Insulina – ce trebuie sa stii

Efectele adverse ale tratamentului cu insulina

Insulina este produsa de pancreas sau mai exact de celulele beta din pancreas. La fiecare masa, celulele beta elibereaza insulina pentru a ajuta organismul sa depoziteze glucoza pe care o primeste prin alimente.

Insulina este prescrisa pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1. In diabetul zaharat tip 1, celulele beta din pancreas sunt distruse, ceea ce duce la incapacitatea organismului de a mai produce acest hormon.

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 au insulina, insa organismul lor nu raspunde bine la actiunea acesteia. Unele persoane cu diabet zaharat tip 2 pot lua pastile sau insulina pentru a-si ajuta organismul sa utilizeze glucoza pentru energie.

CAND A FOST DESCOPERITA?

In anul 1921 a fost descoperita insulina. Descoperirea a fost facuta de o echipa de la Universitatea din Toronto care i-a inclus pe Frederick Banting si J. Macleod. Acestia au primit premiul Nobel in Fiziologie si Medicina in 1923.

CATE TIPURI DE INSULINA EXISTA?

Tratamentul cu insulina la meseSunt patru tipuri, in functie de timpul de actiune. Cu toate acestea, fiecare persoana raspunde la actiunea insulinei in modul sau.

Tocmai de aceea timpul de actiune, durata de actiune, dar si varful actiunii se exprima in intervale de timp.

Exista insulina cu:

  • actiune rapida: isi incepe actiunea la 15 minute dupa injectare. Are varf de actiune intre 30 si 90 de minute si poate dura pana la 5 ore;
  • actiune scurta sau regular isi incepe actiunea la 30 de minute dupa injectare. Are un varf al actiunii intre 2 si 4 ore si ramane in sange intre 4 si 8 ore;
  • actiune intermediara sau NPH aceasta isi incepe actiunea la 2, chiar 6 ore dupa ce a fost injectata. Are un varf al actiunii intre 4 si 14 ore si ramane in sange circa 14 – 20 de ore;
  • actiune lenta actioneaza in 6 pana la 14 ore de la injectare. Nu are varfuri ale actiunii sau are varfuri foarte mici la 10 – 16 ore de la injectie. Sta in organism intre 20 si 24 de ore.

Unele insuline sunt mixate. De exemplu, puteti cumpara insuline regular si insuline NPH deja amestecate intr-un flacon. In acest fel e mai usor sa va administrati doua insuline in acelasi timp.


Cu toate acestea, puteti sa ajustati cantitatea unei insuline, fara sa afectati prea mult cantitatea celeilalte insuline.

PUTEREA INSULINEI

Insulinele sunt prezente pe piata dizolvate in lichide si cu puteri diferite. Majoritatea oamenilor utilizeaza insuline U-100. U-100 inseamna unitatile de insulina pe mililitru de lichid. In cazul in care utilizati o seringa asigurati-va ca gradatia i se potriveste puterii insulinei.

Insulinele U-100 au nevoie de seringi U-100. Deasemenea in Romania este valabila si insulina U-300, ce contine 3 unitati pe mililitru de lichid.

CUM PASTRAM INSULINA IN SIGURANTA

Administrarea insulinei - Ghid practicExista cateva reguli generale pe care trebuie sa le urmezi cand vine vorba de depozitarea si utlizarea insulinei:

  • utilizarea insulinei reci poate face ca intepatura sa fie dureroasa;
  • puteti incalzi flaconul rotindu-l usor in mana;
  • daca aveti depozit de insulina, tineti flacoanele in plus in frigider pana incepeti sa le utilizati;
  • nu depozitati insulinele la temperaturi foarte calde sau foarte reci pentru ca temperaturile extreme le distrug;
  • nu o puneti in congelator sau la lumina directa a soarelui;
  • insulina isi poate pierde puterea daca sticla a fost deschisa pentru mai mult de 30 de zile.
  • uitati-va la recipient cu atentie si asigurati-va ca arata normal. Spre exemplu, daca utilizati insulina rapida aceasta trebuie sa fie perfect limpede, nu trebuie sa aiba depozite in interior sau sa aiba alta culoare.
  • nu utilizati insulina peste data expirarii.

ADITIVI SI ALERGII

Toate insulinele au ingrediente adaugate pentru a le pastra proaspete si pentru a le ajuta sa functioneze mai bine.

Insulina intermediara si insulina lenta au deasemenea ingrediente care le prelungesc actiunea.

Insulinele din ziua de azi sunt foarte pure. Reactiile alergice sunt foarte rare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *