Nu manca daca ai diabet si boala renala

Nu manca daca ai diabet si boala renala

Articolul de azi vorbeste despre alimentele nerecomandate in boala renala.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

Rinichii sunt organe ce au mai multe roluri importante in organism. Ei ajuta la:

  • filtrarea sangelui;
  • indepartarea deseurilor;
  • productia de hormoni;
  • pastrarea sanatatii osoase;
  • reglarea cantitatii de lichid din organism;
  • reglarea tensiunii arteriale.

Din pacate, aceste organe minunate pot fi distruse si pot deveni mai putin eficiente in timp. Complicatia legata de rinichi in diabet poarta denumirea de nefropatie diabetica.

Boala renala afecteaza circa 10% din adultii din intreaga lume. Diferiti factori si afectiuni, printre care mentionez diabetul, pot creste riscul de boala renala. Hiperglicemia cronica va poate distruge vasele de sange, inclusiv pe cele de la nivelul rinichilor. In consecinta aproximativ 1 din 3 adulti cu diabet au si boala cronica de rinichi.

LA CE TREBUIE SA FIU ATENT IN BOALA RENALA?

Masurile dietetice pentru boala cronica de rinichi variaza in functie de stadiul bolii. Persoanele ce au atat boala renala, cat si diabet ar trebui sa isi monitorizeze carbohidratii sau glucidele, dar si mineralele precum sodiu, potasiu si fosfor.

De asemenea, trebuie monitorizat si consumul de proteine, pentru ca rinichii pot avea dificultati in a filtra deseurile ramase dupa metabolizarea alimentelor ce contin proteine. Pe de alta parte, persoanele cu boala cronica de rinichi in stadiul final pot avea nevoie de mai multe proteine.

Dupa cum am mai spus nevoile nutritionale in boala cronica de rinichi depind de severitatea bolii. Pentru sfaturi personalizate despre dieta in boala cronica de rinichi consultati un medic nefrolog.

NU MANCA DACA AI DIABET SI BOALA RENALA

PRIMUL ALIMENT

Sa incepem cu primul aliment si anume carnea procesata. Carnea procesata este produsa prin uscare, sarare sau afumare pentru a da aroma, textura, dar si pentru a prelungi termenul de valabilitate.

Sunca, salamul, carnatii, dar si pastrama reprezinta exemple comune de carne procesata. Deoarece carnea procesata este de obicei sarata, are un continut crescut de sodiu. Alimentele bogate in sodiu nu sunt ideale pentru persoanele cu boala renala si diabet pentru ca ele solicita in mod exagerat rinichii.

Ele pot creste tensiunea arteriala si pot duce la acumularea de lichide la nivelul incheieturilor de la picioare, dar si la nivelul inimii si al plamanilor. In locul carnii procesate, alegeti carne slaba, fara piele, precum pieptul de pui. In functie de stadiul bolii de rinichi proteinele trebuie consumate cu sau fara restrictii.

AL DOILEA ALIMENT

Sucurile de tip cola, nu sunt cea mai buna alegere daca suferiti de boala cronica de rinichi si diabet zaharat pentru ca ele contin fosfor, utilizat pentru a preveni decolorarea, pentru a prelungi termenul de valabilitate si pentru a adauga aroma.

Rinichii sanatosi pot indeparta cu usurinta fosforul din sange, dar cei afectati nu. Un nivel crescut de fosfor pentru un timp indelungat va poate:

  • creste riscul de boala cardiovasculara;
  • afecta oasele;
  • creste riscul de deces timpuriu.

Cola si alte sucuri cu zahar va cresc glicemia. Hiperglicemia cronica pentru o perioada mai lunga poate duce la distrugerea nervilor, distrugerea suplimentara a rinichilor si poate duce la cresterea riscului de boala cardiovasculara. In loc de cola utilizati o bautura fara zahar si cu un continut scazut de fosfor, precum apa, ceaiul neindulcit, dar si apa minerala.

AL TREILEA ALIMENT

Tot in boala renala asociata diabetului este bine sa evitati fructele bogate in potasiu. In general, fructele sunt sanatoase si contin multe vitamine si minerale. Cu toate acestea, persoanele cu boala renala si diabet zaharat trebuie sa limiteze aportul anumitor fructe, mai ales a celor bogate in zahar si potasiu.

Daca suferiti de boala cronica de rinichi, organismul dumneavoastra nu poate indeparta eficient potasiul, ceea ce va duce la aparitia hiperpotasemiei. Netratata aceasta afectiune poate duce la oboseala, slabiciune musculara, probleme cardiovasculare si chiar moarte.

Fructele bogate in potasiu sunt:

  • bananele;
  • avocado;
  • caisele;
  • kiwi;
  • portocalele.

Exista din fericire nenumarate alte fructe cu un continut scazut de potasiu pe care le puteti adauga in dieta, insa cu moderatie pentru a nu depasi numarul de glucide. Fructele de padure, ananasul, mango si merele sunt doar cateva exemple.

AL PATRULEA ALIMENT

Nici fructele uscate nu va sunt recomandate. Fructele uscate sunt produse prin indepartarea apei prin diverse procese. Rezultatul final este un fruct dens bogat in energie si nutrienti.

Fructele uscate nu sunt ideale pentru persoanele ce sufera de diabet si boala cronica de rinichi pentru ca sunt prea bogate in glucide si minerale precum potasiu. Glucidele din fructele uscate se absorb repede si duc la cresteri glicemice greu de controlat.

AL CINCILEA ALIMENT

Pe langa toate alimentele prezentate anterior, persoanele ce sufera de diabet zaharat complicat cu boala cronica de rinichi trebuie sa evite atat fasolea, cat si lintea. In majoritatea cazurilor, fasolea si lintea sunt alimente sanatoase. Cu toate acestea, pentru persoanele cu boala cronica de rinichi atat fasolea sau lintea proaspata, cat si cea din conserva nu reprezinta o varianta potrivita mai ales din cauza continutului crescut de fosfor.

Variantele conservate au pe langa un continut considerabil de fosfor si unul considerabil de sodiu. Daca va place fasolea sau lintea o puteti savura in continuare insa in cantitati mici.

ALTE ALIMENTE NERECOMANDATE

Tot in sodiu sunt bogate si alimentele de tip covrigi, covrigei, chipsuri si tot asa, dar si pizza congelata. Pe langa un continut crescut de sodiu aceste alimente sunt intens procesate si contin adesea multi carbohidrati rafinati ce se absorb imediat in sange si cresc rapid glicemia.

Evitati si sucurile din fructe, pentru ca ele se absorb imediat si cresc glicemia la cote alarmante.

Cartofii albi, dar si cei dulci au un continut crescut de potasiu si in cazul in care rinichii nu functioneaza corect, acesta se poate acumula si da nastere la diverse alte afectiuni, inclusiv deces.

CONCLUZIA

Daca aveti diabet zaharat complicat cu boala cronica de rinichi este bine sa limitati anumiti nutrienti dar si minerale. Singurul medic care va da cele mai bune sfaturi legate de boala dumneavoastra renala este medicul nefrolog pe care e bine sa il consultati de indata ce observati o functie alterata a rinichilor.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Alimente de evitat in diabet.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Pentru astazi colegii de la Retete pentru diabetici va propun reteta de: Inghetata cu ciocolata pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *