Ness sau cafea

Ness sau cafea

Articolul de astazi vorbeste despre alegerea cea mai buna intre ness sau cafea.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

NESS SAU CAFEA?

Cafeaua instant este foarte populara in multe zone ale lumii, ea este, de asemenea, mai rapida, mai ieftina si mai usor de preparat in comparatie cu cafeaua obisnuita. Asa cum am spus intr-un tutorial anterior consumul de cafea este benefic pentru sanatate, insa astazi aflam daca si cafeaua instant sau nessul are aceleasi beneficii.

CE ESTE CAFEAUA INSTANT?

Cafeaua instant este un tip de cafea obtinuta din extract de cafea uscata. In mod similar cu modul in care se prepara cafeaua obisnuita, extractul se obtine prin prepararea boabelor de cafea macinata.

Dupa preparare, apa este indepartata din extract pentru a produce fragmente uscate sau pulbere, ambele dizolvandu-se atunci cand sunt adaugate in apa.

CUM SE PRODUCE CAFEAUA INSTANT?

Exista doua moduri principale de a face cafea instant:

  • Uscarea prin pulverizare, cand extractul de cafea este pulverizat in aer fierbinte, care usuca rapid picaturile si le transforma in pulbere fina sau bucati mici;
  • Uscarea la rece, cand extractul de cafea este congelat si taiat in fragmente mici, care sunt apoi uscate la o temperatura scazuta in vid.

Ambele metode pastreaza calitatea si aroma cafelei.

CE CONTINE CAFEAUA INSTANT?

ANTIOXIDANTI

La fel ca si cafeaua obisnuita, cafeaua instant contine multi antioxidanti puternici, in plus, o ceasca standard de cafea instant contine doar 7 calorii si cantitati mici de potasiu, magneziu si vitamina B3.

COFEINA

Cafeaua instant contine in general ceva mai putina cofeina in comparatie cu cafeaua obisnuita. O ceasca de cafea instant poate contine 30-90 mg de cofeina, in timp ce o ceasca de cafea obisnuita contine 70-140 mg.

Deoarece sensibilitatea la cofeina variaza de la om la om, cafeaua instant poate fi o alegere mai buna pentru cei care doresc sa reduca nivelul de cofeina. Prea multa cofeina poate provoca:

  • anxietate;
  • tulburari de somn;
  • neliniste;
  • stomac deranjat;
  • tremuraturi;
  • batai rapide ale inimii.
ACRILAMIDA

Cafeaua instant contine mai multa acrilamida o substanta chimica potential daunatoare care se formeaza atunci cand boabele de cafea sunt prajite.

Aceasta substanta chimica se gaseste, de asemenea, in mod obisnuit intr-o gama larga de alimente, fum, articole de uz casnic si produse de ingrijire personala.

Supraexpunerea la acrilamida poate afecta sistemul nervos si poate creste riscul de cancer. Cu toate acestea, cantitatea de acrilamida la care suntem expusi prin dieta si cafea este mult mai mica in comparatie cu cantitatea care s-a dovedit a fi daunatoare. Prin urmare, consumul de cafea instant nu ar trebui sa ne produca probleme.

Cafeaua instant este o bautura cu continut scazut de calorii, care are aceleasi beneficii pentru sanatate ca si alte tipuri de cafea.


Va invitam sa lecturati si articolul nostru despre: Cum te aperi de retinopatia diabetica?

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabetolog.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Ne gasiti si pe Twitter: AICI.

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Colegii de la Retete pentru diabetici va prezinta pentru astazi reteta de: Lasagna cu vita si zucchini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *