Managementul intraoperator al pacientilor cu diabet zaharat

Managementul post-operator al pacientilor cu diabet zaharat

Pacientul diabetic poate pune probleme atat preoperator, cat si postoperator, dar si intraoperator. Un management corect intraoperator ajuta pacientul sa depaseasca aceste probleme.

Management preoperator:

Managementul preoperator implica:

  • dozarea glicemiei in dimineata interventiei;
  • pregatirea psihica a pacientului;
  • sedarea pacientului pentru a preveni stresul intraoperator;
  • se programeaza pacientul la inceputul programului.

Management intraoperator:

Managementul intraoperator trebuie sa ia in calcul principalul risc, iar in cazul unui pacient diabetic, hipoglicemia este principalul risc.

Pentru a preveni hipoglicemia:

  • in caz de anestezie epidurala sau cu cantitati mari de lidocaina, dozele de insulina vor fi reduse;
  • pe parcursul interventiei se administreaza perfuzie cu glucoza 10% in ritm lent (80-100 ml/ore):
    • 500 ml glucoza 10% + 15 U insulina regular + 10 mmol KCl;
  • se dozeaza glicemia din ora in ora si se ajusteaza doza de insulina, obiective glicemice 110-180 mg/dl;
  • perfuzia cu glucoza 20% este de preferat doar in caz de boala renala terminala pentru ca aduce un aport                       caloric crescut intr-o cantitate mica de lichid.

Ajustarea glicemiei intraoperator:

In caz de glicemie normala sau usor crescuta:

  • se va corecta glucoza cu 1 unitate la 2,5-3 g glucoza.

In caz de glicemie crescuta:

  • se va administra insulina i.v. pana la normalizarea glicemiei;

Cand glicemia este normala glucoza se va corecta cu 1 unitate la 2,5-3 grame glucoza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *