Masti N95 sau KN95, care e diferenta?

Diferenta-masti-N95-si-masti-KN95-300x164

Odata cu pandemia de coronavirus am tot auzit discutii despre mastile care ne protejeaza sau nu. Masti simple, masti chirurgicale, masti N95 sau masti KN95?

Se pare ca mastile cu factor de protectie ridicat sunt cele mai indicate, dar care este diferenta intre o masca N95 si una KN95?

Avand in vedere ca cele doua denumiri sunt asemanatoare, ne este cam greu sa intelegem imediat diferenta dintre o masca N95 si una KN95.

CE SUNT MASTILE KN95? SUNT ELE SIMILARE CU N95?

Pe scurt, mastile N95 reprezinta standardul din SUA pentru mastile de protectie respiratorie, iar mastile KN95 sunt mastile ce reprezinta standardul chinezesc pentru aceiasi protectie.

Cele doua masti sunt echivalente sau aproape echivalente mai ales in punctele esentiale.

Tabelul de mai jos va traseaza in linii mari diferentele. Dati click pe imagine pentru a o vedea mai in detaliu.

Diferenta masti de protectie

Dupa producatorul de masti 3M, este rezonabil ca consideram ca masca KN95 din China este echivalenta cu masca N95 din SUA.

Standardul pentru mastile de protectie difera de la zona la zona dupa cum urmeaza:

  • Europa are standardul FFP2;
  • Australia are standardul P2;
  • Korea are standardul KMOEL;
  • Japonia are standardul DS.

Dupa cum am spus si mai sus, standardele sunt similare.

Masti de protectie coronavirus

N95 vs KN95: CARE SUNT ASEMANARILE?

Majoritatea persoanelor sunt interesate de procentul de particule pe care le capteaza mastile. Daca ne referim la acest aspect ambele variante capteaza acelasi numar de particule.

Ambele masti capteaza 95% din microparticule sau mai exact particule de 0.3 microni.

Avand in vedere ca atat mastile N95, cat si cele KN95 pot capta pana la 95% din particulele de 0.3 microni, s-ar putea considera ca acestea nu pot capta particule mai mici de 0.3 microni.

Aceasta afirmatie nu este adevarata. Mastile sunt in general mai eficiente in captarea particulelor mai mici decat am putea crede.

N95 vs KN95: CARE SUNT DEOSEBIRILE?

Ambele standarde necesita testarea mastilor pentru filtrarea eficienta a particulelor de sare (NaCl). Ambele standarde testeaza la o viteza de 85 l/minut. Cu toate acestea, sunt cateva diferente intre N95 si KN95.

Diferentele sunt notate in imaginea de mai jos. Dati click pe imagine pentru a o vedea mai bine.

Masti N95 si masti KN95

Majoritatea diferentelor sunt mici si nu intereseaza omul obisnuit. Cu toate acestea, iata cateva diferente cheie:

1. Pentru a fi certificata ca masca KN95, guvernul chinez ii solicita producatorului sa realizeze teste de potrivire pe fiinte umane, prin care sa arate o scurgere mai mica sau egala cu 8%. Standardul N95 nu cere producatorului sa faca astfel de teste. Aceasta nu inseamna ca testele nu au relevanta. Multe spitale si companii solicita ca mastile sa fie testate pentru potrivire pe angajati.
Mask fit test requirements KN95 vs N95

2. Mastile N95 au cerinte mai stricte legate de scaderea de presiune in momentul inhalarii. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca prin ele se respira mai usor.

3. Mastile N95 au deasemenea cerinte mai stricte legate de scaderea presiunii in momentul expirului, cerinta ce ajuta deasemenea la usurinta respiratiei.

Pe scurt: Atat mastile N95, cat si mastile KN95 capteaza 95% din particule, cu toate acestea doar mastile KN95 sunt testate pentru potrivire pe oameni. Mastile N95 au reguli mai stricte legate de usurinta respiratiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *