Orezul alb sau orezul brun

Orezul alb sau orezul brun

Orezul alb sau orezul brun reprezinta subiectul articolului de astazi.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

OREZUL ALB SAU OREZUL BRUN

Tot orezul alb porneste de la orez brun. Printr-un proces de macinare se indeparteaza coaja, taratele si germenii orezului. Acest proces creste viata pe raft a orezului, dar si indeparteaza o mare parte din substantele hranitoare, inclusiv fibrele, vitaminele si mineralele.

Pentru a compensa aceste lipsuri, orezul alb este in mod artificial imbogatit cu nutrienti, in plus bobul este lustruit pentru a aparea mai apetisant.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

clinica@diabet-si-nutritie.ro
Atat orezul alb, cat si orezul brun contin glucide.

Orezul brun este o cereala integrala, contine mai multi nutrienti in comparatie cu orezul alb. De asemenea cerealele integrale pot ajuta la reducerea colesterolul si odata cu acesta la reducerea riscului de:

Orezul brun este mai bogat in fibre in comparatie cu cel alb, fibrele ne ajuta atat la reglarea scaunului, cat si la scaderea colesterolului, asa cum am mentionat anterior. In plus, fibrele ne pastreaza o flora bacteriana intestinala sanatoasa, ne ajuta la scaderea glicemiei, dar si la pastrarea unei stari de satietate pentru o perioada mai lunga.

INTREABA DOCTORUL

Orezul brun contine mai mult magneziu, dar si seleniu. Magneziu este necesar pentru foarte multe functii printre care mentionez:

  • coagularea sangelui;
  • contractia musculara;
  • productia celulara;
  • dezvoltarea oaselor.

Seleniu este un antioxidant ce joaca un rol extrem de important in productia hormonilor tiroidieni, dar si in pastrarea imunitatii. Seleniu impreuna cu vitamina E ne protejeaza de cancer.

Atat orezul alb, cat si cel brun au un index glicemic mare. Indexul glicemic ne arata impactul pe care il are alimentul pe care il consumam asupra glicemiei sau mai exact cu cat este mai mare cu atat ne creste mai repede glicemia.

Orezul alb are un index glicemic de 72, iar cel brun un index glicemic de 50. Orezul brun are mai multe beneficii nutritionale, insa va afecteaza aproximativ la fel de mult curba glicemica. Nu il fierbeti prea mult si nu depasiti cantitatea de 150 de grame de orez pe zi, de asemenea nu il mancati cu paine.


Va invtam sa lecturati si articolul nostru despre: Medicamente ce pot creste glicemia.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabetolog.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru astazi colegii de la Retete pentru diabetici va propun reteta de: Inghetata cu ceai verde pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *