Mancarimea pielii in diabet

Ma mananca pielea de la diabet?

Articolul de astazi vorbeste despre mancarimea pielii in diabet sau mai exact despre posibilele cauze.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

MANCARIMEA PIELII IN DIABET

Se intampla frecvent ca persoanele cu diabet zaharat sa acuze o senzatie generalizata de mancarime.

Mancarimea pielii persistenta poate fi deranjanta si poate duce la zgarieturi, care pot provoca infectii, disconfort si durere.

Mancarimea este adesea un simptom al polineuropatiei diabetice, o complicatie ce apare atunci cand echilibrul glicemic precar a dus la afectarea nervilor. Anumite afecțiuni ale pielii care se dezvolta ca urmare a diabetului pot provoca, de asemenea, mancarimi ale pielii.

CAUZELE PENTRU MANCARIMEA PIELII

Exista mai multe motive pentru care o persoana cu diabet ar putea avea mancarimi. Uneori, mancarimea poate rezulta din deteriorarea fibrelor nervoase din straturile exterioare ale pielii.

Adesea, cauza mancarimilor legate de diabet este polineuropatia diabetica sau neuropatia periferica. Acestea sunt complicati ale diabetului care se dezvolta atunci cand hiperglicemia cronica distruge fibrele nervoase, in special in zona picioarelor si a mainilor.

Persoanele cu diabet pot prezenta si alte complicatii, inclusiv insuficienta renala sau hepatica, care pot provoca, de asemenea, mancarime.

Unele persoane cu diabet pot suferii de iritatia pielii ca efect secundar advers al unui nou medicament sau pot avea o reacție alergica la acesta. De asemenea mancarimea poate aparea din cauza unei circulatii sanguine slabe, iar in acest caz ea se observa in special la nivelul picioarelor. Produsele pentru piele care contin parfumuri, coloranti si sapunuri puternice pot usca pielea, ducand la mancarime.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

clinica@diabet-si-nutritie.ro
Cateodata infectiile pot fi cauza mancarimilor.

Printre aceste infectii mentionez:

  • infectiile fungice, cum ar fi piciorul atletului;
  • necrobioza lipoidica a diabeticului: aceasta este o afectiune rara a pielii care se dezvolta de obicei la nivelul membrelor inferioare, desi poate afecta si alte parti ale corpului, ea incepe ca o pata rosie, cu margini ridicate, care evolueaza spre o leziune asemanatoare cicatricilor cu o margine intunecata;
  • xantomatoza eruptiva si este mai frecventa la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, aceasta afectiune formeaza leziuni galbene pe piele care sunt aproximativ de marimea unei arahide. Nivelul ridicat de colesterol si grasimi creste riscul de xantomatoza eruptiva. Petele apar adesea pe picioare, maini, brate si fese.

EXISTA TRATAMENT?

Mancarimea poate face ca o persoana sa se simta inconfortabil, sa se trezeasca noaptea si sa simta nevoia de a se zgaria pentru a scapa de mancarime.

Pentru a scapa de aceste mancarimi:

  • gestionati cu atentie diabetul si preveniti hiperglicemia cronica;
  • evitati baile foarte fierbinti;
  • aplicati o crema hidratanta dupa baie;
  • evitati aplicarea acesteia intre degetele de la picioare, nu folositi creme ce contin parfumuri sau coloranti duri, utilizati creme hipoalergenice.


Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Consumul de bere in diabet.

Nu uitati sa dati LIKE paginii noastre de FACEBOOK: Diabetolog.

Ne gasiti si pe Twitter: AICI.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YOUTUBE Dr. Petrache:

Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru astazi reteta de: Salata cu pui si ou pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *