La ce ajuta ceaiul de patrunjel?

La ce ajuta ceaiul de patrunjel?

Articolul de astazi vorbeste despre ceaiul de patrunjel sau mai exact despre beneficiile consumului de ceai de patrunjel.

CLINICA VIRTUALA

clinica@diabet-si-nutritie.ro

CEAIUL DE PATRUNJEL – BENEFICII

Ceaiul din patrunjel are nenumarate beneficii pentru sanatate, el se prepara atat din patrunjel proaspat, cat si din patrunjel uscat.

ANTIOXIDANTI

Patrunjelul este o sursa excelenta de antioxidanti. Antioxidantii reprezinta componente puternice ce ne feresc de radicalii liberi.

Antioxidantii joaca un rol central in mentinerea starii de sanatate, cateva cercetari arata ca acestia ne pot proteja de afectiuni cronice precum cele de inima, diabetul zaharat, dar si cancerul.

Patrunjelul reprezinta o sursa excelenta de:

  • flavonoizi;
  • carotenoizi;
  • acid ascorbic;
  • tocoferol.

LITIAZA RENALA

De asemenea ceaiul din radacina de patrunjel poate preveni si indeparta pietrele de la nivelul rinichilor. Pietrele renale sau litiaza renala reprezinta un depozit tare de minerale ce se formeaza la nivelul rinichilor.

Se pare ca ceaiul din radacina de patrunjel, nu doar ca previne aparitia acestor pietre, dar le si indeparteaza. Ceaiul de patrunjel este un diuretic natural, iar preventia aparitiei pietrelor renale implica cresterea volumului de urina si o hidratare corespunzatoare.

PLAN NUTRITIONAL PERSONALIZAT

clinica@diabet-si-nutritie.ro

VITAMINA C

Pe langa toate avantajele prezentate anterior ceaiul de patrunjel reprezinta o sursa importanta de vitamina C, iar vitamina C este un bine cunoscut antioxidant cu rol important in preventia bolilor cronice si nu numai.

Vitamina C ne creste imunitatea aparandu-ne de infectii precum pneumonia, dar si gripa. De asemenea vitamina C este implicata in sinteza de colagen, o proteina ce se gaseste in piele, oase, muschi, incheieturi, tendoane si nu numai.

Vitamina C este necesara pentru:

  • vindecarea ranilor;
  • absorbtia nutrientilor;
  • formarea oaselor.

In concluzie adaugarea ceaiului de patrunjel in dieta zilnica va poate imbunatatii sanatatea pe mai multe planuri prin bogatia in vitamina C.

Daca tot am vorbit despre antioxidanti, trebuie sa stiti ca acestia sunt prezenti din abundenta in ceaiul de patrunjel, iar antioxidantii lupta impotriva celulelor canceroase.

MENSTRUATIE

Daca aveti o menstruatie neregulata se pare ca ceaiul de patrunjel va poate ajuta, el reprezentand un remediu natural pentru aceasta problema. Substantele prezente in patrunjel influenteaza productia de estrogen si ajuta la reglarea hormonala.

GLICEMIE

Daca ne referim la glicemie, putem lua exemplul Turciei, unde patrunjelul este utilizat ca un remediu natural pentru scadera glicemiei. Mai mult studii recente au aratat ca ceaiul de patrunjel are proprietati antidiabetice si poate ajuta la mentinerea unei glicemii normale.

TENSIUNEA ARTERIALA

Nu in ultimul rand decoctul de patrunjel reprezinta un remediu natural si eficient pentru scaderea tensiunii arteriale. Inainte de a incepe tratamentul cu medicamente pentru scaderea tensiunii incercati decoctul de patrunjel.

EFECTE SECUNDARE

Chiar daca este un remediu natural ceaiul de patrunjel poate avea si efecte secundare.

Se recomanda ca femeile insarcinate sa evite consumul unei cantitati mari de ceai de patrunjel pentru ca acesta poate induce contractii uterine.

De asemenea, ceaiul de patrunjele este foarte bogat in vitamina K, o vitamina implicata in coagulare. Asadar in cazul in care urmati deja tratament cu medicamente ce subtiaza sangele, este recomandat sa consumati ceai de patrunjel cu moderatie pentru ca o cantitate mare de vitamina K poate interactiona cu medicamentele pentru subtirerea sangelui.

Daca urmati tratament cu diuretice, ceaiul de patrunjel poate amplifica efectele acestora.

CUM SE PREPARA?

Pentru preparea ceaiului de patrunjel:

  • puneti la fiert 250 ml de apa;
  • pregatiti 15 grame de patrunjel tocat sau doua lingurite de patrunjel uscat;
  • puneti patrunjelul intr-o cana si turnati apa fierbinte peste el;
  • lasati-l sa se odihneasca 5 – 10 minute, apoi strecurati-l.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Reduceti hipertensiunea arteriala in mod natural.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi articole despre diabet si stil de viata sanatos urmariti si dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube Dr. Petrache:

Colegii de la Retete pentru diabetici v-au pregatit pentru astazi reteta de: Pui cu spanac si ciuperci pentru diabetici.

2 comments

  • Bravo autorului articolului pentru detaliile oferite despre beneficiile consumului de ceai de patrunjel! Acesta a prezentat informatii clare despre ceaiul de patrunjel, precum antioxidanti, vitamina C, litiaza renala, proprietati antidiabetice, extractul de patrunjel pentru scaderea tensiunii arteriale, efectele secundare si modul de preparare. Uimitor lucru, ceaiul de patrunjel poate fi folosit ca remediu natural in numeroase afectiuni. De asemenea ceaiul acesta aromat si delicios poate fi preparat acasa si devine o bautura regasita in multe culturi.

  • Ceaiul de patrunjel este un ceai excelent pentru sanatate, el contine antioxidanti, vitamina C si ofera numeroase beneficii organismului. Stiati ca aceasta bautura poate preveni aparitia unor afectiuni cronice si poate preveni litiaza renal? Asadar consumul acestei bauturi poate imbunatati starea de sanatate, asigurand o mai buna hidratare, reglare a hormonilor si a glicemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *