Legumele fara amidon
Legumele fara amidon sunt o alegere foarte sanatoasa. Un stil de viata echilibrat trebuie sa contina mai multe portii de legume fara amidon in fiecare zi.
Deoarece legumele fara amidon au o putere calorica mica, nu exista restrictii la cantitate. Vorbind in general, cu cat mancati mai multe legume fara amidon, cu atat mai bine.
CE SUNT LEGUMELE FARA AMIDON?
Legumele fara amidon sunt acele legume care contin o cantitate mica de carbohidrati. Ele sunt cele care contin in mod tipic 5 grame glucide sau chiar mai putine la 100 grame de produs.
CATE LEGUME FARA AMIDON AR TREBUI SA MANANC?
Asociatia Americana pentru Diabet recomanda ca jumatate din farfurie sa fie legume fara amidon.
Pe parcursul zilei, ar trebui sa consumati cel putin 5 portii de fructe si legume. Iar printre legume 3 portii sa fie legume fara amidon.
Legumele sunt foarte bune pentru sanatate si contin multe vitamine, minerale si alti nutrienti importanti numiti fitochimicale.
Legumele sunt o sursa excelenta de fibre, acestea ne ajuta la digestie si s-a dovedit ca au un rol in reducerea colesterolului.
- vitamina C;
- vitamina A;
- vitamina K.
Vitamina C ajuta la protejarea celulelor de distrugere, iar o sursa buna de vitamina C include ardeii, broccoli si varza.
Vitamina A ajuta sistemul imunitar si se gaseste intr-o cantitate mare in morcovi, spanac si napi.
Vitamina K ajuta la vindecarea ranilor, mentine sanatatea oaselor si ajuta la prevenirea intaririi arterelor. Surse excelente de vitamina K sunt legumele cu frunze verzi cum ar fi broccoli, spanacul si urzicile.
Acestea reprezinta doar cateva din principalele vitamine si beneficii nutritionale ale legumelor.
Cercetarile au aratat in mod constant ca un consum zilnic de legume reduce riscul de probleme de sanatate pentru afectiuni ca: hipertensiunea arteriala, boala cardiovasculara si cancerele.
EXEMPLE DE LEGUME FARA AMIDON
Iata in continuare cateva exemple de legume fara amidon: varza de Bruxelles, varza, salata, spanacul, morcovii, ridichiile, guliile, castravetele, dovleacul, dovlecelul, asparagus, telina, broccoli, conopida, ciupercile, ardeiul, rosiile.
Bacteriile sunt periculoase. In 2012, o epidemie de E-coli din Germania a dus la aproape 50 de morti si a fost legata de legumele nespalate care aveau pe suprafata bacteria respectiva.
LEGUMELE FARA AMIDON SI DIABETUL ZAHARAT
Proprietatile nutritive ale legumelor sunt foarte importante pentru diabetici.
Complicatiile diabetului sunt nenumarate, asadar celulele trebuie protejate si putem face asta avand in dieta o cantitate mare de legume.
Legumele sunt cele mai puternice arme impotriva complicatiilor si un consum bogat de legume fara amidon este foarte recomandat la persoanele cu diabet zaharat.
LEGUMELE FARA AMIDON SI DIETA SARACA IN CARBOHIDRATI
Legumele fara amidon reprezinta o parte importanta a dietelor sarace in carbohidrati. Dietele sarace in carbohidrati presupun mai putine alimente cu amidon, in consecinta legumele fara amidon reprezinta o sursa importanta de fibre fara un aport crescut de carbohidrati.