Laptele si diabetul

Laptele si diabetul

Laptele reprezinta un aliment extrem de bogat in elemente nutritive. Din lapte sunt produse nenumarate sortimente denumite lactate printre care mentionam: branza, untul, iaurtul si nu numai.

Laptele reprezinta o sursa importanta de calciu, dar si de energie.

Va prezentam in cele ce urmeaza un scurt istoric al laptelui, dar si valoarea sa calorica, numarul de carbohidrati cunoscuti si posibila legatura cu diabetul zaharat tip 1.

ISTORIE SI PRELUCRARE

Laptele si diabetulConsumul uman de lapte de la mamifere (vaci, oi, capre) dateaza de mai multe mii de ani.

In 1860, consumul de lapte a suferit o schimbare. In acel an Louis Pasteur a dezvoltat procesul numit „pasteurizare”. Procesul de pasteurizare presupune incalzirea alimentelor si a bauturilor pentru distrugerea bacteriilor potential daunatoare.

Omogenizarea este inca un proces utilizat in prepararea lactatelor si implica separarea cremei de lapte.

In prezent cel mai utilizat este laptele de vaca.

VALOAREA CALORICA A LAPTELUI

Caloriile din lapte provin in principal din carbohidrati, proteine si grasimi,

In cazul laptelui degresat marea majoritate a grasimii este indepartata, in consecinta numarul caloriilor se reduce la jumatate.

In general 100 ml lapte 1,5% contine 45 – 50 calorii, iar 100 ml lapte 3,5% contine 60 – 90 calorii.

CUM INFLUENTEZA GLICEMIA?

Nu este un aliment foarte bogat in carbohidrati, iar lactatele si-au dovedit eficienta in scaderea ponderala, ele fiind extrem de bine folosite in curele de slabire.

Cantitatea de 5 g de carbohidrati este continuta in 100 ml lapte, ceea ce inseamna ca 300 Laptele si diabetulde ml lapte (o cana de lapte) contine 15 g hidrati.

Laptele degresat contine acelasi numar de carbohidrati cu laptele integral.

Avand carbohidrati laptele creste glicemia, insa nu la fel de repede si de mult ca zaharul, tocmai de aceea laptele nu este recomandat in tratamentul unui episod hipoglicemic.

In cadrul dietei unui diabetic, trebuie luat in considerare prin cantarire si notarea numarului de carbohidrati. Deasemenea daca beti cafeaua sau ceaiul cu lapte trebuie sa luati in considerare carbohidratii din acesta.

INTOLERANTA LA LACTOZA SI CAZEINA

Laptele contine lactoza. Lactoza este un carbohidrat ce necesita degradare la nivelul intestinului subtire pentru a putea fi absorbit ca glucoza.

Daca va stiti cu intoleranta la lactoza, inseamna ca nu puteti descompune lactoza, in concluzie aceasta trece prin sistemul digestiv si este fermenata de bacteriile intestinale.

Odata cu fermentarea apar balonarea, flatulenta si diareea.

Persoanele cu intoleranta la lactoza trebuie sa evite sau sa limiteze substantial alimentele cu continut de lactoza, in special lactatele, pentru a preveni aparitia simptomelor.

Laptele si diabetulDaca aveti intoleranta severa la lactoza este bine sa limitati si alimentele cu cantitati mai mici de lactoza cum ar fi supele, painea si salatele.

Cazeina, pe de alta parte, este o proteina gasita in lapte. Unii oameni au intoleranta la aceasta cazeina. Cazeina se aseamana cu glutenul, o proteina din grau.

Persoanele cu intoleranta sau alergie la cazeina pot prezenta dificultati de respiratie, aparitia unei eruptii cutanate si/sau edem la nivelul cavitatii bucale.

In acest caz ar fi bine sa folositi substituenti de lapte, cum ar fi: laptele de soia, laptele de cocos sau laptele de migdale.

LAPTELE SI DIABETUL DE TIP 1

Laptele de vaca a fost asociat cu o incidenta crescuta a bolilor autoimune, inclusiv a diabetului de tip 1.

Cercetarile au aratat ca prezenta insulinei de la vaca in laptele provenit de la aceasta duce la cresterea numarului de autoanticorpi si in consecinta creste riscul de diabet zaharat tip 1.

Cercetarile trebuie sa aduca date mult mai concludente pentru a putea schimba recomandarile de sanatate privind consumul de lapte de vaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *