Leptina si obezitatea

Leptina in obezitate

Stiati ca organismul dumneavoastra produce singur un hormon responsabil cu arderea grasimilor? Un hormon minunat numit LEPTINA! Da, este corect, nu trebuie sa cumparati suplimente pentru arderea grasimilor (care sunt pline de substante chimice si nici nu prea functioneaza) pentru a pierde cateva kilograme.

Daca suferiti de diabet stiti cat este de important sa va mentineti greutatea intre limitele normale pentru a scapa de posibile complicatii, dar si pentru a va putea pastra glicemia intre limitele normale.

Asadar haide sa vedem ce este leptina si cum ii puteti creste nivelul pentru a putea arde grasimile!

CE ESTE LEPTINA?

Leptina supranumita si hormonul foamei, este o proteina care joaca un rol major in organism. Acest hormon supravegheaza consumul de energie. Ea joaca un rol important in metabolism si apetit. Producerea leptinei se face la nivelul celulelor grase sau a tesutului adipos.

Exista o legatura primara intre nivelul leptinei si apetit. Daca aveti un nivel crescut de leptina, veti avea o senzatie de foame scazuta. Probabil ca cel mai important aspect legat de acest hormon pe care multi dintre noi il ignora este ca atunci cand faceti exercitiu fizic sau atunci cand tineti dieta pentru a slabi, apar efecte adverse asupra nivelului leptinei.

LEPTINA SI OBEZITATEA

Leptina in obezitateUn individ al carui hipotalamus functioneaza normal prezinta un centru al foamei ce incearca mentinerea greutatii corporale in limite normale prin inducerea sentimentului de satietate indus de hormonul foamei. Cu toate acestea, daca o persoana este obeza, centrul foamei din hipotalamus poate deveni rezistent la leptina. Cu cat se acumuleaza mai multe celule grase, acestea produc din ce in ce mai multa leptina, determinand hipotalamusul sa raspunda din ce in ce mai incet la leptina.

CUM FUNCTIONEAZA LEPTINA?

Ea este secretata de celulele grase si este captata de receptori ce se afla la nivelul hipotalamusului. In cazul in care leptina este absenta, consumul de alimente scapa de sub control. In cazul oamenilor sanatosi, daca hormonul foamei este prezent, iar receptorii leptinei sunt sensibili la aceasta, alimentatia exagerata este imposibila. Cu cat se acumuleaza mai multa grasime, cu atat se reduce cantitatea necesara de alimente de care are nevoie corpul, asadar hormonul foamei este secretat pentru a inhiba hranirea si acumularea de tesut adipos in exces.

Persoanele cu exces in greutate au un nivel crescut de leptina circulanta in sange, in timp ce persoanele mai slabe au niveluri scazute ale aceluiasi hormon. Un deficit caloric sever va duce la o secretie scazuta de leptina – in acest fel corpul va cere alimente atunci cand aveti nevoie de energie. Supraalimentatia va creste temporar nivelul de hormon al foamei si va reduce senzatia de foame.

CUM CRESC NIVELUL DE LEPTINA?

NUTRIENTI

Leptina in obezitatePrin ajustarea dietei puteti creste nivelul leptinei. Reduceti consumul de alimente rafinate, procesate si de tip fast-food. Exemple de produse cu un indice glicemic mare: painea alba, cartofii, orezul alb si dulciurile. Mancati mai multe alimente cu un indice glicemic mic cum ar fi: legumele, fructele, carnea slaba, fasolea si nucile. Pestele este deasemenea extrem de benefic pentru ca el contine acizi grasi omega-3 care cresc sensibilitatea. Alimentele cu un continut crescut de fibre sunt deasemenea extrem de benefice.

ODIHNA SI SOMNUL

Usor de zis, greu de facut, asa-i? Dormiti cel putin 7 ore pe noapte. Daca dormiti mai putin de 7 ore pe noapte va reduceti nivelul de hormon al foamei. Multe persoane au nevoie de 8 pana la 9 ore de somn pentru a avea un nivel optim de leptina. Ghidati-va dupa nivelul de energie. Daca va simtiti obosit pe parcursul intregii zile, incercati sa dormiti inca o jumatate de ora pentru a vedea daca nivelul energiei a crescut, semn ca si nivelul leptinei a crescut.

Aceasta problema nu apare doar in cazul adultilor. Lipsa de somn poate afecta nivelul leptinei si in cazul copiilor.

CUM IMBUNATATESC NIVELUL DE LEPTINA?

Totul depinde de ceea ce mancati. Conform Jurnalului de Obezitate o dieta bogata in carbohidrati creste in mod semnificativ nivelul de leptina.

Trigliceridele, principalele componente ale grasimilor animale si uleiurilor vegetale, joaca un rol important si cresc rezistenta la leptina conform unui studiu ce a fost realizat in mai 2004 si a fost publicat in Jurnalul de diabet.

Mai mult, un studiu pe animale a descoperit ca alimentatia in exces creste rezistenta la hormonul foamei, rezultatele au fost publicate in decembrie 2001 tot in Jurnalul de diabet.

Sursa: Diabetes Daily

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *