturale precum pielea tind sa reprezinte cel mai bun material pentru pantofi pentru ca se adapteaza dupa forma piciorului si reduc transpiratia.
Va recomand sa renuntati la pantofii cu toc pentru ca acest tip de pantof pune o presiune prea mare si nepotrivita pe picior. Alegeti pantofi ce au forma asemanatoare piciorului dumneavoastra, evitati pantofii cu varf ascutit.
Va recomand sa utilizati branturi, pentru ca acestea sunt moi si ajuta la distribuirea egala a presiunii la nivelul talpii piciorului.
Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Pericolul de amputatie in diabetul zaharat.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabetolog.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru astazi reteta de: Negresa cu dovleac pentru diabetici.
Pentru cele mai complete informatii despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache: