Neuropatia poate duce la amputatie

Neuropatia si amputatia

Neuropatia si amputatiaNeuropatia poate duce la amputatie, asa vi s-a spus, dar nu vi s-a spus de ce, cum ajungi de la o glicemie mare, la neuropatie si mai departe la amputatie?

Sansele sunt ca, la putin timp dupa ce ati fost diagnosticat cu diabet, un cunoscut sa va spuna despre groaznicele complicatii pe care este posibil sa le dezvoltati: probleme cu inima si cu rinichii, pierderea vederii … chiar si amputatie. Amputatie? Ce are a face amputatia cu nivelul de zahar din sange?

Multi oameni cu diabet zaharat nu vor trebui sa treaca prin trauma amputatiei, dar aceasta este destul de frecventa la pacientii cu un control inadecvat al glicemiei. Tocmai de aceea amputatia este cateodata necesara si exista cativa pasi simpli care va pot ajuta sa nu ajungeti sa treceti prin asa ceva.

Daca glicemia este prea mare pentru un timp indelungat, se produce distrugerea nervilor ce duce la neuropatie, pe langa multe alte probleme ce pot aparea in corp, de obicei pe parcursul mai multor ani. Distrugerea nervilor poarta numele de neuropatie diabetica, aceasta afectiune va poate face sa nu mai simtiti durerea la nivelul picioarelor. Asadar neuropatia produce un teren prielnic pentru mici taieturi, bataturi si inflamatii care pot trece neobservate.

Cum se poate ca o simpla batatura sa duca la amputatie?

Pentru majoritatea oamenilor o batatura de la pantofi noi sau cateva zgarieturi la nivelul piciorului, nu reprezinta o problema extrem de mare. Ne spalam, putem un bandaj si in cel mai scurt timp se vindeca. Dar daca nu simtim durerea? Persoanele cu diabet zaharat, afectati de neuropatie diabetica pot calca pe un cui, fara sa simta, acestia vor continua sa mearga linistiti, se vor alerta doar in momentul in care vor observa sange pe soseta.

Toti pacientii cu diabet zaharat sunt predispusi la infectii, deasemenea ei au o capacitate redusa de a-si vindeca ranile. Daca picioarele va sunt amortite de la neuropatie, o rana de la nivelul piciorului – oricat de mica ar fi – se poate infecta imediat si se poate agrava fara sa stiti. O rana deschisa sau un ulcer poate ajunge pana la os. Tesutul din jurul ranii va muri. Infectia se poate intinde, poate deveni dureroasa si poate ameninta viata. Daca tratamentul medical nu reuseste sa opreasca infectia, doctorii nu au altceva de facut decat sa indeparteze zona afectata – un deget, laba piciorului sau chiar intreg piciorul.

Mai devreme sau mai tarziu doua persoane diabetice din trei vor dezvolta neuropatie diabetica. Si aproape unul din sapte diabetici va dezvolta un ulcer plantar la un moment dat, insa din fericire majoritatea cazurilor nu vor duce la amputatie. Ulcerele plantare sunt cel mai frecvent motiv pentru care o persoana cu diabet zaharat este spitalizata. Tratamentul precoce al tuturor ranilor de la nivelul piciorului este cheia pentru a preveni aparitia unor probleme extrem de serioase.

Neuropatia si amputatiaVestile bune

Exista multe solutii, urmandu-le va puteti pastra sanatatea picioarelor si puteti reduce riscul de ulcer plantar si bineinteles de amputatie. Incercati sa faceti din aceste solutii, o rutina zilnica:

  • Verificati-va picioarele in fiecare zi pentru semne de neuropatie si inflamatie. Daca este greu sa va vedeti talpa piciorului, puneti o oglinda pe podea.
  • Controlati-va regulat glicemia prin dieta, medicamente, exercitii fizice si alte masuri recomandate de medicul diabetolog. O boala necontrolata poate duce la neuropatie si la multe alte complicatii.
  • Mergeti la medicul diabetolog pentru a va inspecta picioarele cel putin o data pe an. Anuntati imediat medicul diabetolog despre orice fel de taieturi, crapaturi sau alte probleme aparute la nivelul picioarelor.
  • Renuntati la fumat. Acesta este legat de problemele ce apar la nivelul piciorului la un diabetic. Deasemenea fumatul poate ingreuna circulatia sanguina la nivelul piciorului.

Urmatoarele sfaturi va pot ajuta, daca aveti deja senzatia de amorteala la nivelul picioarelor:

  • Purtati pantofi comfortabili si care vi se potrivesc. Aveti grija la orice semn de frictiune sau presiune ce va poate produce bataturi sau orice alta problema.
  • Nu mergeti desculti.
  • Fiti foarte atenti atunci cand va taiati unghiile, nu va raniti tesutul din jurul unghiilor.

Nimeni nu vrea sa treaca prin amputatie. Studiile arata ca aproape jumatate dintre toate amputatiile din cauza diabetului ar fi putut fi prevenite. Daca incepeti acum sa aveti grija, va puteti schimba soarta si va puteti pastra picioarele sanatoase toata viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *