Nasterea naturala
Nasterea naturala reprezinta succesul celor 9 luni de asteptare a celei mai de pret fiinte de pe pamant si anume copilul. Cele 9 luni de sarcina trec destul de repede, iar venirea pe lume a celui mic este iminenta.
Mamele trebuie sa cunoasca semnele premergatoare nasterii pentru a se prezenta la medic in timp util. Primele semne sunt reprezentate de contractiile uterului care se exteriorizeaza prin dureri asemanatoare celor din-naintea menstruatiei, insa cu o intensitate mai mare. Poate ca sunteti obisnuita cu aceste dureri si ati invatat sa le controlati, insa in cazul in care ele nu inceteaza atunci cand folositi diferite metode de relaxare (plimbarea prin camera, intinderea in pat, baia calda) inseamna ca cel mic este pregatit sa se nasca.
Printre semnele care va arata ca cel mic este pregatit pentru nasterea naturala va mentionam:
- contractii dureroase care nu inceteaza ci se intensifica si ca durere si ca durata;
- pierderea lichidului amniotic. Inaintea de nasterea naturala, dopul gelatinos ce l-a ferit pe cel mic de exterior pe parcursul celor 9 luni de viata intrauterina se inmoaie si permite scurgerea lichidului amniotic;
- pierderi de sange curat in cantitati mici;
- intensificarea miscarilor copilului;
- dureri la nivelul abdomenului inferior ce iradiaza in spate.
Toate simptomele mentionate mai sus sunt semne ca nasterea naturala este pe cale sa se produca si trebuie sa va faceti bagajul pentru maternitate si eventual sa va anuntati medicul curant de venirea dumneavoastra si mai ales de iminenta nasterii.
Fazele pe care le presupune nasterea naturala sunt:
- Faza de dilatare care cuprinde la randul sau faza latenta, faza activa si faza de tranzitie;
- Faza de expulzie a nou – nascutului;
- Faza de expulzie a placentei.
Faza latenta este cea mai lunga si poate dura de la cateva ore, pana la cateva zile. In aceasta faza apar contractiile sistematizate de scurta durata, insa la intervale regulate de timp. Contractiile apar la fiecare 30 de minute si dureaza intre 35 – 45 de secunde. In momentul in care contractiile isi micsoreaza intervalul de aparitie, sunt mai lungi si mai dureroase inseamna ca ati trecut in faza activa. In faza activa nasterea naturala se apropie cu pasi rapizi, contractiile se succeda la intervale de 3 – 5 minute si pot dura pana la 1 minut. Faza activa a nasterii este mult mai scurta decat faza latenta, ea durand maxim 4 ore. Urmeaza faza de tranzitie, cand cel mic incepe sa coboare si mai mult catre orificiul vaginal. Daca ati ajuns in faza de tranzitie si nu sunteti inca la spital, atunci aveti o mare problema. Nasterea naturala este iminenta, faza de tranzitie durand maxim 20 de minute. Puteti recunoaste usor aceasta faza pentru ca de aceasta data contractiile sunt cele mai dureroase dureaza 1 minut si sunt aproape lipsite de pauza (nu se termina o contractie ca alta isi face aparitia).
Faza de expulzie a nou – nascutului trebuie sa va prinda la spital, pentru ca ea reprezinta nasterea naturala propriu – zisa. Capul copilului se poate observa prin orificiul vaginal, iar dilatatia este completa. Trupul celui mic va balansa inainte – inapoi urmand contractiile uterului. Daca medicul va considera necesar in aceasta perioada vi se va face o incizie la nivelul orificiului vaginal pentru ca nasterea celui mic sa fie mai usoara. In aceasta faza rolul dumneavoastra este crucial, chiar daca sunteti epuizata de travaliul prelungit si va este teama de durerea care este pe cale sa se intensifice ganditi-va ca viata bebelusului depinde de dumneavoastra si ca cele 9 luni de sarcina ar fi in zadar, daca nu reusiti cel mai important fenomen si anume nasterea naturala. Personalul medical va indruma observand ritmul contractiilor spunandu-va cand puteti sa impingeti si cand puteti sa va relaxati. Ascultati-va medicul si in momentul in care va indica sa impingeti cu mai multa putere, faceti-o chiar daca simtiti ca nu mai aveti forta. Cu o ultima fortare de a impinge il veti expulza pe cel mic din uter, capul va trece de orificiul vaginal si incet – incet prin rotire isi vor face aparitia si umerii. In momentul in care umerii si-au facut aparitia prin orificiul vaginal toate chinurile dumneavoastra au incetat, iar cel mic s-a nascut.
Faza de expluzie a placentei este incomparabil mai putin dureroasa decat tot travaliul prin care ati trecut, cele mai multe femei nici nu o percep. In aceasta faza medicul va trebui sa controleze manual cavitatea vaginala pentru resturile de placenta care pot provoca infectii daca nu sunt complet evacuate. Deasemenea tot acum medicul va face masajul uterului pentru a opri sangerarea si va coase incizia facuta anterior.
Cel mic va fi preluat de medicul neonatolog care ii va inspecta semnele vitale si in functie de acestea va acorda o nota, care cu cat este mai mare cu atat este mai bine. Il veti auzi pe bebelus plangand si cel mai probabil inainte de a fi transportat in salonul special amenajat pentru nevoile sale, veti putea sa il tineti in brate si sa il linistiti.
Nasterea naturala este un fenomen unic si odata cu ea se realizeaza o legatura ce nu poate fi ignorata intre mama si copilul sau.