Pancreasul bionic

Pancreasul bionic

Pancreasul bionic a aparut de putin timp. In iulie 2015 Dr. Edward Damiano a introdus lumii iLet, pancreasul bionic care poate revolutiona tratamentul diabetului zaharat tip 1. Insa intrebarea cea mai importanta este: Cand va aparea acesta pe piata?

Sa incepem insa cu un scurt istoric al aparatului. Dr. Damiano a explicat ca pancreasul bionic reprezinta un sistem ce regleaza in mod automat glicemia pacientilor cu diabet zaharat tip 1.

iLet reprezinta un dispozitiv ce are trei componente.


In primul rand, utilizatorii poarta un senzor de glicemie permanent undeva pe corp. Acest senzor trimite informatii legate de valorile glicemice catre iLet.

Pancreasul bioniciLet contine atat insulina, cat si glucagon si controleaza doua pompe incorporate care livreaza insulina si glucagon prin doua tuburi micute ce ies din aparat si se conecteaza ca mici catetere ce intra in piele.

O serie de calcule ajuta iLet sa ia o decizie terapeutica si sa hotarasca cata insulina si cat glucagon sa administreze la fiecare cinci minute.

„Puteti pune aparatul in buzunar,” a spus Dr. Damiano. „Este cam de dimensiunea unui iPhone, insa de doua ori mai gros. El va prelua fara probleme managementul diabetului.”

Aparatul rezolva patru dintre cele mai importante probleme legate de managementul diabetului, cel putin asa spune Dr. Damiano.

Pe scurt pancreasul bionic:

  • va ajuta sa mentineti glicemia la un nivel bun, ferindu-va in acest fel de complicatiile pe termen lung;
  • va fereste de hipoglicemie, previne hipoglicemii medii si rezolva hipoglicemiile severe;
  • elibereaza oamenii de stresul de a trai cu diabetul;
  • elibereaza oamenii de teama de complicatii pe termen lung, dar si de teama de hipoglicemii.

TESTELE CLINICE PENTRU PANCREASUL BIONIC

Dr. Damiano lucreaza la Universitatea din Boston si la Spitalul din Massachusetts. Dupa ce fiul sau, David, a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip 1, el a vrut sa construiasca o tehnologie care il poate ajuta pe fiul sau sa isi controleze in mod automat glicemia.

Dr. Damiano si colegii sai si-au petrecut mare parte din ultimii zece ani din viata incercand sa produca pancreasul bionic iLet. Ceea ce a inceput ca un proiect de cercetare, a continuat ca un efort epuizant de a construi un sistem de control glicemic automat.

Din 2010, iLet a trecut prin multe testari clinice. In 2014 s-a demonstrat ca pancreasul bionic a depasit ca eficienta pompa de insulina, imbunatatiind valorile glicemice si reducand hipoglicemiile. Apoi, in 2016, un articol publicat in The Lancet Diabetes and Endocrinology Journal a aratat ca iLet a imbunatatit valorile glicemice si a redus hipoglicemiile in comparatie cu pompa de insulina la copiii preadolescenti cu diabet zaharat tip 1.

In acest studiu, dr. Damiano si colegii sai au sustinut ca este nevoie de studii cu o durata mai lunga, mai ales la copii, pentru a evalua cel mai bine rutina de acasa si de la scoala.

CAND AR PUTEA FI LANSAT iLET?

In octombrie 2015, Dr. Damiano a fondat Beta Bionics, o corporatie cu scopul principal de a aduna fonduri pentru a obtine aprobarea pentru iLet.

La inceputul anului 2017, Beta Bionics stransese deja 5 milioane de dolari de la gigantul farmaceutic Eli Lilly, care produce insulina utilizata de iLet. Compania deasemenea a negociat si a inregistrat pancreasul bionic de la Universitatea din Boston.

Pancreasul bionicBeta Bionics a inceput deja studiul pe 600 de subiecti cu diabet zaharat tip 1 incepand cu varsta de 13 ani.

Dr. Damiano spera ca acest studiu va aduce suficiente dovezi pentru ca FDA sa aprobe cele doua versiuni ale aparatului: cel cu insulina si cel bihormonal.

Deocamdata, echipa dr. Damiano este inca in cautarea unui al treilea partener pentru a produce iLet.

Varianta iLet doar cu insulina este aprobata de FDA in 2018, sistemul bihormonal va fi aprobat la putin timp dupa.

DE UNDE ATATA NERABDARE?

Pancreasul bionic, nu reprezinta vindecarea diabetului zaharat tip 1, insa este pe aproape.

„iLet reprezinta o solutie pentru diabetul tip 1,” a spus dr. Damiano. „Va introduceti greutatea si incepe sa se adapteze la orice schimbare in necesarul de insulina. Pancreasul bionic nu face discriminari legate de varsta, sex, rasa sau cat de bine sau rau v-ati descurcat cu managementul bolii. iLet chiar reprezinta o tehnologie revolutionara. Este o tehnologie inovativa asa cum nu s-a mai vazut de la descoperirea si purificarea insulinei.”

Sursa: Diabetes UK

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *