Norovirus si diabetul
Norovirus mai este cunoscut ca virusul ce se dezvolta mai ales iarna si are ca simptome varsaturi si probleme intestinale.
Norovirus este o forma de virus stomacal care poate provoca varsaturi severe, diaree si deshidratare.
Ca si alte forme de infectii virale, Norovirus poate face ca managementul diabetului sa fie mai dificil.
Norovirus a mai primit numele de virusul ce produce varsaturi iarna pentru ca apare cu predilectie in lunile de iarna.
SIMPTOME
Cele mai pregnante simptome legate de dezvoltarea Norovirusului sunt:
- greata;
- varsaturile;
- deshidratarea;
- diareea.
Alte simptome ce le pot acompania pe cele de mai sus, includ:
- durerile de cap;
- durerile de stomac;
- dureri musculare la nivelul mainilor sau picioarelor;
- temperatura ridicata (peste 38 de grade C).
CAT DUREAZA INDECTIA CU NOROVIRUS?
Simptomele infectiei vor trece de obicei dupa cateva zile, insa este posibil ca simptomele sa persiste mai mult la unele persoane.
DE CE APARE INFECTIA CU NOROVIRUS?
Norovirus este un virus ce ataca stomacul si care se poate transmite prin contactul cu o persoana ce este deja infectata sau prin hrana, obiecte sau suprafete contaminate.
Spalandu-va pe maini cu regularitate, curatand suprafetele si practicand o igiena corespunzatoare veti reusi sa opriti raspandirea virusului.
CUM SE TRATEAZA NOROVIRUS?
Nu exista un tratament specific pentru a scapa de Norovirus, sistemul imunitar al corpului trebuie sa fie capabil sa lupte cu virusul.
Este important insa sa tratati si sa preveniti deshidratarea prin ingestia regulata de lichide.
Va recomandam sa consumati cu 6-8 pahare mai mult decat cantitatea recomandata de lichide zilnica. Asta pentru ca varsaturile si diareea va deshidrateaza fara sa va dati seama.
NOROVIRUSUL SI CONTROLUL DIABETULUI
Infectiile virale de obicei fac controlul diabetului mai dificil. Daca se intampla sa va infectati cu Norovirus este foarte probabil ca nivelul glicemiei sa creasca mai mult decat va asteptati, pentru ca organismul dumneavoastra incearca sa se lupte cu virusul.
PREVENIREA DESHIDRATARII
Varsaturile si diareea presupun pierderea de fluide, pierderea excesica de fluide duce la deshidratarea organismului. Deasemenea infectiile pot creste nivelul glicemiei, iar dupa cum deja stiti hiperglicemia atrage dupa sine deshidratarea prin urinare frecventa.
Este asadar important sa beti lichide regulat si sa aveti in vedere simptomele de deshidratare, cum ar fi gura uscata, urina mai inchisa la culoare si dureri de cap.
TESTAREA GLICEMIEI SI A CETONEMIEI
Este foarte important, ca mai ales persoanele ce urmeaza tratament cu insulina, sa isi verifice frecvent glicemia pentru a preveni cresterea sau scaderea pronuntata a acesteia.
Daca suferiti de diabet zaharat tip 1, va recomandam sa va testati si cetonemia, mai ales daca observati ca glicemia se mentine crescuta. Daca aveti nivele crescute de cetonemie, puteti dezvolta o afectiune extrem de grava numita cetoacidoza. In caz de pericol va sfatuim sa luati legatura cu medicul diabetolog, acesta este singurul in masura sa va dea cele mai bune sfaturi.
Sursa: Diabetes UK