Infertilitatea

Infertilitatea

Infertilitatea reprezinta pe scurt incapacitatea de reproducere pe cale naturala si constituie problema lumii moderne. Ea apare deopotriva la sexul feminin cat si la cel masculin. Ca si procente s-a observat ca infertilitatea este datorata in 35% din cazuri femeilor, in alte 35% din cazuri barbatilor, in 20% din cazuri ambilor parteneri, iar in 10% din cazuri nu poate fi explicate. Persoanele infertile sunt adesea demoralizate si de cele mai multe ori se considera inutile, dezvoltant tot felul de tulburari psihice mai grave sau mai putin grave.  Insa fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga ca infertilitatea reprezinta problema lumii moderne si nu suntem singurii carora li se intampla. Adesea cuplurile nu au rabdarea de a astepta o sarcina si se acuza reciproc de infertilitate. Cel mai bine este ca perioada de asteptare a unei sarcini sa fie de peste un an, pentru a fi complet siguri ca exista o problema.  Abia dupa trecerea acestei perioade se recomanda vizita la medic pentru testarea fertilitatii. Analizele cele mai comune de testare a fertilitatii sunt: spermograma, teste de sange sau urina, si testul postcoital.

Cauzele infertilitatii sunt nenumarate insa cel mai adesea infertilitatea este pusa pe seama diverselor boli cu transmitere sexuala printre care mentionam:

  • gonoreea – datorita secretiei sale purulente, blocheaza trompele uterine;
  • chalmydia – care produce infertilitate printr-un proces asemanator gonoreei.

Exista insa si multe alte cauze ale infertilitatii cum ar fi:

  • boala inflamatorie pelvina, adesea confundata cu apendicita;
  • dezechilibrele hormonale;
  • abuzul de droguri de orice fel.

Pentru barbati cele mai intalnite cauze de infertilitate sunt reprezentate de:

  • ejacularea retrograda (sperma se elimina in vezica urinara);
  • calitatea slaba a spermei (tradusa fie printr-un numar mic de spermatozoizi, fie printr-un numar mare de spermatozoizi imaturi, fie printr-o mobilitate redusa a spermatozoizilor);
  • oreionul la varste adulte;
  • dezechilibre hormonale;
  • consumul de droguri sau de alcool in cantitati mari;
  • leziunile testiculare.

Prima fiinta vie clonata vreodata a fost un mormoloc in 1952, iar de atunci cercetatorii s-au axat pe clonarea unui mamifer. Abia in anul 1997 a fost clonat primul mamifer si anume oita Dolly, care ulterior a dat nastere la 6 miei sanatosi. Oita Dolly a incetat din viata la 7 ani, insa moartea ei nu a fost generata de procesul prin care a venit pe lume, ci de conditiile de captivitate in care a fost tinuta. In momentul in care primul mamifer a fost clonat, lumea a vazut aceasta descoperire cu ochi rai, insa judecand la rece, nu este nici pe departe asa. Infertilitatea este problema lumii moderne si ea se extinde din ce in ce mai mult, ducand intr-un final la disparitia speciei. Clonarea poate fi singura sansa de supravietuire a omului in cel mai scurt timp.

Infertilitatea

Fertilizarea in vitro sau fertilizarea artificiala, este una din solutiile oferite de medicina si consta in concepere embrionului in eprubeta prin punerea in contact a ovulului feminin cu spermatozoidul masculin. Fertilizarea in vitro necesita urmarea unui tratament premergator ce consta intr-o etapa de inhibare hormonala si o etapa de stimulare ovariana. Abia dupa ce au fost parcurse aceste etape, corpul femeii este pregatit atat pentru recoltare cat si pentru a primi embrionul. Dupa realizarea fertilizarii in vitro se asteapta circa 72 de ore, perioada in care se controleaza succesul fertilizarii. Daca se constata ca embrionii au fost creati ei se introduc in corpul femei printr-o manevra blanda ce nu necesita anestezie. Fertilizarea in vitro este recomandata femeilor ce au  diverse afectiuni la nivelul trompelor uterine. Rata de succes a fertilizarii in vitro este de 30 – 35%, ea fiind strans legata si de varsta femeii in cauza.

Fertilizarea in vivo consta in inseminarea intrauterina, prin introducerea unui cateter flexibil impreuna cu spermatozoizii barbatului prin canalul cervical. Inseminarea nu este dureroasa, asadar nu necesita anestezie si dureaza cateva minute. Ca si fertilizarea in vitro, fertilizarea in vivo necesita un tratament premergator care consta in stimulare ovariana si urmarirea ecografica endovaginala. Cand conditiile sunt favorabile se poate trece la fertilizarea propriu-zisa. Ratele de succes sunt intre 5 si 18%, avand tendinta sa scada in cazul in care varsta femeii este inaintata sau perioada de infertilitate este lunga. Deasemenea posibilitatea de sarcini multiple in cazul acestui tip de fertilizare este de 5 – 18%.

Infertilitatea apare adesea ca o consecinta a ritmului de viata pe care il ducem si care chiar daca nu il simtim, ne afecteaza starea de sanatatea. Stresul zilnic este un alt factor favorizant al infertilitatii alaturi de lipsa de somn. Mai pe scurt un ritm de viata dezechilibrat genereaza stres la nivelul organismul, asadar inainte de a va considera infertili, echilibrati-va un pic ritmul de viata si asteptati o perioada suficient de lunga inainte de a apela la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *