Nu simtiti hipoglicemia?
Unele persoane ce sufera de diabet – mai ales daca au luptat cu aceasta boala de ceva timp, isi pierd abilitatea de a simti hipoglicemia (scaderea zaharului din sange). Aceasta lipsa de constientizare a hipoglicemiei este bineinteles periculoasa, este de preferat ca diabeticul sa resimta hipoglicemia cat mai devreme si sa inceapa sa o trateze cat mai repede posibil. Nivelul glicemiei poate continua sa scada pana la un nivel in care pune viata persoanei in cauza in pericol.
DE CE APARE IMPOSIBILITATEA DE A SIMTI HIPOGLICEMIA?
Imposibilitatea de a simti hipoglicemia poate aparea din cauza unei probleme la nivelul sistemului nervos (neuropatie autonoma), deasemenea aceasta afectiune poate fi cauzata de medicament numite beta-blocante prescrise pentru hipertensiune sau boala cardiaca. Persoanele cu imposibilitatea de a simti hipoglicemia trebuie sa isi verifice glicemia mai frecvent, mai ales in cazul in care conduc o masina sau daca manevreaza masini periculoase.
CUM SE TRATEAZA HIPOGLICEMIA?
Persoanele care pot simti intr-adevar simptomele de hipoglicemie nu le vor observa pana cand nivelul glicemiei nu scade sub 65 mg/dl (36 mmol/l).
Daca aveti diabet, medicul diabetolog va invata cum sa recunoasteti si cum sa tratati hipoglicemia. Tratamentul imediat in stadiul incipient al hipoglicemiei presupune ingestia de glucosa ca tratament de preferat – de la 15 pana la 20 de grame. Puteti cumpara glucoza sub forma de tablete din farmacii sau chiar si din marile magazine.
Alti carbohidrati pot fi folositi deasemenea: 180 ml de suc de fructe indulcit, 360 ml de lapte, 20 ml (patru lingurite) de zahar amestecat cu apa, bomboane etc. De la 15 pana la 30 grame de glucoze sau alti cabohidrati trebuie sa creasca glicemia. Simptomele de hipoglicemie cedeaza in circa 20 de minute.
In cazul in care starea dumneavoastra de constienta este afectata in asa masura incat nu puteti inghiti in siguranta, veti avea nevoie de o injectie cu glucagon. Orice persoana, chiar si fara pregatire medicala, poate fi instruita in a administra injectii cu glucagon in muschi sau sub piele.
Intrebati medicul diabetolog daca prezentati riscul de hipoglicemie severa. Daca va raspunde afirmativ, rugati-l sa va prescrie glucagon pentru a va putea cumpara un astfel de tratament din farmacie.
Sotia mea (83 ani) are diabet de tip 2 din 2008 necontrolabil: de la declansare in 2008 valoarea A1c nu a scazut sub 8,9 % in pofida unei discipline constante a dietei recomandate de medicul diabetolog, a tratamentului respectat riguros și a sedintelor zilnice de mers pe jos 30-40 minute. Cu timpul a ajuns la insulina, mai intai bazala – o doza de 16-14 unitati Lantus / zi, iar de anul acesta face in plus si 4-5 unitati Novo Rapid la pranz si seara. Daca pana acum 1/2 an simtea foarte bine instalarea hipoglicemiei, din Octombrie a avut trei episoade de hipo severe pe care nu le-a simțit și din fericire am fost acasa si am gasit-o cazuta pe pat in stare aproape de inconstienta, cu glicemia sub 35 mg/dl in toate trei cazurile. De fiecare data cu greu am reusit sa o ajut sa mestece tabletele de glucoza, iar revenirea s-a produs dupa peste trei ore. De fiecare data s-a instalat si o reducere semnificativa a sensibilitatii la insulina simultan cu cresterea trigliceridei serice, motiv pentru care cateva zile dupa fiecare episod de hipo valorile glicemiei ramaneau constant foarte mari (200-400 mg/dl) indiferent de dozele de insulina administrate.
Toate trei cazurile s-au manifestat dimineata, pe o glicemie a-jeune de 140-160 mg/dl, la 1-2 ore dupa micul dejun (de regula iaurt cu fulgi de ovaz, total 12-16 hidrati) urmat de administratrea insulinei bazale (Lantus) de 16-14 unitati.
Articolul de fata este lamuritor cu privire la problema sotiei mele, insa sunt foarte importante pentru viata sotiei mele doua aspecte:
a/ Cauza producerii acestor episoade de hipo, in situatia cand s-au respectat toate cerintele tratamentului ?
b/ Cum pot preveni asemenea noi episoade in situatia in care nu mai simte simptomele (pur si simplu isi pierde cunostinta si cade) ?
Buna ziua,
Va multumesc pentru mesaj! Se observa cu usurinta din relatarea dumneavoastra ca aveti foarte multe informatii legate de diabet, nu multi pacienti folosesc termenul de insulina bazala sau poate nu i-am intalnit eu. Ma bucura asta, inseamna ca sotia dumneavoastra este pe maini bune.
Revenind la intrebarile dumneavoastra:
– cauza hipoglicemiilor este cel mai probabil insulina, asta in cazul in care sotia nu sufera de diferite insuficiente (hepatica, renala, cardiaca). Nu stiu de ce faceti Lantus dimineata, probabil ca aveti un motiv, de cele mai multe ori insulina bazala se administreaza seara;
– din cate inteleg hipoglicemia apare la 2 ore dupa administrarea Lantus, va sfatuiesc sa reduceti Lantus in acest caz sau sa discutati cu medicul diabetolog sa il inlocuiasca cu Toujeo (tot insulina glargin, insa cu actiune liniara);
– la varsta de 83 de ani, se recomanda evitarea hipoglicemiilor cu orice pret, este normal ca sotia sa nu le simta, sunt multe cauze, iar printre ele as mentiona reducerea actiunii hormonilor de contrareglare, dar mai exista si alte cauze;
– in mod normal pentru a reseta „senzorul de hipoglicemie” se recomanda 2 saptamani de glicemii mari, insa nu exagerat de mari.
Sper sa va fi fost de ajutor macar un pic. Multa sanatate!