Insulina – cinci mituri
Sarmana insulina este atat de blamata si atat de prost inteleasa.
Cu totii avem nevoie de ea, chiar daca aceasta substanta este neinteleasa si plina de mituri.
Descoperirea insuline reprezinta una din cele mai importante realizari in medicina.
1. INSULINA ESTE O SUBSTANTA PERICULOASA CARE POATE PRODUCE HIPOGLICEMIE SI CHIAR MOARTEA
Aceasta afirmatie are un strop de adevar, dar inainte de toate haide sa clarificam ce este insulina. Insulina este un hormon, ceea ce inseamna ca este o proteina. Persoanele care nu sufera de diabet, nu au nicio problema in producerea unei cantitati suficiente. Persoanele ce sufera de diabet nu produc suficienta si trebuie sa o obtina in alt fel – in general prin injectare si mai nou prin inhalare.
Unul dintre principalele efecte ale insulinei este transportul zaharului din sange in celule, unde este utilizat pentru energie, asadar, este corect, insulina reduce glicemia. Insa, daca diabetul este controlat corect, hipoglicemiile sunt putine si indepartate. Daca va injectati prea multa, puteti sa muriti in cazul in care glicemia scade prea mult. Insa aceste cazuri, din fericire, sunt rare si nu ar trebui sa sperie pe nimeni. Daca trebuie sa urmati tratament cu injectabil atunci teama de hipoglicemie nu isi are rostul.
2. INSULINA CE SE INJECTEAZA NU ESTE ACEIASI CU CEA PE CARE O PRODUCE ORGANISMUL
Aceasta afirmatie este adevarata. Atunci cand a fost descoperita insulina, prin 1921, a fost produsa din pancreasul canin. Nu era practic, insa sa se adune destul pancreas canin pentru a produce insulina, asadar oamenii de stiinta au inceput sa produca insulina de la porci si vaci.
Cu timpul insa, cererea a crescut si a aparut aceiasi problema. Mai mult, din cauza ca insulina animala este diferinta de cea umana, unele persoane au inceput sa dezvolte reactii alergice la insulina de porc sau de vaca si in timp aceasta si-a pierdut eficacitatea.
La inceputul anilor ’80, prin tehnologia de ADN recombinat, insulina umana sintetica a fost produsa in laborator si a fost lansata pe piata de Eli Lilly. Pana in anul 2001, aproximativ 95% din toti utilizatorii din intreaga lume utilizeaza o forma sintetica de insulina umana.
3. PERSOANELE CE SUFERA DE DIABET ZAHARAT TIP 2 NU AR TREBUI SA URMEZE INSULINO-TERAPIE
Din nou, acest mit demonstreaza proasta intelegere a ceea ce reprezinta acest hormon. Nevoia de administrare a insulinei, nu este un semn ca nu ati reusit sa tratati corect diabetul. Diabetul zaharat tip 2 este destul de diferit de diabetul zaharat tip 1. Diabetul zaharat tip 2 se produce din cauza insulino-rezistentei. Diabetul zaharat tip 2 progreseaza.
Diabetul zaharat tip 2 difera de la o persoana la alta. Multe persoane tin sub control diabetul zaharat tip 2 printr-o alimentatie sanatoasa, un control al greutatii corporale si activitate fizica. Unele persoane trebuie sa urmeze tratament medicamentos alaturi de noile medicamente injectabile. Alte persoane au nevoie de insulino-terapie.
Nu ati gresit si nici nu sunteti de condamnat daca veti incepe sa aveti nevoie de insulina. In realitate faceti exact ceea ce trebuie pentru a va mentine hemoglobina glicata sau HbA1c in limite si pentru a va pastra glicemia intre tinte. Faceti prin insulino-terapie tot ceea ce este nevoie pentru a trece prin viata cu aceasta boala.
4. INSULINA VINE SUB FORMA DE PASTILA
Am vrea noi! Din pacate, insulina nu vine sub forma de pastila sau capsule (inca). Tineti minte, ea este o proteina. Daca va reamintiti din biologia de liceu, toate proteinele ce sunt ingerate sunt dezmembrate de enzimele de la nivelul tractului digestiv in unitati de baza, numite aminoacizi.
Daca ati inghiti insulina, fix asta s-ar intampla. S-ar descompune in aminoacizi si nu ar face nimic pentru a scadea glicemia.
Asadar, da, trebuie sa o injectati, fie cu o seringa, un pix sau cu ajutorul unei pompe. Insulina postprandiala este acum disponibila si sub forma inhalatorie, iar asta este bine pentru unele persoane, insa insulina cu actiune lunga trebuie in continuare sa fie injectata.
5. INJECTAREA INSULINEI DOARE!
Mai tineti minte in copilarie cand mergeati la doctor si trebuia sa va faca o injectie? Nu era distractiv. Injectarea insulinei nu este chiar o placere, insa nu ar trebui sa doara. Serios! Datorita acelor mici si subtiri, durerea la injectarea insulinei ar trebui sa fie practic inexistenta.
De ce v-ar putea durea injectarea insulinei:
- nu va injectati corect;
- curatati pielea cu spirt inainte de injectare;
- utilizati insulina rece (pastrati recipientul sau pixul pe care il utilizati pentru injectare la temperatura camerei);
- ati reutilizat acul, acesta a devenit bont si tocmai de aceea va doare la injectare;
- nu utilizati dimensiunea corecta a acului;
- injectati in muschi si nu sub piele asa cum este corect.
Asa cum se stie, durerea este un semn ca ceva nu este in regula. Discutati cu medicul diabetolog daca atunci cand va injectati va doare. Cu cateva schimbari ici – colo, puteti sa va injectati fara durere.