Morcovii si diabetul

Morcovii si diabetul

Morcovii ca si alte legume precum broccoli si conopida sunt legume fara amidon. Pentru persoanele cu diabet zaharat, legumele fara amidon reprezinta o parte importanta a unei diete sanatoase.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro
Este important sa acordati atentie continutului de carbohidrati din alimente atunci cand suferiti de diabet zaharat. Cu toate acestea, multe alimente ce contin carbohidrati, contin multe vitamine, minerale si chiar si fibre.

Unele alimente de acest tip, mai ales legumele fara amidon, au un impact mai mic asupra glicemiei.

Trebuie sa retineti ca regula generala ca fructele si legumele intens colorate sunt pline de nutrienti. Morcovii, spre exemplu, sunt bine cunoscuti pentru continutul lor bogat in betacaroten, un precursor al vitaminei A. Pe langa betacaroten, morcovii contin antioxidanti, dar si fibre.

Un morcov mediu contine doar 4 grame de carbohidrati cu index glicemic mic. Alimentele ce au un index glicemic mic nu au un impact mare asupra glicemiei.

Pentru persoanele cu diabet si nu numai, urmarea unei diete sanatoase este foarte importanta. O dieta echilibrata contine cate putin din fiecare aliment incepand cu legume, continuand cu fructe, cereale, proteine si lactatele cu un continut scazut in grasimi.

Conform Asociatiei Americane pentru diabet, cea mai buna modalitate de a imbunatati glicemia este prin dieta si exercitiu fizic. O dieta perfect echilibrata va poate ajuta si cu scaderea in greutate. Chiar si o scadere de 5% din greutate poate imbunatati glicemia.

MORCOVII FAC PARTE DIN FARFURIA SANATOASA

O dieta sanatoasa presupune consumul fara cantar al legumelor fara amidon precum morcovii, broccoli, conopida sau zucchini. Cel putin jumatate din farfurie ar trebui sa fie plina cu aceste legume.

Pe langa legume, in farfurie este bine sa fie si proteine. Circa un sfert din farfurie este bine sa contina proteine, provenite din pui si peste. Evitati sa prajiti proteine in baie de ulei. Limitati consumul de carbohidrati la maxim o cana pe zi.

Incercati sa consumati carbohidrati bogati in fibre, pentru ca fibrele va ajuta la un control mai bun al glicemiei. Surse bune de carbohidrati bogati in fibre includ:

  • fasolea boabe;
  • painea din faina integrala;
  • orezul brun;
  • alte legume produse din cereale integrale.

Fructele si lactatele cu un continut redus de grasimi sunt de asemenea recomandate. O mana de fructe de padure sau jumatate de pahar de lapte 1,5% grasime pot constitui o gustare ideala pentru diabetici.

Nu consumati fructe uscate sau sucuri de fructe pentru ca sunt mult mai concentrate in carbohidrati.

Consumul de alimente procesate, dar si de alimente bogate in zahar pot modifica in mod negativ glicemia. In plus acest tip de alimente pot duce la cresterea in greutate si pot avea un impact negativ asupra starii de sanatate in general.

Atunci cand va numarati carbohidratii, trebuie sa invatati sa cititi etichetele. De asemenea nu trebuie sa uitati ca nu toti carbohidratii au acelasi impact asupra glicemiei. Pentru a afla numarul net de carbohidrati al unui aliment este bine sa scadeti numarul de fibre.

CONCLUZIA

Morcovii alaturi de toate legumele fara amidon, reprezinta o buna alegere pentru persoanele cu diabet zaharat.

Morcovii contin multe substante hranitoare ce au un impact pozitiv asupra glicemiei, precum vitamina A si fibrele. Daca aveti diabet, va sfatuiesc sa adaugati in alimentatia zilnica legumele, cerealele integrale si proteinele.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Mamaliga sau paine in diabet.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Colegii de la Retete pentru diabetici va propun astazi reteta de: Frittata cu branza si legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *