Nerecomandat diabeticilor
Astazi vorbim despre ce este nerecomandat diabeticilor.
Stiti deja ca diagnosticul de diabet zaharat presupune renuntarea totala la zahar si inlocuirea acestuia cu indulcitori, insa exista si alte capcane in alimentatia zilnica.
Iata in continuare ce este nerecomandat diabeticilor.
NERECOMANDAT DIABETICILOR
SUCURILE INDULCITE
Este bine sa renuntati si la sucurile indulcite cu inlocuitori ai zaharului din comert. Aceste sucuri va pastreaza activa nevoia de zahar si mai mult au de cele mai multe ori un continut crescut de fructoza.
Fructoza este strans legata de rezistenta la insulina si diabet. De asemenea un consum cronic de sucuri indulcite cu inlocuitori ai zaharului va creste riscul de ficat gras.
GRASIMILE TRANS
Pe langa sucurile indulcite cu indulcitori trebuie sa evitati si grasmile trans. Grasimile trans sunt extrem de periculoase pentru sanatate mai ales daca aveti diabet zaharat, dar nu numai.
Grasimile trans sunt produse prin adaugarea hidrogenului la acizii grasi nesaturati pentru a ii face mai stabili. Grasimile trans se gasesc in margarina, unt de arahide, creme, mancare gatita congelata.
De asemenea grasimile trans sunt adaugate de unii producatori in covrigei, briose si alte alimente de acest tip. Grasimile trans nu va cresc glicemia, insa ele sunt strans legate de aparitia inflamatiei, a rezistentei la insulina si a grasimii abdominale.
PAINEA ALBA
Painea alba, orezul si pastele sunt de evitat daca aveti diabet zaharat. Acest tip de alimente sunt foarte bogate in carbohidrati. Daca aveti obiceiul de a consuma paine, covrigi si alte alimente de acest tip in mod sigur aveti un echilibru glicemic precar. Acest tip de alimente sunt ultraprocesate si contin foarte putine fibre.
IAURTUL CU FRUCTE
Va recomand sa nu consumati iaurt cu fructe. In timp ce iaurtul simplu este recomandat in diabet, iaurtul cu fructe din comert nu reprezinta cea mai buna alegere. Iaurturile cu arome sunt produse din lapte complet degresat sau partial degresat si sunt pline de carbohidrati si zahar.
Multe persoane considera iaurtul inghetat o varianta mai sanatoasa a inghetatei, insa lucrurile nu stau astfel. In realitate, iaurtul inghetat cu arome diferite poate fi la fel de daunator ca si inghetata pentru diabetici.
CEREALELE INDULCITE
Al cincilea aliment de evitat daca aveti diabet zaharat este reprezentat de cerealele indulcite pentru micul dejun. Consumul de cereale poate fi o varianta extrem de gresita pentru micul dejun daca aveti diabet zaharat.
Chiar daca pe cutie produsul este expus ca bun pentru sanatate, de cele mai multe ori acest tip de cereale sunt ultraprocesate si contin foarte multi carbohidrati. Este de preferat ca la micul dejun sa consumati mai putin carbohidrati si mai multe proteine.
CAFEAUA CU AROME
Al saselea aliment pe care va recomand sa il evitati este reprezentat de bauturile pe baza de cafea cu diferite arome.
Cafeaua in sine a fost legata de mai multe beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea riscului de diabet zaharat.
Cu toate acestea bauturile pe baza de cafea cu diferite arome ar trebui abordate ca un desert lichid. Creierul nostru proceseaza consumul de lichide diferit de consumul de alimente solide. Atunci cand bem calorii, nu compensam prin a consuma mai putine alimente solide mai tarziu, iar aceasta ne duce in mod sigur la cresterea in greutate.
ZAHAR NATURAL
Pe langa toate alimentele de mai sus nu va recomand consumul de:
- miere;
- nectar de agave;
- sirop de artar.
Persoanele ce sufera de diabet zaharat, incearca sa reduca consumul de zahar alb, dar si de bomboane, fursecuri si placinte. Chiar daca nu consumati zahar alb, insa il inlocuiti cu variantele dulci mentionate anterior, trebuie sa stiti ca veti avea cresteri glicemice greu de controlat.
Veti observa cresterea glicemiei si dupa asa zisele variante naturale de zahar precum:
- zaharul brun;
- mierea;
- nectarul de agave;
- siropul de artar.
Sfatul meu este sa inlocuiti aceste forme de zahar cu indulcitorii naturali.
FRUCTELE USCATE
Tot in categoria alimentelor nerecomandate pentru diabetici intra si fructele uscate.
Fructele proaspete reprezinta o sursa importanta de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C si potasiu, insa atunci cand fructele sunt uscate se elimina apa din compozitia acestora, in consecinta prin uscare cantitatea de carbohidrati se concentreaza si din benefice fructele devin daunatoare.
Spre exemplu, stafidele contin de patru ori mai multi carbohidrati in comparatie cu strugurii. Daca aveti diabet nu trebuie sa renuntati la fructe, insa este bine sa consumati fructele ce contin mai putine glucide: fructele de padure, merele verzi si exemplele pot continua.
SUCUL DE FRUCTE
Un alt tip de aliment pe care nu vi-l recomand in diabet este reprezentat de sucul de fructe. Chiar daca este considerat natural sucul de fructe va determina cresterea glicemiei la fel de mult ca si bauturile acidulate sau neacidulate dulci.
Sucurile din fructe sunt pline de fructoza. Asa cum am mai spus, fructoza creste:
- rezistenta la insulina;
- riscul de obezitate;
- riscul de boli cardiovasculare.
CARTOFII PRAJITI
Cartofii prajiti trebuie evitati mai ales daca aveti diabet. Cartofii sunt in sine destul de bogati in carbohidrati, iar cand sunt curatati si prajiti in ulei devin un adevarat pericol pentru diabetici. In esenta orice aliment prajit este daunator pentru glicemie.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Doamna doctor Petrache va asteapta la consultatii in: Clinica Virtuala.
Canalul nostru de YouTube este plin de tutoriale si va asteapta sa il vizitati.
Blogul culinar va ajuta cu retete diferite si corect dozate, va invitam sa il vizitati: Retete pentru diabetici.
Nu uitati de grupul de suport din care va invitam sa faceti parte: Despre diabet si nutritie.